8. prosince 2022

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - listopad/prosinec 2022

Dvojčíslo časopisu Tečka! máme doma už měsíc - až jsem se lekla, jak ten čas rychle letí. Ale i tak ho přidám na blog, aby bylo všechno pohromadě, pokud by na články narazil někdo, kdo časopisy ještě nekupuje nebo koho zajímá, jak vypadá uvnitř.

V tomto čísle vás čeká vánoční tvoření, mikulášský Ota a Viky, vtipy, luštění, hledačka, křížovka, vánoční zmatek, labyrint se stromečkem a elektrickym rozvodem, skleněná krása, ozdobná lampa, Dubánci, strom přání, mini čtení o nejkrásnějším vánočním dárku, z čeho se vyrábí svíčky, tvoření s vůní pomerančů, rohy nebo parohy, věštírna, adventní seznam, Mistři sportu, únikovka a mnoho dalšího.

Tak se na ni pojďme podívat blíž :-).


 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE? 


1. VÁNOČNÍ TVOŘENÍ

Různorodé vánoční tvoření ať už jako ozdoby na stromeček nebo výzvoba domácnosti. Krásné nápady, které zvládnou děti úplně samy. Až na stříhání hvězdy, kdy je víc potřeba pomoct ohledně střihu. Tak co? Máte favority na vyzkoušení?


 

2. OTA A VIKY MIKULÁŠ

Oblíbené malované čtení na mikulášské téma, ve kterém vybíráte správný obrázek. Můžete ho číst i celý s tím druým vběrem a pobavit se nad tím, jak to zní. Text je malými písmy ale zvětšenými, takže se dobře čte i začínajícím čtenářům.


 

3. VÁNOČNÍ HLEDAČKA

Tenhle typ hledaček Klaudinku moc baví a kolikrát se vrací i ke starším číslům, když jí chytne chuť a chce víc. Líbí se mi, že jsou v každém číle tématické a tohle vánoční je moc povedené.


 

4. KŘÍŽOVKA S TAJENKOU

Pravidelné procvičování u křížovky s tajenkou je skvělé co se týče psaní písmen a slovní zásoby. U nás na škole u psaní začínají nejdříve velkými písmeny přes několik řádků a postupně je zmenšují. Takže si na křížovce Klaudinka trénuje písmena do čtverečků.


 

5. POPLETENÉ VÁNOCE

To je zase komedie :-D. Mamince se nedaří dochutit bramborový salát, tatínek bojuje s kaprem .. no a navíc se na obrázku pomíchalo co se dalo. Máte tedy za úkol přiřadit správně bubliny k postavám.


 

6. VÁNOČNÍ LABYRINT

Labyrint v podobě rozsvícení stromečku, kdy máte za úkol nejprve žlutou pastelkou vybarvit světýlka a postupovat tak, aby na nich vznikala dvojslabičná slova. Z vybarvených světýlek přečtete slovo, které se musí shodovat s číslem na zásuvce, do kterého jsou zapojena.

Stejné číslo má ale také elektrický rozvod, který vede k vypínači. Projděte jim a posbírejte písmenka, ať víte, který vypínat je potřeba zmáčknout.

S Klaudinkou tleskáme dalšímu hezkému bloudění labyrintem :-).


 

7. SKLENĚNÁ KRÁSA

V této rubrice se dozvíte, jak se pracuje se sklem., které je všude kolem nás. Dočtete se, kolik stupňů je ve sklářské peci, jak vypadá nabalování roztavené hmoty, jak vzniká barevné sklo i kdo patří mezi nejlepší na světě.

 

 

8. OZDOBNÁ LAMPA

Krásné nejen vánoční tvoření, ale i milý dárek pro blízké. Ozdobná lampa plná barev vypadá krásně jako dekorace plná led světélek i třeba naplněna likérem, sirupem apod. Moc hezké tvoření, které bych viděla i na skleničky od svíček přímo.


 

9. DUBÁNCI

Dubánci v pekle! Ti mě smíchy rozbíjejí už několik let a neustále mě baví tím, co s nimi autor vymyslí a tohle peklo je bomba! Na vedlejší straně najděte 6 Dubánků, 2 čertíky, čertův pytel a vidle. Vtipná hledačka, u které jsme se nasmály! :-D


 

10. STROM PŘÁNÍ

Výroba vánočního stromku přání, který bude plný dárků pro potěšení někoho blízkého (rodičů, kamarádům babiček atd.). Stromek vystřihnete a složíte podle čar a k němu vystřihnete i dárky, které do něj nalepíte. Dokreslíte ozdoby a máte hotovo :-).


 

11. MINI ČTENÍ - NEJKRÁSNĚJŠÍ VÁNOČNÍ DÁREK

Mini čtení je myslím v každém čísle časopisu Tečka! ale Klaudinka se ho do nedávna vůbec nevšímala, protože se učí genetickou metodou čtení a na malá písmena teprve přechází. Musí si číct nahlas a hodně trénovat, tak začala zkoumat i toto čtení, které je větším písmem a taky plné úkolů.



 

12. Z ČEHO SE VYRÁBĚJÍ SVÍČKY

Z čeho se asi vyrábějí svíčky? Hmm? Z víček pet lahví? Ze svíčkové omáčky? Z bobků světlušek? Jak to s nii doopravdy je? V tomto tématu Všetečky se zase hezky pobavíte nad představou, jak se vyrábí svíčky z omáčky nebo víček, ale dozvíte se taky, jak to s nimi je doopravdy. Věděli jste to?


 

13. VOŇAVÉ TVOŘENÍ

Citrusové vůně k Vánocům patří, to všichni víme. Určitě znáte, jak se do pomerančů zapichuje hřebíček ale zkoušeli jste misku z kůry pomeranče naplnit olejem. Musím Klaudinku naučit krájet pomeranče na půlky, ona si ho vždycky nakrájí podle toho, jak ho zrovna drží, hahaha :-D.


 

14. UŽ TROUBĚJÍ! ROHY NEBO PAROHY?

Jeleni se pyšní mohutnou korunou na hlavě a rádi to vytrubují do celého lesa. Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi rohy a parohy, jak je to s parohy v boji či obraně a kdo je jejich severský příbuzný.


 

15. LEGRÁCKA VĚŠTÍRNA

Zábavná věštecká hra v podobě skládačky, která vám vyvěští, jaký bude váš rok 2023. Je na stejném principu jako "nebe, peklo, ráj" na kterém jsme my z devadesátek vyrostli.


 

16. KOMIX MIS3 SPORTU

Šťastné a veselé s mis3 sportu. To je Klaudinčin oblíbený komix, na který se vždycky těší. Je psán velkým písem, takže si ho přečte sama a baví ji zážitky Huga, Málky a Vápna. Tentokrát zažijí dobrodružství v lese.


 

17. ÚNIK Z NÁKUPNÍHO CENTRA

Další skvělá únikovka! V Tečce! je umí velmi dobře a moc nás baví. Tentokrát paní MArokánková chtěla upéct vanilkové rohlíčky, ale zjistila, že doma nemá moučkový cukr. Jenže se vše tak moc zkomplikovalo, špatně odbočila a najednou zjistila, že už je po zavírací době, takže zamčeno. Pomůžete ji dostat se ven dřív, než se zapnou bezpečnostní kamery?



 

ZÁVĚREM

Letošní poslední dvojčíslo časopisu Tečka! je za námi. Doufám, že zůstanete věrnými čtenáři i v příštím roce, abychom ji udrželi při životě co nejdéle a naše děti s ní mohly vyrůstat.

V trafice stojí Tečka! 59Kč ale předplatné, třeba i sourozenecké, je mnohem výhodnější. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík, pokud máte mladšího sourozence. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz

 

Žádné komentáře:

Okomentovat