5. prosince 2022

UČÍME SE: Zima už je zase tady, sníh nám vlezl do zahrady

Tak se nazývají tématické celky a pracovní listy pro mateřské školy, které máme ve spolupráci s nakladatelstvím Portál. Víte, jak jsem ujetá na tento styl pracovních listů a zrovna tyto se velmi doporučují v různých učitelských skupinách. Jsou plné ilustrací Ivety Jandové a jejich autorkou je Marcela Kotová, kterou můžete znát například z logopedické knížky Rozhýbej svůj jazýček.

Tyto pracovní listy vznikly pro každé roční období a jsou krásnou inspirací na celoroční činnost.

Tak se na ně pojďme podívat blíže :-).


 

 

ÚVODEM

Hned z úvodu se dočtete, že se využívá především prožitkové učení - což je obecně nejlepší, protože co zažijeme a prožijeme, to si mnohem lépe zapamatujeme. Zjistíte, že prolíná mnoho činností - výtvarné, pracovní, hudební, literární, pohybové, jazykové, poznávaí, matematické, etické, estetické i ekologické.

Tato publikace má celkem 71 stran rozdělených do 12 kapitol a slouží především jako inpirace pro vlastní přípray v mateřské škole. Není přesným návodem k pedagogické práci, protože má každý jiné představy a vyhovuje mu jiné rozložení během dne.

Věkové zaměření těchto příprav je pro děti ve věku 4-5 let. Každá z kapitol je rozdělena na dny v týdnu, tedy od pondělí do pátku. Popisuje smysl tématu , pedagogické záměry, očekávané výstupy i rozepsané nabízené činnosti.


 

VESELÉ ČERTOVINY

Veselé čertoviny jsou ve smyslu pochopení tradice Mikuláše, anděla a čerta ale také v odbourávání strachu z nadpřirozenných bytostí. 

Děti se dozví, co všechno patří k čertovi, co k andělovi a co k Mikulášovi. Zahrají si na peklo, poslechnou si logopedickou čertí pohádku, vyrobí řetěz z papíru, vyřádí se na čertovské diskotéce, vyrobí z papíru andělské šaty, sestaví puzzle Mikuláše a mnoho dalšího.

K tomu jsou přiloženy celkem tři tématické pracovní listy.



 

VÁNOČNÍ ZVONĚNÍ

Vánoční zvonění je ve smyslu seznámit se s vánočnímu zvyky a tradicemi i pomáhání s vánoční výzdobou a přípravou vánočního prostředí.

Děti si s učiteli popovádají o vánočních tradicích, nazdobí si stromeček, vyrobí si kontrukci Betlému a přehrají si scénu z narození Ježíška, ozdobí stromy v lese mrkví či jablky, vytvoří sluchové pexeso, zaloví si rybky na magnet, zazpívají si vánoční koledy apod.

I zde jsou tři pracovní listy a to zaměřené na sluchovou hru, didaktickou hru a grafomotorický výcvik.



 

VÁNOCE U NÁS DOMA

Vánoce u nás doma jsou ve smyslu uvědomění si významu rodiny, podporovat přátelství mezi dětmi a také umět vyjádřiv dojmy z Vánoc.

Děti si povídají o dárcích (radosti z dávání i příjimání), co by si přály dostat od Ježíška, ochutnají cukroví, rozpovídají se o tom, jak u nich probíhá Štědrý den, poskládají si hvězdy z plastových víček, naučí se koledy, vyrobí si zvoneček, navlékají korálky, malují vánoční přání a spoustu dalšího.

Pracoví listy jsou zaměřeny na dárky pro rodinu, vánoční koledu i co k Vánocům nepatří.



 

NÁVŠTĚVA TŘÍ KRÁLŮ

Návštěva Tří králů je ve smyslu seznámení se s tradicí, mít povědomí o charitativní činnosti či seznamovat děti s piktogramy.

Namalují si kometu, vyrobí korunu s iniciály K,M nebo B, dramatizují příběh, zdobí se korunami i šátky, nachystají překážkovou dráhu jako dlouhou cestu do Betléma, starají se o Ježíška v podobě panenky, vyrobí drobné dárky do domova důchodců, povídají si o ukončení vánočních svátků, odstrojí stromek atd.

V praovních listech je připraven pexeso Tří králů, hledání obrázků s iniciály Tří králů i cesta do Betléma v podobě kartiček k seřazení.



 

KRÁLOVNA ZIMA PŘICHÁZÍ

Smysl tématu je pojmenovat charakteristické znaky zimy, počasí, vnímat krásu zimy a také mimojiné experimentovat se sněhem, ledem, vodou a poznávat jejich vlastnosti.

Děti si poskládají puzzle zimí krajiny, pomalují velkou čtvrtku inkoustem, hází papírovými koulemi na cíl, postaví z kostek iglú, postaví z kostek ohniště pro pečení ryb, bobují, lyžují, koulují se pokud je na čem a čím,, sypou ptáčkům zrní a mnoho dalšího.

V pracovních listech najdete bludiště, didaktickou hru co komu patří a grafomotorický výcvik dokreslování vesty.



 

ČÍM BUDU, AŽ VYROSTU?

V tomto tématu je smyslem seznamování se základními druhy povolání, vytváření kladného vztahu k lidské práci a také mít povědomí o důležitosti lidské práce.

Děti si povídají nad obrázky řemesel, zjišťují co kdo potřebuje ke své práci, hrají si na provadače a prodavačky, opravují auta, skládají z kostek stavbu domu nebo rovnou celou zeď, rozeberou si práci pekaře, doktora, hasiče, dramatizují hašení požáru apod.

V pracovních listech se zaměří na to, co kdo potřebuje ke své práci, poslech hlásek i řešení stínové hry se špatnými stíny.



 

CESTUJEME TAM A ZPÁTKY

Smyslem tématu Cestujeme tam a zpátky je poznat a pojmenovat dopravní prostředky, mít povědomí o základních pravidlech dopravního provozu.

Rozeberete si co pluje, létá, jezdí, nakreslíte si koleje pro vlak, připomenete si, jak je to se semaforem, na procházce pozorujete dopravní značky, popovídáte si o hrozícím nebezpečí u silnic, vyzkoušíte závody autíček, zahrajete si na automechaniky, vystřihnete letadlo, zahrajete si na piloty, z geometrických tvarů poskládáte parník, ze židlí vytvoříte vlak a objevíte i mnohem více nápadů.

Pracovní listy jsou zaměřeny na grafomotoriku v podobě kolejí pro vlak, kolíčkohraní a značky na letišti.



 

ZIMNÍ RADOVÁNKY

Zimní radovánky jsou ve smyslu poznávání zimních sportů, mít povědomí o významu aktivního pohybu, ochraně lidského těla i možném nebezpečí.

Dle obrázků si rozeberete zimní sporty, prohlídnete si knihy se zimními sporty, popovídáte si o bruslení a co je k tomu potřeba, sklouznete se po podlaze mezi kužely jako na ledu, pozorujete led na vodě, oknech, venku, to samé proberete u lyžování, obkreslíte vločky, vyzdobíte s nimi okna a načerpáte ještě mnohem více inspirace.

V pracovnních listech vás čeká pexeso zimních sportů, kolíčkohraní i popis směru kam jede lyžař.



 

OBJEVUJEME VELKÝ SVĚT

Smysl tohoto tématu je mít povědomí o cizích zemích, překonávat národností bariéry, mít elementární poznatky o světě (lidech, kultuře, přírodě) a také mít povědomí o cestování do jiných zemí.

Nejdříve si popovítáte o kontinentu, na kterém žijeme, vše si ukážete na mapě a ukážete si také všechny strany, aby děti věděly, kde je sever, jih apod. Poskládáte si mapu Evropy a popovídáte si o zemích, které se tam nacházejí. Také se zamříte na indiány, proberete slavnosti ohně, pomalujete si obličej a detailněji se pozastavíte u každého kontinentu.

Pracovní listy jsou zaměřeny na obrázky na cestách, tleskanou i hru, který klokan najde rychleji kamaráda.



 

KARNEVALOVÝ REJ

Smysl tématu Karnevalového reje je podílet se na přípravách karnevalu, pochopit jeho význam, vnímat krásu i tvořit a udržovat dětská přátelství.

Popovídáte si o karnevalu, o možnostech jeho slavení, o přípravě i průběhu. Prohlídnete si obrázky různých karnevalových masek, vyzdobíte si třídu, vyberete si kostým, který nachystají děti s rodiči, vymyslíte si karnevalové disciplíny, vytvoříte promenádu masek, uspořádáte karnevalovou diskotéku a mnoho dalšího.

V pracovních listech vás čeká didaktická hra kouzelníkův plášť, bludiště v podobě víly s květinami a dokreslení balonků.



 

ČERVENÁ KARKULKA

Smysl tématu Červené Karkulky je vnímat umělecké a kulturní podněty, hodnotit svoje zážitky, poznávat svět pohádek, krásu mluveného slova, rozlišovat vlastnosti pohádkových postav, umět zacházet s knihou, dramatizovat pohádku i rozvíjet řečové schopnosti.

Poslechnete si pohádku o Červené Karkulce, vyrobíte si jednoduchou knihu, zahrajete si na návštěvu knihovny a vyrobíte s dětmi průkazky, vytvoříte obchod se sochami, navlečete korálky pro Karkulku, postavíte babičce chaloupku, rozeberete si co nesla Karkulka v košíčku a mnoho dalšího.

V pracovních listech na vás čeká čtení podle piktogramů, sluchová hra a grafomotorický cvik střecha.



 

BUDULÍNEK

Smysl tématu Budulínka je úplně stejný, jako u Karkulky, jen je to jiná pohádka - vnímat tedy umělecké a kulturní podněty, hodnotit svoje zážitky, poznávat svět pohádek i rozlišovat vlastnosti pohádkových postav atd.

Poslechnete si pohádku o Budulínkovi a převyprávíte si ji. Vymodelujete hrášek pro Budulínka, případně i celý lusk, vyrobíte si obličej Budulínka, kterého následně budete krmit kuličkami v podobě zeleného papíru, postavíte si chaloupku, roztřídíte potraviny dle druhu či barev, pokusíte se zahrát pohádku s papírovými loutkami a mnohem více.

Pracovní listy této poslední kapitoly jsou Budulínkovo pexeso, co se může stát když jste sami doma, s třídění potravin podle druhu.




 

ZÁVĚREM

To je zase nádhera! Čím dál tím víc pročítám a zkouším tyto publikace, tím chci víc do té vysněné školky a užít si kompletní tématické celky od začátku do konce. Ale na mě je to moc řádu najednou, potřebuju svobodu a volnost v tom, co dělám - je to rebel! :-D

Vždy se je snažím nějakým způsobem využívat doma nebo v babyclubu, kde mám sice mladší děti, ale kolikrát jsou samy nadšené i do činností, které jsou nad jejich rámec, jenže je zvládnout a my všichni pak koukáme, čeho jsou ty děti schopné.

Každá kapitola je doprovázena básničkami či písničkami a obsahují toho tolik, že ani nemusíte všechno stihnout, ale to ničemu nevadí. Hlavní je si kapitoly užít a prožít jak nejlépe to jde, aby si z nich děti vzaly co nejvíce.

Další skvělá dávka inspirace, která nám připomene tak jednoduché věci. Opět jsem si uvědomila, jak nade vším tak moc přemýšlíme až zapomínáme na tu jednoduchost.

Pokud vás publikace Zima už je zase tady, sníh nám vlezl do zahrady zaujala a chtěli byste ji pořídit třeba vašim domškoláčkům anebo jste paní učitelkou ve školce či dětské skupině, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 159Kč (původně 199Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat