15. prosince 2022

HRAJEME SI: Hvězdáři - Hra o pozorování noční oblohy

Hvězdáři jsou nádhernou dvojkovkou tématicky zaměřenou na pozorování oblohy. Je tedy i docela naučnou, protože se u každého nebeského objektu dočtete nějakou zajímavou informaci. Máte za cíl nasbírat vaším "pozorováním" co nejvíce bodů. 

Nádherná grafika velmi láká k opětovnému hraní a ráda bych vám ji, ve spolupráci s eshopem 4kids, detailněji v této recenzi představila. Naše Klaudinka miluje planety a vesmír obecně, takže jsem hru vybírala hlavně kvůli ní, i když s ní ještě samostatně nehraju, ale vždy pozoruje nebo hrajeme spolu ve dvojici.

Tak se na ni pojďme podívat blíž :-).


 

 

OBSAH HRY

  • 60 karet nebeských objektů
  • 24 karet teleskopů (2 sady po 12)
  • 5 karet s čísly
  • 2 karty nápovědy
  • Bodovací bloček
  • Návod s pravidly

 

ROZDĚLENÍ KARET

Karty jednoduše na začátku i následně na konci hry rozdělíte podle barev. Jen u nebeských objektů si hlídejte základní karty s označením pro začátek, abyste je měli navrchu a nemuseli je hledat v balíku.


 
 
KARTY S ČÍSLY
 
Karty s čísly jsou z druhé strany žluto zelené a představují nabídku, ze které si v průběhu hry budete vybírat. Čísla určují umístění druhé karty, kterou si vyberete v průběhu vašeho tahu.



 

HRÁČSKÉ KARTY TELESKOPU

2 sady hráčských karet teleskopu jsou ve dvou barvách. Jsou očíslované tak, aby se vám teleskop dobře skládal. Na konci hry, až budete karty balit, se je snažte udržet seřazené podle posloupnosti. Ať máte další přípravu hry jednodušší.



 

NEBESKÉ OBJEKTY

Nebeských objektů je celkem 60 v několika různých druzích - planety, měsíce, družice, asteroidy, oblaka mezihvězdné látky a černé díry. Družice se nepočítají do samostatného druhu, ty mají jiné výhody i kterých si řekneme později. Některé karty jsou stejné, vyfotila jsem jen jednu od každé.


 
 
Graficky jsou opravdu nádherné, že by se daly využít také jako výuková pomůcka. Krásné realistické obrázky pro lepší představu objektů.
 

 

PŘEHLEDOVÉ KARTY

Přehledové karty jsou oboustranné a pomohou vám nejen v průběhu hry, ale také při závěrečném bodování. Přehledně na nich je napsáno kdy jaký krok musíte učinit a jak postupovat při bodování.


 

BLOČEK

Bloček má celkem 50 listů a nepodařilo se mi vyhledat, jestli se dá koupit náhradní, jako třeba u kartografů. Určitě ale nebude problém si ho naskenovat a další lístky z něj natisknout.


 

NÁVOD

Návod je přehledně rozdělený do kapitol a co jde, to je v něm nafoceno jako postup, abyste přesně věděli, kdy co jak máte dělat. Příprava hry, popis karet, průběh hry i průběh jednoho tahu podrobně rozepsán splečně s příklady, rozdělení teleskopu, rozepsaný deník i speciální karty, konec hry i závěrečné bodování.

 



 

PŘÍPRAVA HRY

Každý z hráčů si vezme sadu karet teleskopu a vykládá je před sebe jako skládačku do tvaru podle návodu. Malá číslíčka vám napoví, když si nebudete vědět rady.

Z nebeských objektů vyberete startovní, které jsou označeny v pravém dolním rohu symbolem - opět vše detailně vidíte v návodu. Zamícháte je a rozdáte mezi sebe dvě. Třetí zbylou kartu zamíchejte do balíčku. Tyto dvě karty si prohlédněte a rozhodněte, kterou dáte na horní pozici teleskopu a kterou dáte do svého deníku - ten budete tvořit pod teleskopem nebo vedle něj (dle prostoru). Obě karty tedy musíte umístit a následně si vezmete další dvě, které vám zůstanou v ruce.

Dobírací balíček položte stranou a k němu vyložte karty s čísly od jedničky do pětky a pod každou z nich vyložte kartu z dobíracího balíčku. Tím vytvoříte nabídku, ze které budete vybírat. Ještě si k ruce položte přehledovou kartu, pro přípomínku tahu, a hra může začít.



 
 
Chce to mít před sebou trdy prostor, protože budete nebeské objekty skládat vedle sebe ale také do sloupce pod sebe. K tomu dvě karty v ruce a přehledovou kartu. Chce to větší stůl ať se můžete pořádně roztahovat.
 

 
 
Nabídka se bude průběžně měnit ale vždy váš druhý výběr bude dle toho, jaké číslo je na první kartě, kterou si vyberete. Sledujte tedy nabídku pořádně, ať nemáte zbytečnou kartu v ruce, která se vm nehodí a nemáte ji ani kam umístit.


 

PRŮBĚH HRY

Hraje se celkem na 11 kol, což může znít jako dlouhá hra, ale za dvacet minut máte zhruba hotovo - ze začátku to je ale půl hodinka i tak s přehledem. Popis se může zdát složitý, ale hned po prvý hře vám to dá všechno smysl a sedne si to rychle.

Nejdříve si do ruky vyberete kartu z nabídky. Následně zvolíte, kterou kartu vyložíte jako první a to buď na teleskop anebo do vašeho deníku a číslo na té konkrétní vyložené kartě určí, kterou druhou kartu si z nabídky vezmete. Takže si vyberete z nabídky kartu, kterou si dáte do ruky. Pak vyložíte kartu s číslem třeba 2 a z místa u dvojky si vezmete kartu, kterou vyložíte tam, kam jsme nevykládali vaši první kartu. Tedy pokud první karta byla umístěna na teleskop, teď musíte umístit do deníku a naopak.

Suma sumárum jednu kartu jste dali do teleskopu, druhou do deníku (či naopak) a teď už jen doplníte nabídku kartami z balíčku. Pokud ale vyložíte kartu, která má označení 0/6, takové označení v nabídce nenajdete, musíte si vzít kartu z dobíracího balíčku.

Do teleskopu vykládáte karty tak, aby na sebe stejné typy navazovaly. Pokud ale chcete vyložit kartu typu, který ještě v teleskopu nemáte, můžete ji dát kamkoliv.

V deníku můžete mít až pět sad karet, které se vykládají do sloupce s viditelnými čísly - pokud vykládáte typ karty, který se již v deníku nachází, dáte ho do sloupce, jinak vytváříte nový. Duplicitní karty se stejnými čísly nepřidávají body a berou se jen jako jedna karta, i když jsou třeba tři.

Karty s číslem 6/0 jsou karty, které v teleskopu mohou přinést 6 bodů, ale v deníku to může být i nula, to se rozhodnete až na konci hry při závěrečném bodování.

No a karty družice se nepovažují za typ jako takový, vnímáte jen jejich číslo a můžete ji vyložit libovolně na teleskop. V deníku je můžete libovolně přemisťovat. Kdykoliv si hráč vezme z nabídky kartu družice, soupeř se může rozhodnout zbylou nabídku odložit a nahradit novými kartami. 

Je docela zásadní mít stejný druh karet v teleskopu i v deníku a navíc mít v deníku posloupnost v číslech, protože tím sbíráte dost bodů ve smyslu násobení, ale o tom až v závěrečném bodování.

Chce to tedy opravdu přemýšlet co kam dát a jak zariskovat, ale mě osobně baví zkoušet pokaždý něco jinýho a riskovat, abych zjistila, co to udělá.



KONEC HRY A ZÁVĚREČNÉ BODOVÁNÍ

Konec hry nastane ve chvíli, kdy mají oba hráči teleskop celý zastavěný. Na konci hry si každý hráč ještě vybere jednu kartu z ruky a vyloží ji do deníku, druhou kartu odloží.

Nejprve se nádobí hvězdičky , které najdete v pravém horím rohu na kartách u každého typu nebeských objektů. Takže pokud máte v teleskopu planety, na kterých je celkem třeba šest hvězd a v deníku máte tři planety s čísly po sobě jdoucími, vypočítáte 6x3 a to je váš výsledek. Takto vypočítáte každý typ a zapíšete do bodovcí tabulky. Může se vám i stát (rozhodně se vám to stane), že nebudete mít hvězdičky čím násobit, protože se objekt do deníku nedostal. Ale to nevadí, to je teprve první část celkového bodování.

V druhé části vám body zajistí převaha. Teleskop se totiž dělí na tři části (popis opět v návodu) a vy si v každé z těch tří částí spočítáte hodnoty karet. Kdo má víc, získá krásných  10 bodů. Jakmile je remíza, máte smůlu oba. Zde jsou tedy moc dobré právě ty šestky.

No a pokud se vám navíc povedlo do teleskopu dostat ještě jednu kartu od každého druhu, což taky není úplně jednoduché, máte dalších 10 bodů navíc. 

Vše si zapíšete do bodovacího bločku a kdo má víc bodů, ten vyhrál.

 

ZÁVĚREM

Vůbec nevím, proč mi to přijde na popis tak krkolomné, když je to vlastně docela jednoduchá hra, jen se u mí musí mnohem více přemýšlet, co kam vložíte. Jinak jakmile odehrajete jedu partii, už víte, co čekat a co příště udělat jinak. Hned máte chuť hrát znovu a to jsou přesně ty pocity, které od hry asi všichni chceme .. mít chuť okamžitě hrát znovu :-D.

Ač nemám tolik ráda hry pro dva hráče, kde je pouze vítěz a poražený, nic mezi (a to já špatně snáším), tohle je nádherná hra, u které se navíc kocháte designem. Škodit se zde rozhodně dá ale nepřijde mi zas tolik škodící. Já škodění nemám ráda, takže si tu jedu svoje. Na druhého nekoukám, stejně to má vzhůru nohama :-D Je to ten ty hry, který si klidně dáte i před spaním. Pro unavené rodiče bych řekla, že ideál. Jen to chce prostor no, takže jakmile spí děti (i zvířata), využít podlahu.

Jestli vás tato krásná a poměrně rychlá dvojkovka Hvězdáři zaujala a chtěli byste ji pořídit ať už pro hru s dětmi (je určena dětem 8+), vaší drahou polovičkou anebo máte v okolí nadšence do nebeských objektů, najdete ji mimojiné na eshopu 4kids.cz přímo ZDE.

 

Cena: 389Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat