15. dubna 2020

TVOŘÍME: Jarní tvořivá výzva Radky Rubešové

V březnu probíhala Jarní tvořivá výzva, o které bych Vám moc ráda napsala, abyste se mohli v příští výzvě třeba také zapojit. U mě na blogu jste si mohli přečíst již Podzimní tvořivou výzvu, Vánoční tvořivou výzvu a dokonce jsem psala článek na akci Týden s hlínou.

Mezitím vznikají různé krátkodobé výzvy, které můžete sledovat ve skupině Tvoříme s prožitkem, kde to žije v přátelském nehádavém duchu - což je ve facebookových skupinách s vyšším počtem lenů opravdu zázrak.

Vybraly jsme do recenze celkem 5 zajímavých projektů, do kterých jsme se s holkama pustily společně anebo tvořila jen jedna z nich. Ne vždy ta nálada na tvoření je a pak se to na výtvorech může dost odrazit a to neno dobrý.





O TVOŘIVÉ VÝZVĚ

Jarní tvořivá výzva probíhala od 16. do 29.3. Po zaplacení částky Vám přijde pozvánka do uzavřené facebookové skupiny, ve které můžete sledovat celý průběh výzvy a kde se můžete radit, kochat ale také ostatní inspirovat svými výtvory. 

Dále Vám přijde seznam materiálů, které budete na celou výzvu potřebovat. Vše by mělo být snadno sehnatelné v jakémkoliv papírnictví, ale většinu budete mít určitě doma.

Projekty Vám začnou, po připsání platby, chodit na email se všemi potřebnými informacemi a Vy se můžete zapojit dle toho, jak sami budete stíhat.

V průběhu 14 dnů se pustíte do 12 projektů na jarní/velikonoční téma a po ukončení výzvy Vám přijde soubor se shrnutím všech projektů. Projekty jsou krásně rozepsané s celkovým prožitkem a dalšími informacemi - nikdy to není jen o tvoření, malování či kreslení.

Není nutné, abyste každý den vytvořili ten danný projekt. Je na Vás, jak se k výzvě postavíte a jestli ji pojmete opravdu jako výzvu na každý den anebo si budete tvořit podle svého. Nic není časově omezeno a přístup do skupiny s veškerými materiály a inspirací Vám zůstane na věky věků.


PTAČÍ HNÍZDO

Čmáranice holky baví. Snažím se, aby kreslily/malovaly (pokud možno) na co největší plochu, takže máme papír jak na stěně směrem do kuchyně, tak i na vchodových dveřích, aby měly pořádný rozmach a nechávám je kreslit i na okna/zrcadla. Tím si krásně uvolňují rameno s čímž souvisí i příprava na psaní.

Tvořily jsme hnízdo za pomocí voskovek, vodovek a kousků toaletního papíru, které jsou jako vajíčka. Toto je Klaudinčin výtvor. Sofinku bavilo jen tvoření kuliček a čmárat se jí tentokrát vůbec nechtělo.

A aby to nebylo jen tak, přidala ještě sluníčko a srdíčko :-).




VÍTEJ, VESNO

Tohle bylo tak nádherné tvoření, které nám zabralo snad minimálně půl hodiny, ne-li více. Naprosto kouzelný projekt, který jsme si užily všichni a to včetně manžela. Většinou, když tvoříme něco z výzvy, tak jsou s tím holky až moc rychle hotové ale tohle bylo něco úplně jiného.

Opravdový prožitek a opravdové kouzlo, kdy jsme pozorovali, jak se vpíjí jedna barva do druhé. Z tohoto výtvoru jsem totálně paf a nemůžu to své nadšení ani slovy pořádně vyjádřit.

Tak vítej, Vesno! :-)




VE VAJÍČKU

Ne, že by ostatní výtvory nebyly hodny vystavení, ale kolikrát přijde inspirace a tvoříme něco, co bych nechala doslova zarámovat. Jako například tento projekt s názvem Ve vajíčku, kterého se účastnily obě holky.

Sofinka si nakreslila dle své fantazie něco, co sama nedokáže popsat a Klaudinka poslední týdny básní o králíčkovi, takže nakreslila králíčka, kterému z vajíčka vykukují uši.

Je to úžasná aktivita, která je opravdu bavila - baví je všechno u čeho se můžou pořádně zašpinit, což suchý paste zaručuje. Kombinace klovatiny a suchých pastelů se závěrečným kouzlem pod sprchou.




ZE SEMÍNKA

Výjimečně tvořila s nadšením pouze Sofinka. Klaudinka, asi aby se neřeklo, ji domalovala nakonec jen srdíčka, která teď maluje snad úplně všude.

Překvapilo mě, jak Sofinka hezky vybarvila zelenou květinu, u ostatních ji to asi moc nebavilo. Ale co ji bavilo, bylo obtiskávání prstem.

Povídaly jsme si u toho, jakým způsobem květiny rostou. Jak jsou nejdříve semínky, která jsou zabydlena v hlíně a postupně se dostávají na povrch. Hlína byla použita ve spodní části zlehka.




POKLADY VELKÉHO PÁTKU

Posledním projektem, který Vám zde ukážu, je projekt s názvem Poklady Velkého pátku.

Opět jsme sáhly po pastelech, které už budeme muset koupit nové, protože s nimi holky pracují ze všeho nejvíce a moc je to baví (především to rozmazávání). Klaudinka měla pod vajíčko nakreslit nějaký poklad a tak nakreslila duhu. Růžovou barvou nešetřila, tu si doslova vychutnala :-D.

Vajíčko se nám trochu potrhalo, ale jakmile uschlo, zůstalo pevné. 




ZÁVĚREM

Když já už nevím, co do těch závěrů psát. Přijdejte se a zažijte tvoření s prožitkem. Zabavíte mnohdy i celou rodinu a nejednou zůstanete fascinováni výtvory vašich dětí.

Nemusíte chodit do žádných ateliérů ani na výtvarné kroužky, kde máte omezený čas na tvoření a nemusíte vždy vše stihnout, což je škoda, protože takové tvoření je opravdu především o prožitku a bez něj to není úplně vončo.

Stačí Vám pohodlí domova a času kolik jen potřebujete. Ne vždy mají totiž děti náladu na tvoření a někde na kroužku či v ateliéru by to pak mohla být ztráta času, když zrovna nebude dítko v náladě.

Mám za sebou tři tvořivé výzvy a moc se těším, co nás, v čele s Radkou, ještě čeká.

Pokud byste se chtěli vrhnout hned do ně jaké výzvy, tak kromě emailové pětidenní výzvy zdarma se můžete zapojit do placené RECYtvořivé výzvy, která začne už za pár dní :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat