22. dubna 2020

HRAJEME SI: Věž čarodejnic

Hned v úvodu se Vám přiznám, že jsem tuto hru vůbec neplánovala pořizovat a to především proto, že podobný styl ilustrací ve stylu japonských animáků, nebo jak bych to nazvala, úplně nemusím a nelíbí se mi. Ale hledala jsem další hry, které by spolu mohly hrát obě holky (3,5 a 6,5 let) způsobem, že hra na jednu nebude moc jednoduchá a "nudná" a na druhou, aby nebyla moc těžká a nebavila by ji kvůli tomu.

Nedávno jsem navázala spolupráci přímo s Mindokem, což je pro milovníky deskovek doslova splněný sen, protože jejich hry jsou z mého pohledu snad ty nejlepší na trhu a snadno si u nich vyberete jak pro ty nejmenší, tak i pro starší děti a dokonce i dospělým začnou přejíždět oči, protože nebudou vědět, co dřív.

Věž čarodejnic mě překvapila opravdu dost, protože jsem vůbec nečekala, že holky chytne až takovým způsobem a že ji budeme hrát neustále dokola. Kdybych si neprosadila chvíli jinou hru, tak hrajeme opravdu celý den jen tuto. Tak se na ni pojďme detailně podívat :-).




OBSAH HRY

  • Herní plán
  • 4 žetony s kovovými plíšky (žlutá, zelená, modrá, červená)
  • 1 čarodejnické koště s magnetem
  • 1 kostka se symboly
  • Pravidla hry (česky/slovensky)



FIGURKY

Figurky jsou ve hře celkem čtyři a holky se neustále přetahují o žlutý, takže už na začátku hry řešíme dohadování o tom, kdo bude mít žlutou :-D. Jsou poměrně veliké a obrázkově jsou rozděleny na dva kluky (červený, zelený) a dvě holky (modrá, žlutá). Z jedné části mají kovový plíšek a otáčením se buď přichytí nebo nepřichytí na koště.






KOŠTĚ A KOSTKA

Kostka obsahuje několik symbolů, které si děti snadno a rychle zapamatují. Jakmile je u čísla oblouček, tak ví, že se bude otáčet buď protivník nebo vlastní figurka. A když padne koště, tak se proletí, pokud zrovna jejich figurka bude aktivní a koště ji chytne.




Koště je docela veliké a v průběhu hry čeká na svoji příležitost. U nás ho vždy některá z holek musí držet, než ho dostane někdo jiný, takže neexistuje, aby čekalo samo ale vždy ho jedna má v ruce. A má tedy ve spodní části magnet, kterým přesouváte figurky.




Jelikož jsou čarodejnice spojené s fialovou barvou, tak jsou jak kostka, tak i koště fialové.




NÁVOD

Nejdřív na Vás čeká příběh, který děti do hry více vtáhne a kterým odstartujete závod k magické kouli, která se nachází na střeše.




Návod je dohromady česky a slovensky. Vždy je dvoustrana rozdělena na český text, který je na levé straně a označený červeně a slovenský text, který je na pravé straně a označený modře.




Dále se dočtete, jak si hru připravit a jaký je průběh hry.


HERNÍ PLÁN

Herní plán je složen do menšího čtverce.




Po rozložení se před Vámi objeví příběh, který můžete vyprávět.



Ve spodní části je vyznačen start čtyřmi barevnými políčky.




V horní části najdete magickou kouli, která značí cíl.




VYMYSLETE SI PŘÍBĚH ČI POHÁDKU

Pojďte se podívat na příběh čarodejnic. Zkuste herní plán pojmout také jako příběh či pohádku k vyprávění a před hrou nebo po hře se podívejte detailně na obrázky a zkuste si vytvořit vlastní pohádku podle toho, co na nich vidíte. Úplně k nějakému vyprávění svádí.






PRŮBĚH HRY

Připravte si figurky na startovní pole a ověřte si koštětem, jestli je máte správně otočené a přichytí se k magnetickému koštěti. A můžete začít hrát. Hra je opravdu rychlá a v průměru zabere těch 15 minut, když zas tolik nepospícháte :-D. Pokud hrajete s menšími dětmi, tak hra trvá 20-30 minut.






DOPORUČENÝ VĚK

Doporučený věk je oficiálně 4+, ale krásně hraje i 3,5 letá Sofinka a Klaudinka se ve svých 6,5 letech pro hru nadchla opravdu hodně. Takže spíš, než abyste se řídili věkem, zkuste to vzít tak, jestli tento způsob hry dítě vůbec nadchne. Jestli dítě hra bude bavit, když je takhle krátká a rychlá nebo jestli ho bude bavit, že se hází kostkou a chodí po políčkách. Já vůbec nečekala, že přijde až takové nadšení a myslela jsem si, že bude hra spíše pro Sofinku, ale Klaudinka překvapila.
 

HRA KLAUDINKU ZMĚNILA

S Klaudinkou jsme nějakou dobu bojovali s tím, že měla vyloženě strach prohrát. Chtěla hrát jen ty hry, kde se neprohrává a když už se hrála jiná, tak těsně před koncem přestala hrát, aby neprohrála a když už se hra dohrála do konce a ona vyhrála, nechtěla hrát dál, protože by mohla prohrát.

U této hry odmítala svoje protihráče otáčet, aby jim zabránila v přelétnutí koštětem. Je sice hezký, že nechce škodit ale já jsem jí vysvětlila, že se to takhle hraje, že je to psáno v pravidlech a že si to tak zkusíme zahrát.

Najednou se láskyplná neškodící Klaudinka proměnila v zákeřnou saň. V očích jí probleskli malý ďáblíci a začala opravdu adrenalinová hra, kdy jsme se vzájemně otáčely hlava nehlava a dokonce se mě snažila zahanbit, když mi padlo koště a já se posunula jen o jedno políčko. Zchladila mě větou "no, to ses teda posunula" :-D.

Najednou jí vůbec nevadí, jestli prohrála nebo vyhrála, ale potřebuje hry dohrávat ve smyslu toho, že když hrajeme ve dvou a prohraje, tak si figurku do cíle pak sama ještě dohraje.

Začíná dozrávat v pořádnýho hráče, kterého za chvíli nebudu muset ani trochu šetřit :-D.


ZÁVĚREM

I když si domlouvám hry/hračky/knihy k recenzi, tak se snažím pečlivě vybrat tak, aby nás hra opravdu chytla, aby nás bavila a aby to nebylo něco, co by nám tu leželo a holky by si toho nevšímaly. Nechci recenzovat něco, co bychom nevyužili a taky se mi pak recenze píšou mnohem líp, když nás hra, kniha nebo hračka opravdu baví a když jsme z toho nadšení.

Někdy se ale rozhodnu trochu zariskovat tím, že si nejsem úplně jistá, ale využiju spolupráce, abych se na hru detailně podívala a detailně ji mohla představit i Vám, kteří třeba také váháte. No a ve finále vždy kroutím hlavou, že jsem vůbec nemusela mít žádné pochybnosti.

Tahle hra nám přišla teprve včera, ale my ji od té doby hrály už snad 30x a hned v další volné chvíli ji budeme hrát znovu a znovu a znovu. Já už bych ji pomalu mohla hrát poslepu.

Skvělé na hře je i to, že musíte zapojit paměť a pamatovat si na kterou stranu je zrovna Vaše figurka otočená. snadno totiž zapomenete, jestli jste magnetem dolu či nahoru a pak se můžete divit, když Vám přesun koštětem nepůjde

Pokud Vás hra zaujala a recenze Vám pomohla v rozhodnutí, Věž čarodejnic pořídíte například na eshopu www.svet-her.cz přímo ZDE.


Cena: 629Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat