16. prosince 2022

HRAJEME SI: Papírové doupě aneb čmarovné dobrodružství

Je to zhruba rok, co jsem začala hrát se skupinou deskovkářů Dračí doupě, které mě baví a užívám si svojí roli tulačky. Stejně tak mě chytly i hry se zapisovacími bločky, do kterých se musí cokoliv zapisovat a zaznamenávat. Například Kartografové jsou láska, Stezky tukanů mě velmi mile překvapily a jako party hru si ráda zahraju Co to čmáráš. 

Když jsem viděla trailer na hru Papírové doupě, hned jsem si řekla, že to je podobné Dračáku, protože tyky využíváte různé postavy, máte své životy a procházíte dungeon, kde na vás číhají příšery a ty musíte porazit. No prostě paáda! A navíc až pro 8 hráčů, což je skvělé na různé deskoherní akce a kroužky. 

Ve spolupráci s vydavatelstvím TlamaGames, bych vám ráda toto čmarovné dobrodružství ukázala blíž a věřím, že se pro něj taky nadchnete, pokud jsou vaším oblíbeným tématem hrdinové v podzemí. Tak se na to pojďme mrknout :-).

 

 

 

OBSAH HRY

  • 6 větších kostek
  • 12 karet podzemí
  • 12 karet netvorů
  • 16 karet úkolů
  • 16 karet schopností
  • 16 karet cílů
  • 100 herních listů
  • Pravidla hry

 

KARTY NETVORŮ

Nádherná grafika netvorů mě uchvátila! Netvorů je ve hře celkem 12 a setkáte se s nimi pokaždé v jiné skupině v průběhu celéhodobrodružství. Anebo se vám jim povede vyhnout, to ale můžete přijít o body, které by vám mohli pomoct vyhrát. Hmm. Kdo se vám líbí nejvíce?


 

Karty jsou větších rozměrů a grafika opravdu skvělá, až bych to ráda viděla jako appku nebo počítačovou hru. Hahaha! :-D Jakmile má hra skvělou grafiku, je mu jedno, jestli vyhraju nebo prohraju, chci hlavně hrát!



 

KARTY PODZEMÍ

Karet podzemí je celkem 12. Podle nich si vždy na začátku hry zakreslíte části na váš papírový herní plán a z druhé strany se dočtete příběh vašeho dobrodružství.



 

Všimněte si, že na každém dobrodružství je jiné složení monster. Určitě vybírejte náhodně a vždy si dobrodružství před začátkem hry přečtěte, ať nabudíte lepší atmosféru.



 

DALŠÍ HERNÍ KARTY

Karty cílů, úkolů a schopností jsou malými kartičkami, které se před začátkem hry náhodně vyberou a vyloží na hrací plochu před hráče. Jsou barevně odlišeny, takže je při třídění dobře rozpoznáte.


 

KARTY CÍLŮ

Karet cílů je celkem 16 a můžete díky nim získat další dávku bodů. Zkuste se na ně zaměřit. Jsou různorodé a pokud si vytáhnete nějaký, který jste již hráli, já osobně si vybírám nový, abych vyzkoušela něco jiného.



 

KARTY ÚKOLŮ

Karet úkolů je také 16 a jsou to jisté body, které se plní poměrně jednoduše, když se daří. Sloupec, který vidíte na pravé straně, se týká solo varianty.



 

KARTY SCHOPNOSTÍ

I těchto karet je celkem 16. Jsou to karty schopností, které vám dávají vždy nějakou výhodu, ale ve finále mohou dát i mínusové body. Někdy ale máte takovou výhodu, že vám mínusové body vůbec neuškodí.



 

HERNÍ LISTY

Herních listů je celkem sto a pokud si dobře pamatuju, dal se celý blok dokoupit ale teď jsem našla pouze stíratelné listy, což je ovšem taky skvělá možnost a brzy je určitě dokoupím, ale ráda bych viděla i dokoupení celého bločku.



 

ČERNOBÍLÉ KOSTKY

Překvapila mě velikost kostek, které jsou opravdu o kus větší, než klasické deskoherní kostky. Dobře se drží, dobře se s nimi hází a když hrajete ve větším potu hráčů, dobře vidíte i více na dálku jednotlivé symboly, které vidět musíte, protože dle nich zapisujete. Takže pro krátkozraké bomba a navíc skvěle vypadají! :-D



 

TUŽKY K ZAPISOVÁNÍ

Tužky typu Ikea jsou v balení po osmi, tedy pro každého hráče jedna - pokud hrajete v maximálním počtu. Narozdíl od Kartografů, kde bych viděla raději barevné pastelky, jsou v tomto případě tužky vhodnější.


 

PRAVIDLA HRY

U pravidel hry máte chvíli pocit, jako opravdový dungeon master, hahaha. Kromě herního materiálu a přípravy hry, se dočtete velmi podrobně rozepsané veškeré informace. Pečlivě rozebraný herín list se všemi rozepsanými detaily.


 

Podrobně si přečtete jak je to s karty úkolů. cílů i schopnostmi. Jaký je průběh hry, krok po kroku a také jaké jsou jednotlivé akce, souboje s netvorem i konec hry. Vše opravdu podrobně rozepsané, že budete nejdříve všechno poctivě číst, ale pak si užijete hru bez zaváhání. Udělejte si tedy čas na klidné přečtení pravidel ať nemusíte pospíchat před prvním zahráním.


 

A jelikož se tato hra dá hrát i jako solová, na konci pravidel se dočete jak na to. Nesmí chybět ani rozepsané vysvětlivky, schopnosti. Vše je doplněno o ikonky/loga, aby se vám v pravidlech lépe hledalo nebo abyste lépe věděli, kam konkrétní informaci zařadit.


 

PŘÍPRAVA HRY

Nejdříve si každý hráč vezme jeden herní list a tužku.

Náhodně si vyberete jednu kartu podzemí, kterou položíte před sebe a dle ní si na svůj herní list vyznačíte polohu netvorů i zdí. Netvory zakroužkujte a do kroužku zapište číslo. Komu budete čelit se dozvíte hned v následujícím kroku, kdy mezi netvory najdete tři odpovídající. My vybíráme dle vyobrazení na kartě podzemí, ale můžete i náhodně, jen to musí být stejný druh. Tyto karty položte vedle karty podzemí.

Vyberte náhodně tři karty úkolů a každému hráči dejte náhodně dvě karty schopností a dvě karty cílů - z nich si každý hráč ponechá pouze jednu od každého druhu. Bude mít tedy před sebou jednu kartu schopností a jednu kartu cílů.

Teď se detailně podívejte na svou kartu cíle, vidíte u symbolů hrdinů ve spodní části karty malé čverečky? Některé jsou bílé a některé černé. Ty si zaznamenejte na váš herní list k vašim hrdinům - to jsou ve finále kostky, které k tomu hrdinovi budete používat. Pokud začmáráte zloděje, budete na něj používat pouze černou kostku.

Takto je hra připravena, můžeme začít hrát.



 

PRŮBĚH HRY

Hra má velmi podrobně popsaná pravidla ale já vám to zde pouze shrnu pro představu, co všechno ve hře musíte udělat. Partie trvá celkem 8 kol ale těchto 8 kol je rozděleno na tři dějství, to vidíte v úplně prvním řádku vašeho herního listu. Pravidelně budete zlepšovat vlastnosti vašich hrdinů, sbírat nebo míchat lektvary, prozkoumávat podzemí apod.

Každé kolo má celkem 2 fáze a to nejdříve hod kostkami a následně provedení tří akcí. Hod kostkami určí, které kostky budou ve hře a kolik zranění utrpíte. Kostky mohou být hráči použity opakovaně, takže pokud použijete černý klobouk, už ho nemůžete použít znovu sami ale váš protihráč ho použít může. Lebky vám ubírají zdraví, ale časem se díky vylepšení můžete proti tomu brátnit anebo pokud to budete mít ve schopnostech. 

Nemusíte čekat na druhého hráče, můžete hrát souvisle ale pokud jsou to vaše první hry, je lepší koukat, co a jak a případně se i radit, než si pravidla zažijete tak, abyste hráli samostatně. Mezi akce patří vylepšení hrdiny, výrba poloviny předmětu, míchání lektvarů a pohyb.

K vylepšení hrdinů potřebujete konkrétní kostku vašeho hrdiny dle toho, jestli u něj máte čtvereček zabarvený či nikoliv. Jakmile si kostku vyberete zabarvíte u něj další level - po čtvrtém levelu máte výhodu a jakmile dosáhnete šestého levelu, je to jistý bod.

U výroby poloviny předmětu vyberete kostku bez ohledu na barvu, ale první čtyři předměty vyžadují přesný symbol, a na vašem herním listě zabarvíte první polovinu předmětu. Jakmile máte zabarvené obě poloviny předmětu, můžete ho začít používat. Některé z nich jsou jednorázovky a některé trvalé, rozmyslete se tedy, který se vám vyplatí nejvíc a tím začněte.

Můžete také umíchat lektvary. K tomu využijete jednu z kostek bez ohledu na symbol a barvu a tím umícháte dva lektvary. Vyplníte si je dole na vašem herím plánu jako označení, že je máte připravené - jeden lektvar pobere dvě zranění.

No a pokud se vám nehodí ani jedna tato akce, můžete se rozhodnout pro pohyb. Průzkumem podzemí bojujete s přisluhovači, spouštíte pasti, sbíráte daší lektvary anebo předměty. Buď si vyberete libovolnou kostku a pohnete se až o dva kroky anebo použijete kostku se symbolem boty a máte krok navíc. Pohyb se zakresluje pomocí šipek - vše máte v návodu hezky zakresleno a vysvětleno. Je jasné, že úplně první krok musí vést z nějakého vchodu a následný krok musí vést dveřmi - ne přes zeď ani přes vodu. Když se vracíte, nebojujete s přisluhovačem, kterého jste dříve porazili, ale past spustíte vždy! Přisluhovač je pro každého vašeho hrdinu jiný a jakmile seberete drahokam, ten zmizí i pro ostatní hráče, kteří si ho na svém hracím plánu škrtnou.

Souboj s netvorem proběhne na konci každého dějství a zůčastní se ho pouze ti hráči, kteří zkoumali konkrétní místnost, ve které se nevor nachází. Pokud jste tam nedošli, utečete před ním a boje se neúčastníte. Zde přicházejí na řadu karty s netvorem. V souboji používáte celkovou sílu své družiny a každý z netvorů má proti některému hrdinovi slabinu. Pokud je ale vaše celková síla nižší, než číslo na kartě netvora, musíte utéct - tím ztratíte body slávy.

Konec hry nastává po souboji se třetím netvorem na konci osmého kola. V tu chvíli se začnou počítat všechny získané body slávy. Pokud nastane shoda, vyhrává ten, kdo prozkoumal více místností v podzemí a pokud bude shoda stále přetrvávat, máte smůlu a o vítězství se dělíte :-D.


DALŠÍ VARIANTY HRY

Můžete hrát na mizející drahokamy po souboji s netvory dle toho, jaké drahokami mají u sebe na kartě anebo můžete hrt kampaně, protože se nabízejí celkem 4 příběhové linky. No a také je velmi lákavé hrát solo variantu, kdy musíte vždy hrát s mizejícími drahokamy a pravidla jsou drobnější co se týče souboje s netvory anebo úkolů - pro solovou variantu jsou na kartách úkolů vyobrazeny v pravém sloupci přesýpací hodiny.


ZÁVĚREM

Hry, které mají solo variantu si nechávám nejraději doma, abych měla po čem sáhnout, když mám chuť hrát a jsem sama. Ale rádi je zkoušíme i v babyclubu na deskoherním kroužku, protože jsou kolikrát i pro pěkný počet hráčů a my hrajeme raději společně, než abychom se dělili do skupinek.

Papírové doupě je skvělou hrou pro milovníky dungeonu a obecně dračáku. Hned jak mi Klaudinka doroste, věřím, že její oblíbený Karak nahradíme právě Papírovým doupětem, hahaha :-D. Docela bych to tedy viděla i na pokračování nebo podobnost trochu s Karakem. Je ale až pro děti ve věku 10+, takže s Karakem budeme ještě chvíli bojovat :-D.

Pokud vás toto čmarovné dobrodružství zaujalo, můžete si ho předobjednat, protože se vyprodalo ale jestli si ho chcete nutně vyzkoušet TlamaGames ho nabízí k vypůjčení ZDE.

 

Cena: 599Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat