26. února 2020

HRAJEME SI: Myško, utíkej!

Po vstupu do skupiny Deskovky pro tři bratry se můj wishlist, tedy seznam her pro děti i dospělé, docela rozrostl a skupina je opravdu obrovskou studnicí inspirace.

Vyhledávala jsem především hry, které jsou rychlé, protože se menší děti nedokáží moc dlouho soustředit a já chtěla zapojit do hraní i Sofinku. A abych pravdu řekla, Klaudinka s tím soustředěním taky neni ještě úplně daleko, tak jsem chtěla něco, co by mohly hrát obě a co by obě hlavně hrát vydržely.

Tato hra mě zaujala na první pohled. Je ve skupině zařazena v albu od 3 let a působí jednoduše a hlavně rychle - což je přesně to, co jsem hledala. A jelikož na eshopu Funkids.cz najdete snad všechno, co potřebujete, našla jsem tam i tuto hru, kterou jsem si vzala k recenzi.




HRA OBSAHUJE

  • Hrací kostku
  • 4 myší figurky 
  • Myší dirky + 2 podstavce
  • Hrací deska 
  • Návod




HERNÍ DESKA

Herní deska je z pevného kartonu a je oboustranná - z druhé strany je myš. To zjistila Klaudinka, až jsem byla sama překvapena. Já bych na to nepřišla. Nenapadlo by mě desku otočit.




Písmenem S je označen start a cíl je poslední políčko, na které postavíte myší dírky.




Podstavce a myší dirky nejsou tak pevné, jako hrací deska. Jsou více papírové, takže na ně spíš opatrně především při nasazování těch podstavců.




NÁVOD

Na začátku návodu je krátký příběh o tom, proč se myšky rozhodly utíkat. Dále klasicky obsahuje přípravu na hru, pokyny ke kostce a cíl hry.




FIGURKY

Krásné dřevěné figurky v barvě růžové, modré, hnědé a zelené. Nějak moc nechápu, proč je myška hnědá, když je políčko oranžové. Moc to tam nesedí a je to škoda. Jinak jsou figurky krásné, hezky velké a hlavně dřevěné. 




Velikostně jsou akorát na hraní pro malé dětské ručičky, kterým se díky kulatému čumáku i dobře chytají do špetkového úchopu.




KOSTKA

Kostka obsahuje barvy figurek + černobílou část, která značí STOP a také duhovou část, při které musí všichni hráči vyslovit PÍSK! a postupuje ten, který byl první.

Musím říct, že si tohle pravidlo obě holky okamžitě zapamatovaly, až jsem byla sama překvapena, protože než se nadechnu, Klaudinka už křičí PÍSK a vesele svou figurku posouvá dopředu :-D.

Já hraju modrou, Klaudinka červenou a obávám se, že je kostka zfalšovaná, protože mi neustále červená padá a Klaudinka pak vyhrává aniž by pořádně hrála. Je to zvláštní, ale kdyby to nebylo při každý hře, tak bych se nad tím nepozastavila :-D.




VRHÁME SE DO HRY!

Hráči hází střídavě kostkou a jaká barva komu padne, ten hráč se posouvá.

Takže když já budu hrát s modrou figurkou a hodím červenou, posune se hráč s červenou figurkou.

Hra je opravdu rychlá a pokud se hraje ve dvou, jedná se doslova o pár minut.




SOLO HRANÍ PRO SOLISTY

Po několika pokusech hraní se Sofinkou jsme usoudili, že takhle to asi nepůjde a hraju s ní sama ve smyslu solo hry. Nasadíme všechny myšky a sama hází kostkou. Podle hozené barvy posouvá konkrétní myšku, trénuje si postřeh s "PÍSK" a spokojeně si užívá hru sama pro sebe :-D.


DOPORUČENÝ VĚK

Hra se oficiálně doporučuje pro děti ve věku 3-6 let ale jako vždy záleží na konkrétním dítěti. Sofinka je spíš solista, který chce hrát sám a podle svých vlastních pravidel. A Klaudinku hra moc baví i přes to, že u ní bojujeme se strachem z prohry, kvůli kterému odmítá hrát cokoliv. Ale v této hře mě docela dost kosí, takže jí hrát baví :-D.


ZÁVĚREM

Já nevím, jestli mi ke štěstí stačí opravdu tak málo anebo jestli mám čuch na dobrý výběr her, protože já jsem nadšená a Klaudinka taky. Je to opravdu jednoduchá zábavná hra, kterou si můžete třeba i zpestřit doma vytvořenou figurkou kocoura jako záškodníka.

Líbí se i Sofince, ale ta je spíš solo hráč a nechce se dělit o házení kostkou, musí házet jen ona. Proto jsem napsala tip i pro solo hráče, aby se uspokojily podobné tipy dětí, pokud vůbec existují :-D.

Pokud Vás hra zaujala, najdete ji na eshopu Funkids.cz přímo ZDE.


Cena: 175Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat