20. dubna 2020

MÁMA ČTE: Rozhýbej svůj jazýček - Zábavné hry pro rozvoj řeči

Logopedii s Klaudinkou řešíme už rok, kdy se zároveň snažím průběžně shánět různé logopedické knihy, hry nebo pracovní listy, abychom měli lepší motivaci a zpestření.

Jednou z knih pro rozvoj řeči, je také kniha Rozhýbej svůj jazýček, kterou jsem si vybrala ve spolupráci s nakladatelstvím Grada. Kniha napomůže zábavnou formou rozhýbat jazýčky budoucích školáků. Hry a aktivity jsou rozděleny do 14 různých témat, které odrážejí svět předškoláků.

Pomocí této knihy rozvíjíte nejen mluvidla, ale také hrubou a jemnou motoriku a pohybové i komunikační schopnosti. Tak se na ni pojďme detailně podívat.




OBSAH KNIHY

  • Předmluva
  • Jak pracovat s knihou
  • Pojďte s námi do školičky pro kluky a pro holčičky
  • Ze zahrádky vitaminy bez kašle a žádné rýmy
  • Zvířátek plný dvoreček, stará se o ně dědeček
  • Zítra jedu, johoho, za zvířátky do zoo
  • Poznáte, děti, hravě zvířátka, co žijí v trávě?
  • U zvířátek v lesíčku budeme za chviličku
  • Kniha plná pohádek bez zla a bez hádek
  • Na podzim mezi mraky pouštíme si rádi draky
  • Do daleka cestujeme, z krás světa se radujeme
  • Čertí babičko, ukaž nám peklíčko!
  • Zima, ta nás láká, postavíme sněhuláka
  • V cirkusovém stanu smát se nepřestanu
  • K moři už letíme, co nás čeká nevíme
  • Hromy, blesky, zaklínání, ať se daří čarování


Každý z tématicky zaměřených bloků zahrnuje úvodní jazykovou rozcvičku, cvičení na rozhýbání těla, písničku, básničku a mnoho dalších zábavných činností, které jsou zaměřeny na dané téma a působí na rozvoj osobnosti dítěte ve všech oblastech.




JAK PRACOVAT S KNIHOU

Nejdříve je potřeba se rozdýchat, rozhýbat pusu a při opakování slovíček se soustředit na správné vyslovení konkrétní hlásky.

Tučně vyznačená slova říkají samy děti a to buď podle obrázků nebo podle Vás, rodičů. Nakonec si s dětmi zahrajete  hru na uvolnění.

S básničkou i písničkou je možné pracovat vytleskáváním nebo vyťukáváním rytmu na různé předměty. Další hry rozvíjí zrak, sluch, hmat, chuť, slovní vyjadřování, logické myšlení, pohybové i manipulační dovednosti a další.




V kapitole Ze zahrádky vitaminy bez kašle a žádné rýmy si procvičíte pusu vyjmenováním všeho, co má zahradníček na zahrádce, zahrajete si hru na krtka, rozvinete rytmus s básničkou o zahradníčkovi, rozpuhybujete tělo hrou na zahradník, správný nácvik psaní procvičíte namalováním plotu kolem zahrádky, povíte si pohádku O veliké řepě, zahrajete si na sklízení brambor a mnoho dalšího. 





V kapitole Zvířátek plná dvoreček, stará se o ně dědeček začnete pohádkou o kočičce, procvičíte si pusu pojmenováním obrázků zvířat, zahrajete si na slepičky, rozpohybujete tělo podle básniček, správný nácvik psaní rozvinete otiskáváním prstu do písku, motoriku si procvičíte nácvikem dojení krávy, dýchání procvičíte foukáním do kačenek ve vaně, zazpíváte si písničku na dvorečku a mnoho dalšího.




V kapitole Zítra jedu, johoho, za zvířátky do zoo si povíte pohádku o lvovi, poznáte další zvířátka ze zoo, zahrajete si s dítětem na libovolné zvířátko ze zoo, rozpohybujete tělo návciku jízdy do zoo, nakreslíte klec pro lva, podle obrázku určíte umístění zebry, zalovíte si ryby pro tučňáky, nakrmíte tygra, zazpíváte si písničku o zoo a mnoho dalšího.





Kapitola Poznáte, děti, hravě zvířátka, co žijí v trávě? vás zavede do světa drobného hmyzu a malých zvířat, se kterými se často setkáváme. Procvičíte si pusu pojmenováním zvířat na obrázku, zahrajete si na pavouka, rozvinete rytmus básničkou o motýlu, rozpohybujete se hrou na průzkumníky, lezením jako broučci nebo plazením jako žížaly. Dále nakreslíte obloučky jako, když skáče žába a také si procvičíte dýchání v podobě žáby, která loví potravu a mnoho dalšího.





Objevíte pohádkový svět v kapitole Kniha plná pohádek beze zla a bez hádek, ve kterém si přečtete pohádku o princezně Karolínce (ha! :-D), procvičíte si pusu pojmenováním věcí, které jsou na hradě, zahrajete si na ježibabu, rozpohybujete se chůzí jako princezna, princem na koni nebo vznešenou královskou chůzí. Také si procvičíte grafomotoriku kreslením princezniny korunky, najdete stejné princezny, postavíte hrad z kostek, zazpíváte si písničku o hradu a mnoho dalšího.
 



Další krásnou kapitolou je kapitola Na podzim mezi mraky pouštíme si draky, ve které si povíte pohádku o podzimu, naučíte se podzimní říkadlo a podzimní básničku, rozpohybujete tělo předváděním pouštění draků, načmáráte na velký papír podzimní vítr, slovní zásobu rozvinete popsáním podzimních obrázků, vyrobíte papírové mašličky na draka, dech procvičíte rozfoukáním listí, zazpíváte si podzimní písničku a mnoho dalšího.




Jako poslední bych Vám ráda popsala kapitolu Čertí babičko, ukaž nám peklíčko!, která Vás zavede mezi čerty a začnete pohádkou o čertíkovi Bertíkovi.Dále se s Bertíkem podíváte do pekla a seznámíte se s dalšími čerty. Zahrajete si hru na čertí honičku, naučíte se čertí básničku, navštívíte čertí školu, namalujete čertí rohy, zjistíte co patří do čertího guláše, zašijete čertí pytel, naučíte se chodit na kopytech a mnoho dalšího.




ZÁVĚREM

Moc se mi líbí, jak je kniha barevná a jak je rozdělena na spoustu tématicky zaměřených kapitol, které jsou pestré a obsahují několi krůzných cvičení, které dítě bude zaručeně bavit, protože nebude jen u stolu ale bude zpívat, cvičit, povídat a hrát si.

Nejraději bych Vám ji nafotila celou, což samozřejmě nejde ale doufám, že Vás i tak kniha nadchne a najdete v ní inspiraci i třeba pokud neřešíte nějaký logopedický problém. Můžete ji totiž krásně využít i jako prevenci.

Musím říct, že to je jedna z nejlepších knih pro rozvoj řeči, kterou jsem kdy měla v ruce a moc baví i mladší děti, takže krásně zapojím obě dvě ty naše rebelky. 

Doporučuji ji nejen do domácností s dětmi, ale také do dětských kroužků, dětských skupin, školek i mezi předškoláky.

Pokud Vás kniha zaujala a chtěli byste si ji pořídit pro zpestření všedních dnů, najdete ji na eshopu nakladatelství Grada a to přímo ZDE.


Cena: 160Kč (původně 229Kč)
 

Žádné komentáře:

Okomentovat