12. února 2020

TVOŘÍME: Týden s hlínou - Podzim 2019

Jelikož se pomalu ale jistě blíží další Týden s hlínou, kterého se můžete zúčastnit, napadlo mě napsat recenzi na náš první Týden s hlínou, kterého jsme se účastnili koncem září. Ať víte, co si pod tím představit, pokud se třeba nemůžete rozhodnout anebo o Týdnu s hlínou a celkově o keramické hlíně v domácím prostředí čtete poprvé.

Pec na vypalování keramických výrobků vůbec nepotřebujete, takže klidně čtětet dál, protože se do Týdne s hlínou může zapojit opravdu úplně každý bez ohledu na cokoliv :-).

Naučíte se hlínu vnímat jako jedinečný materiál, který si zamilujete.




O TÝDNU S HLÍNOU

Týden s hlínou je skvělou inspirací a naladěním na to, mít keramickou hlínu v běžném domácím prostředí a užívat si ji všemi smysly.

Zjistíte, že je to nejen skvělý materiál na tvoření všeho druhu, ale na vlastní kůži zažijete, jak jednoduše vše umyjete. Nic nemusíte náročně drhnout, naopak stačí vzít jen hadřík či houbičku a zlehka setřít stůl, podlahu, židli .. ruce :-).

Týden s hlínou propojuje i stejně naladěné nadšence díky uzavřené facebookové skupině, kde můžete sdílet Vaši tvorbu, postřehy, názory a celý průběh si užívat v přátelské společnosti.


CO VÁS ČEKÁ

Celý týden nabitý informacemi, zkušenostmi a nápady zkušené Radky Rubešové, která Vám vždy se vším poradí, když si nebudete vědět rady. Radka je výtvarnou pedagožkou, lektorkou a arteterapeutkou. Hlína je jejím velkým koníčkem a já jsem moc vděčná za to, že se ji snaží dostat do běžných domácností a není to už jen o kroužcích keramiky.

Zároveň získáte knihu Ruce v hlíně společně s 2Kg keramické hlíny, která bohatě stačí pro celou rodinu. Není to vůbec málo, jak to na Vás může působit. Vždy pracujeme sotva s polovinou a holky se vyřádí ve velkém stylu.

Čeká Vás ale hlavně zábava, prožitek, zážitek. Popustíte uzdu fantazii a zapojíte se do výzvy společně s dětmi. Ne jen jako pozorovatel, ale jako opravdový účastník. Zaboříte ruce do hlíny a užijete si každý dotek.


KNIHA RUCE V HLÍNĚ

"Kniha nabízí netradiční pojetí práce s keramickou hlínou, kdy hlínu vnímáme nejen jako hmotu, která "zkamení" při výpalu, ale i jako živoucí materiál, který lze zkoumat, objevovat a tvořivě používat v mnoha dimenzích.

Kniha obsahuje postupy na vytvoření výrobku, avšak zasazené do širšího kontextu (motivační aktivity, pohybové hry, reflektivní techniky atd.). Je určena učitelkám MŠ a 1. stupně ZŠ, lektorům v mateřských centrech, lektorům zájmových kroužků, případně vyučujícím v základních uměleckých školách, kteří vedou výtvarnou přípravku."

Takové je představení, které najdete na zadní straně obalu knihy.




Nejdříve se dozvíte základní informace o hlíně a dočtete se o základní práci s hlínou a celém prožitku při práci s hlínou - dotknout se hlíny, jak na práci s hlínou apod.





Dále je kniha rozdělena do ročních období. Začíná podzimem a vždy následuje několik stran inspirace ať už pro tvoření s hlínou jako takové nebo s tipy na vypalované výrobky.
 

 


NAŠE RUCE V HLÍNĚ

První setkání s hlínou trvalo snad hodinu. Do té doby jsem nemohla říct, že mi takhle u něčeho hodinu vydržely a navíc se ani nehádaly, nepřetahovaly, neřvaly.

K hlíně jsem jim připravila i namočenou houbičku, kterou si vlhčily ruce nebo přímo hlínu.

Tvarovaly, mačkaly, trhaly, bouchaly, cupovaly, válely, dloubaly, čichaly, matlaly.




Vždy, když je potřebuju obě zabavit zároveň a způsobem, aby se nepřetahovaly, nehádaly a neřvaly, dám jim hlínu, houbičku, pár nástrojů a je klid, který pokračuje následně koupelí ve vaně :-D.

Nepotřebují k tomu žádné pokyny a nepotřebují z hlíny mít cílový výsledek. Nejraději mají, když se můžou pořádně zapatlat, když hlínu spojí s vodou a matlají nejen hlínu jako takovou, ale i sebe. To je na hlíně nejvíce fascinuje, to jak reaguje s vodou.

Pak si přinesou třeba autíčka a jezdí s nimi po hlíně. Sledují otisky, sledují jízdu jednotlivých autíček a ze všeho nejraději jezdí traktorem, protože má nejlepší stopu.




Teď bych Vám ráda ukázala náš výběr pěti aktivit z Týdne s hlínou.


MOJE PRVNÍ PÍSMENO

Nepřestává mě fascinovat jak jednoduché a zároveň krásné a chytlavé aktivity Radka vymýšlí.

Dítě tvoří, osahává a poznává písmeno, které si samo vybere, na které začíná jeho jméno nebo na kterém se společně domluvíte.

Seznamuje se s tím, jak se písmeno tvoří, jakým směrem, jak vypadá. Modeluje, tvaruje, rozvíjí představivost a prostorovou orientaci.




Přidá vodu, matlá, patlá, osahává, klouže ... a výsledek je parádní!




HLINĚNÉ OMALOVÁNKY

Hlína v kombinaci s pastelem či pastelkami.

Když už zažívat a prožívat, tak jsme zvolili suchý pastel, který se dá různě rozmazávat.

Tohle byla hodně rychlá aktivita a Klaudince zabrala snad jen 10 minut.




Suché pastely si zamilovala a pracujeme s nimi pravidelně. Líbí se jí, jak se při malování zašpiní a jak může jednoduše spojovat barvy.




MODELUJEME MISKU

Když jsem chodila na keramiku, moc mě bavilo vytvářet různé misky, které jsme pak prakticky doma využívali na všechno možné i nemožné. S nadšením jsem si tvorbu misky z hada opět připomenula, i když nemám možnost vypalování.




MALOVÁNÍ ŠLIKREM

Šlikr jsem vytvořila podle návodu ze skupiny, jen jsem nechtěla čekat několik hodin nebo do druhého dne a tak jsem míchala a míchala až jsem hlínu dostatečně rozmíchala.

Klaudinka chtěla výtvor hned vymalovat a tak jsem vzala fén, aby šlikr pořádně zaschnul a ona mohla hned malovat pastely, které si poslední dobou hodně oblíbila.

Z toho i vyplývá, že jako rodina neoplýváme moc trpělivostí :-D.




LESNÍ SKŘÍTEK

Tohle byla teda výzva pro celou rodinu, aneb náš rozhovor:

"Klaudinko pojď, budeme modelovat skřítka.
Já nevím jak.
Ukážu ti, jak vypadají skřítci ostatních a zkusíš se inspirovat.
Až potom mami."

"Sofinko pojď, budeme modelovat skřítka.
Nechci. Jenom hlínu."

Motivace ani od manžela neuspěla a tak mi skřítka vytvořil alespoň on a taky zaperlil.

"Jak mám udělat skřítka?
Koukej, takhle (ukazuji výtvory dětí)
To nedám!
To ale dělaly děti!"




ZÁVĚREM

Zapojit se do Týdne s hlínou a získat tak krásný kus keramické hlíny společně s knihou Ruce v hlíně je takový základ, který odstartuje spoustu dalšího krásného tvoření. Hlína se stala součástí naší rodiny a já se o ní starám jako o vlastní :-D.

Nejvíc na tom všem miluju, že se vracím do vlastního dětství a jak moc bych byla vděčná, kdyby takové možnosti byly i v mém dětství. Mít hlínu doma a nečekat na kroužek keramiky.

Vůbec se nedá srovnávat s modelínou, plastelínou a čímkoliv dalším. Je tak jedinečná a tak multifunkční, že Vám nahradí spoustu jiných modelín či plastelín. Stačí Vám 2kg hlíny na to, abyste s ní mohli tvořit originální veledíla.

Do únorového Týdne s hlínou se můžete stále zapojit! Čas máte do 14.2, kdy Radka přijímá objednávky, tak se moc dlouho nerozmýšlejte :-).

Více informací včetně objednávky najdete na https://www.radkarubesova.cz/tyden-s-hlinou/.


Cena: 799Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat