12. prosince 2022

HRAJEME SI: Sagrada aneb barevné vitráže z kostek

Čím více pronikáte do světa deskových her, tím více se vám tvoří oblíbené vlastnosti her - někdo zjistí, že ho baví kooperačky, jiný jde po kreslících hrách, další potřebuje škodit atd. No a já jsem se zamilovala do her s různými kostkami. Ano, je to pak dost o náhodě, ale mě ty kostky baví (kromě Sagrady především Hrdina v kostce a Noctiluca).

Stejně tak mě ale baví hry, u kterých moc nemusím věnovat pozornost ostatním hráčům. Baví mě si dělat svoje a nesledovat tahy ostatních, ale zároveň chci hrát ve větším počtu hráčů. Solovky jsu fajn ale na druhou stranu pro mě smutné, když kolem sebe nemám ten kolektiv.

V této nádherné barevné rodinné hře, kterou vám mohu představit ve spolupráci s vydavatelstvím Mindok, máte za úkol nasbírat co největší počet bodů za vaši vitráž na kostele Sagrada Familia. Každé kolo si vybíráte kostku dle určených pravidel a pokládáte ji do svého rámu. Jsem nadšena nejen designem, ale moc mě baví i herně - mohla bych ji hrát neustále dokola! Tak se na ni pojďme hezky podívat blíž :-).

 

 

 

OBSAH HRY

  • 4 dvojvrstvé okenní rámy
  • 90 kostiček (po 18 v 5 různých barvách)
  • 24 žetonů řemeslníků
  • 12 karet vzorů
  • 12 karet nářadí
  • 10 karet společných úkolů
  • 5 karet osobních úkolů 
  • 4 ukazatele bodů
  • Počítadlo kol/bodů
  • Sáček na kostky
 

 

OKENNÍ RÁMY

Okenní rámy jsou z opravdu pevného kartonu, lesklé, barevně odlišné (takže si i přes to můžete zvolit svou barvu) a vyrobené dvojitě tak, že do nich karty zasouváte zespod.


 

OSOBNÍ ÚKOLY

Osobní úkoly si před začátkem hry losuje každý hráč náhodně, skrytě a cílem je sbírat co nejvyšší hodnoty kostek v té konkrétní barvě, abyste za to měli na konci hry co nejvíce bodů. Není to zas tak moc snadné a kolikrát to absolutně nepadá. Může to o vítězi rozhodnout ale taky nemusí.


 

SPOLEČNÉ ÚKOLY

Společné úkoly jsou před vámi po celou hru vyloženy, vždy ale pouze tři. Jsou vylosovány náhodně a abyste nasbírali body, je potřeba se jich držet. Někdy to jde snadno, někdy to zase nepadá. Nemusíte splnit všechny ale i to se může podařit, když máte štěstí. Čím víc splněno, tím víc bodů samozřejmě.


 

KARTY VZORU

Karty vzorů, které budete zasouvat do svého okenního rámu, jsou oboustranné, takže máte výběr opravdu veliký. Vždy se náhodně vylosují dva a z nich si vyberete jeden - můžete vybírat z obou stran, takže v podstatě vybíráte celkem ze čtyř různých možností. Jakmile máte vybráno, zasunete ho do svého okenního rámu ale ještě před tím mrknete, kolik v pravém spodním rohu máte puntíků.



 

KARTY NÁŘADÍ

Karty nářadí využíváte pomocí žetonů řemeslníků. I tyto karty jsou ve hře náhodně vždycky tři a mohou vám dopomoct v úpravě vaší vitráže. Když nemáte co položit nebo když máte pocit, že se nemáte kam hnout, že jste skončili a už víc nevymyslíte. V tu chvíli vám mohou hru zachránit, pokud jsou zrovna vyloženy ty, co se vám hodí. Karty nářadí můžete ale využít maximálně jednu ve svém tahu tedy dvě za jedno kolo.




 

POČÍTADLO KOL/BODŮ

Počítadlo kol/bodů je oboustranné a také z pevného kartonu. Nejdříve ho máte před sebou, abyste měli přehled jaké kolo se odehrává a kolik jich ještě zbývá, ale na konci hry ho otočíte a začnete počítat body na druhé stupnici. Pokud přesáhnete hranici 50 bodů, otočíte si malý žeton a počítáte dál od nuly.



 

BAREVNÉ KOSTKY

Hromada barevných kostek v barvě žluté, zelené, modré, červené a fialové. Jsou o kousek menší než klasické šestistěnky, dost podobně jako v Noctiluce, kde jsou zase jiné odstíny barev. Ach, to je slast pro mé oči .. prohrabávat se v kostkách a stavět si s nimi :-D.




 

ŽETONY ŘEMESLNÍKŮ

Žetony řemeslníků využíváte tedy na karty nářadí. Pokud na kartě ještě žádný žeton neleží, použijete jeden, ale pokud tam již je, použijete dva - pokaždé, víc se počet nenavyšuje. Každý ale začínáte s jiným počtem žetonů (dle vaší karty vzoru), proto je důležité rozmýšlet se kdy a na to je použít a jestli je spíš nebudete šetřit na později.


 

PŘÍPRAVA HRY PRO TŘI HRÁČE

Ve třech hráčích teď hrajeme Sagradu nejčastěji. Vyberete si tedy svůj okenní rám, náhodně kartu osobního úkolu (skrytě ji položíte k rámu), náhodně vylosujete 2 karty vzorů, jednu z nich si ponecháte a zasunete ji ze spodní strany do okenního rámu, vezmete si vyznačený počet žetonů řemeslníků a případně si k sobě ještě vezmete ukazatel bodů ve vaší barvě - ty si ale bereme spíš až na konci hry.


 

Doprostřed stolu vyložíte tři společné úkoly, tři karty nářadí - vše náhodně vylosováno.


 

Nesmí chybět ani počítadlo kol, které je poblíž karet společných úkolů i karet nářadí. Všechny kostky vhodíte do černého látkového pytlíku a ve třech hráčích se bude z pytlíku tahat celkem 7 kostek (počet kostek se liší podle počtu hráčů). Ty vylosuje hráč, který naposledy navštívil kostel.


 

DETAILY VITRÁŽÍ VŠECH TŘÍ HRÁČŮ

Žetony řemeslníků můžete mít bokem po ruce, ale my si je skládáme do vrchní části okenního rámu, kde skoro teda nejsou vidět, ale baví nás to :-D. Každý hráč před sebou tedy má připravenou kartu osobního úkolu, okenní rám s vybraným vzorem a správný počet řemeslníků. Hra může tedy začít.




 

JDE SE STAVĚT NEJKRÁSNĚJŠÍ VITRÁŽ

To, že se hraje na deset kol může ejdříve působit jako dlouhá hra, ale vůbec tomu tak není. Jakmile odehrajete několik partií, bude to hra opravdu na půl hodinky.

Kostky, které začínající hráč vylosoval a náhodně hodil, tvoří nabídku - nesmíte s nimi už nijak otáčet, jen je tak, jak jsou hozeny, dejte poblíž, aby byly více pohromadě (pokud se vám rozkutálí po stole).

Máte dvě akce, volitelné. Můžete použít obě v pořadí vámi zvoleném, anebo jen jednu z nich. Akcí je tedy výběr jedné kostky a její umístění do vašeho okenního rámu tak, jak padla. Nesmíte ji otočit, protočit, nic. A druhou akcí je použití karet nářadí, okud potřebujete.

Střídáte se v tazích tak, že třetí hráč hraje dvakrát a pak to jde proti směru hodinových ručiček - tedy hraje první, druhý, třetí, třetí, druhý, první. Jakmile si ze sedmi kostek každý z hráčů vezme dvě, poslední zbylou umístíte na počítadlo kol a sáček s kostkami se posune na dalšího hráče. Ten vybere a nahodí 7 kostek a zase hrajete stejným způsobem. Pokud z kola zbyde víc, než jedna kostka, umístíte ji také na počítadlo ale na ozdobné oblouky.

Jakmile odehrajete desáté kolo, přejdete na závěrečné hodnocení.


PRAVIDLA VITRÁŽE

  • Úplně první kostka musí být umístěna do rohu, či na okraj okenního rámu.
  • Každá další kostka musí sousedit s nějakou již dříve položenou. Nemůžete ji umístit někam, kde bude mít kolem sebe volný prostor.
  • Kostka, kterou pokládáte, musí splňovat podmínku pro danné políčko - buď mít uvedenou hodnotu (pokud je pod ní na vzoru šedivá kostka s hodnotou) anebo barvu (pokud je pod ní na vzoru konkrétní barva)
  • Kostka nikdy nesmí hranou sousedit se stejnou hodnotou či stejnou barvou. Takže vedle sebe nesmí být třeba dvě žluté kostky anebo dvě trojky. To je nutné hlídat, jinak přijdete o body.
  • Bílá políčka jsou bez podmínky, musíte ale hlídat sousední kostky



 

KONEC HRY

Jakmile projdete desátým kolem, je konec hry. Body vám může spočítat soused anebo pokud si dostatečně věříte, spočítejte si je sami :-D. Do bodování zahrnete všechny splněné karty společných úkolů (čtěte pořádně popis, někde ji můžete započítat i několikrát), zahrnete také svůj osobní úkol, pokud vám zůstal žeton řemeslníka, máte taky bod a pokud jste nezaplnili všechna políčka, bod ztrácíte. Pořádně si také zkontrolujte splněné podmínky ukládání kostek. Často až na konci hry objevíme chyby v kostkách, které se pak musí vyřadit.

 

VARIANTA SÓLOVÉ HRY

Sagrada se dá hrát i solo a rozdíl je v tom, že nepoužíváte žetony řemeslníků a vaším cílem je mít víc bodů, než je součet hodnot kostek na počítadle kol.

Používáte pouze dvě karty společného úkolu a dvě karty osobního úkolu. Podle počtukaret nářadí si volíte obtížnost - čím méně karet si vyložíte, tím těžší máte obtížnost.

Hrajete jen se čtyřmi kostkami a kartu nářadí máte jednorázovou, tu spotřebujete použitím kostky z hozené nabídky. Podívejte se na kartu nářadí, dole je vyobrazena barva, takovou kostku musíte použít, abyste mohli kartu nářadí využít. Použitím je karta i kostka vyřazena ze hry.

Zbylé kostky z nabídky použijte na počítadlo kol a jakmile odehrajete desáté kolo, hra končí. Teď sečtete hodnoty kostek, které jsou položeny na počítadle kol a dozvíte se číslo, které musíte překonat vaším skore. Do vašeho skore se ale počítá pouze jedna karta osobního úkolu, kterou si sami zvolíte a jakmile vynecháte políčko v rámu, ztrácíte tři body.

Pokud vaše skore převýší cílové skore, vyhráli jste.

 

ZÁVĚREM

Je to láska, je to láska .. Azul mě nebaví, Nova Luna mě baví ale tohle mě baví mnohem víc, ještě víc, úplně nejvíc! Líbí se mi, že to je opravdu krátká hra a vychází na tu půl hodinku, což je super. Baví mě, i když jsem unavená. Baví mě jako výplň, když mě zrovna nenapadá, co hrát. Baví mě v jakékoliv náladě, baví mě pořád. Jsem vděčná i za solovku, protože ji můžu hrát i když ji se mnou nikdo hrát nechce, hahaha :-D. 

Baví mě barevnost, kostky i to, že u ní musim opravdu přemýšlet a soustředit se, abych plánovala dopředu, abych neudělala chybu. Že si tvořím svoje a nemusím tolik koukat k ostatním. Neškodím a raději si tvořím u sebe. Rozšíření mám časem taky v plánu, ale to hezky postupně .. zatím nasávám co nejvíce základní hru, dokud mě baví sama o sobě.

Pokud vás Sagrada zaujala a chtěli byste ji pořídit, najdete ji například ZDE.


Cena: 989Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat