27. dubna 2020

HRAJEME SI: Kingdomino

Kingdomino je další z kratších her, které si cíleně vybírám, protože u deších her mi holky pořádně nevydrží a odbíhají pryč - teda kromě Věže čarodejnic, kterou hrajeme xkrát denně a už mě to upřímně neba :-D.

Už název Vám trochu napovídá princip hry "domino", ale trochu z jiného soudku. V této hře si jako mocní králové budujete své království, jak nejlépe umíte, ale je třeba dodržet plochu 5x5 dílků.

Hra se dá hrát na více způsobů, což je skvělé zpestření, když nemusíte hrát stejný princip neustále dokola a já bych Vám ji v této recenzi, která vznikla ve spolupráci s eshopem Funkids.cz, chtěla přiblížit.




BALENÍ HRY

Hra mě překvapila tím, jak je malá. Čekala jsem o kus, vážně o kus, větší krabici ale tuhle si snadno strčím do kabelky a můžu jít :-D. Myslela jsem si, že bude opravdu větší, ale ničemu to nevadí. Ba naopak. Je skladná a není to ten typ her, kde Vám všechno plave v prostoru. Vše je krásně vypočítaný a vyřešený.




Krabice má v sobě plastovou část, kde Vám zůstanou krásně oddělené dominové dílky a stejně tak i startovní dílky, figurky a hrady.




OBSAH HRY
  • 4 startovní dílky
  • 4 hrady (růžový, zelený, žlutý, modrý)
  • 8 dřevěných figurek (růžová, zelená, žlutá, modrá - vždy 2x)
  • 48 dominových dílků
  • Pravidla hry



HRADY

Každý hrad je skládá ze 4 dílků, které rozlišíte dle barev. Výhodou je, že hrady můžete v krabici od hry nechat složené. Krásně se tam totiž vejdou. Neustálé skládání a rozkládání by je mohlo poškodit.





STARTOVNÍ DÍLKY

Abych pravdu řekla, tak jsem si naprosto zamilovala vzhled startovních dílků. Je to v podstatě základní deska Vašeho budoucího království, na které stojí hrad. Moc se mi líbí, jak jsou nakreslené a jak krásně vypadají.





FIGURKY KRÁLŮ

Figurky králů jsou dřevěné a celkem jich je 8. Každá barva je dvakrát, protože je možnost hrát i se dvěmi figurkami najednou.






DOMINOVÉ DÍLKY

Dílky jsou pevné, silné a lesklé. Krajiny jsou na nich krásně namalované a celé nám připomínají podobu online počítačové hry. Zkuste si sami všimnout jednotlivých detailů, vše je krásně vymyšlené.





PRAVIDLA HRY

Pravidla hry jsou v českém i slovenském jazyce. Začínají česky a přesně v polovině přechází do slovenštiny. Dočtete se v nich cíl hry, přípravu hry, průběh hry, pravidla napojování, konec hry a další varianty her. Pro upřesnění doporučuji mrknout na návody na Youtube.






PŘÍPRAVA HRY

Je potřeba mít krabici po ruce, takže si připravte větší prostor, abyste si mohli v pohodě stavět a zároveň abyste měli krabici nadosah.

Zvolte si barvu figurek a připravte si je k sobě společně se startovním dílkem stejné barvy a nesmí chybět ani hrad stejné barvy.

Podle toho, kolik Vás hraje, se dominové dílky ubírají. Takže pokud hrajete dva, odeberete polovinu dílků, se kterou hrát nebudete. Pokud hrajete tři, odeberete 12 dílků - vše je přesně popsáno v pravidlech.

Se všemi dílky hrajete, co se týče základní varianty hry, pouze při hře všech 4 hráčů.

Dominové dílky řádně promíchejte a můžete se pustit do hry.


HRAJEME

Vyložíte tolik dílků, kolik je počet hráčů. Takže když hrajete ve dvou, hrajete se dvěmi figurkami a když hrajete ve třech, vyložíte jen tři dílky.

Dílky seřadíte od nejmenšího čísla po největší a následně otočíte krajinou nahoru.

Prvního hráče určujeme zatřesením figurek v dlaních a která figurka vypadne první, ta začíná. Když si rozeberete první sloupec dílků, vyložíte vedle něj další a opět je seřadíte podle čísel.




Když jsou dílky seřazeny, opět je hned otočíte krajinou nahoru a podle barev figurek na prvním sloupci se střídáte ve hře. Takže první hráč si vybere z druhého sloupce apřesune tam figurku. Dílek, který opustil si vezme a přiloží ke svému hradu. A takhle to jde neustále dokola dokud nevyužijete všechny dílky.




Finální království by mohlo vypadat nějak takto. Je potřeba dodržovat 5x5 dílků, pokud nehrajete jinou verzi hry. Ta základní je právě 5x5. A jakmile se Vám při hře některý z dílků nehodí, jednoduše ho zahodíte. Můžete se tím ale obrat o případné body, takže je potřeba své kroky opravdu promýšlet.



VÝPOČET BODŮ

Závěrečné počítání nás upřímně moc neba, takže se u nás hraje na to, kdo nasbírá nejvíce korunek a když hrajeme s manželem, tak si vše počítáme jak se má. Je to rychlejší finále, od kterého by jinak Klaudinka odběhla.

Korunka určuje kolikrát se budou stejné dílky násobit a tam, kde korunka není, tam není ani žádný bod. Takže když se podíváte na fotku výše, vidíte, že všechna pole a moře na levé straně jsou úplně bez bodu. Ale moře na pravé straně má korunky rovnou 3 a dílků je celkem 6, takže se bude bodování počítat 3x6.

A takto si vypočítáte celou krajinku a získáte Váš finální počet bodů.

DALŠÍ VARIANTY HRY

  • Centralizované království = připočtete si 10 bodů za království uprostřed
  • Harmonie = připočtete si 5 bodů za neodhozený žádný dílek
  • Duel mocných = pouze pro 2 hráče, kteří hrají se všemi dílky a prostorem 7x7
  • Širší nabídka = pro 2-3 hráče kdy vyložíte o dílek navíc, který zůstane nevyužit a před další hrou se zahodí.


DOPORUČENÝ VĚK

Doporučený věk je oficiálně 8+, což mě docela překvapilo, protože s námi hraje i Sofinka (3,5) a dobře hru chápe - až na dodržování 5x5 dílků, ale ona jde vždy a ve všem proti proudu :-D. Takže té jsme nechali volnou hru.

Klaudince je 6,5 a už si počítá kolik dílků má na které straně a dává si pozor. Je to tedy více o přemýšlení a soustředění, pokud si hlídáte dílky.

Takže já osobně bych se nebála pořídit i mladším dětem. Cíleně bych to Sofince nepořizovala, to opravdu ne, ale u věku 5+ bych už neváhala. Rozvíjí se prostorová orientace, což je skvělá aktivita pro předškoláky.


ZÁVĚREM

Musím říct, že mě nadchla až překvapivě moc. Dá se přizpůsobit věku dítěte a dá se přizpůsobit i náročnosti, pokud chcete hrát složitější verzi. Na první pohled se zdá být jednoduchá ale zdání klame a kolikrát dá mozkovým závitům pěkně zabrat.

Určitě bych ráda pořídila i rozšíření Věk obrů, aby hra dostala zase jiný směr a zpestření. Nejdříve jsem na ni vůbec neměla spadeno, ale když jsem se o ní začala víc zajímat, tak jsem se nemohla dočkat, až mi dorazí a hrajeme ji každý den.

Pokud Vás tato zajímavá hra Kingdomino zaujala a chtěli byste si ho pořídit, najdete ho na eshopu Funkids.cz přímo ZDE.


Cena: 395Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat