29. dubna 2020

HRAJEME SI: Děti z Carcassonne

Děti z Carcassone je odlehčenou verzí klasické hry Carcassone, kterou si mohou zahrát malé děti ve věku 4+, ale zvládnou jit i krapet mladší. Hra je plná cestiček, které si tvoříte. Takže pro naší Klaudinku - milovnici cest a bludišť, je jako dělaná.

Já hru sleduji už nějakou dobu a dřív jsem si říkala, co na ní lidi vidí? Proč jsou z ní tak nadšení a doslova paf? Čím víc jsem hru sledovala a zajímala se o ni, tím víc jsem se do ní sama nadchla a rozhodla jsem se, že musíme objevit to její kouzlo.

"Jedenkrát za rok se pořádá slavnost, při které ze všech ohrad vypustí krávy, ovce a slepice. Děti z Carcassonne se pak celý den baví tím, že zvířata zahánějí zpátky do ohrad. Běhají po cestách a loukách města proto, aby všechna zvířata byla zpátky doma před setměním".

Zní to jako velká zábava a musím říct, že když se zaměříte na jednotlivé dílky, tak se sami zasmějete.

Ve spolupráci s Mindokem bych Vám tuto hru moc ráda představila a doufám, že Vám recenzí předám i to své nadšení - pokud třeba sami váháte, jestli hru pořídit. Já jsem opravdu nadšená způsobem, že hru hraju i sama se sebou :-D.




BALENÍ HRY

Krabice hry je docela veliká, ale zároveň na hru úplně akorát. Žádné místo nepřebývá, nic v prostoru nelítá. Jak hru uklidíte, tak ji taky otevřete.




Herní karty je potřeba vyloupnout z desek, které když  krabice vyjmete uvidíte krásný "Carcassoňácký" prostor s ilustracemi, které potkáte i na kartách.




Součástí balení je i záložka, kterou přehnete a vložíte do vyznačených míst v krabici.




Vznikne Vám krásná přepážka a rozčleněný prostor na karty i figurky.




No není to nádhera? :-)




OBSAH HRY

  • Pravidla hry
  • 36 karet krajiny
  • 32 figurek dětí (žlutá, zelená, modrá, červená - vždy po 8 kusech)



FIGURKY

Sytě barevné dřevěné figurky ve čtyřech barvách (žlutá, zelená, modrá, červená) po 8 kusech od každé barvy. Holky si je v mezičase hraní staví i na sebe nebo z nich vytváří různé obrazce.





KARTY KRAJINY

Karet krajiny je celkem 36 a každá karta je jiná. Když se na ně podíváte blíž, tak uvidíte, že jsou někde i "náměstíčka" aneb "kruháče", jak je nazývám já. Narazíte také na rybníky a různé další domky a zatáčky.







Šířku jedné karty mi foťák nebyl schopen zaostřit, tak jsem vyfotila 3 karty a jsou takto tlusté. Takže bych se jen tak nebála poničení, to by se dítě muselo opravdu hodně snažit.




Karty jsou z druhé strany barevné s postavičkami dětí z Carcassonne.




NÁVOD 

Návod Vás provede příběhem, který Vás vtáhne do děje. Seznámí Vás s tím, jak si hru připravit, jak je možné vyhrát, jak se hraje, jak probíhá tah hráče, kdy je možné umístit fugirky do krajiny, kdy hra končí a nesmí chybět ani závěr celého dne příběhu.





PŘÍPRAVA HRY

Příprava hry je jednoduchá. Stačí si jen vybrat svoji barvu figurek, vzít si všechny figurky k ruce, zamíchat veškeré karty, roztřídit je do všech míst v krabici a otočit je krajinou dolu. Rozhodnout o prvním hráči a můžete se pustit do hry. Je důležité všímat si, kde stojí jaký panáček a jakmile se cesta ukončí, tak na něj vložíte figurku.




UKONČENÁ CESTA

Cesta musí doslovně někde začít a někde také skončit. Ne vždy musí cesta končit ve vodě nebo v budově. Ukončená se považuje také tehdy, kdy končí na náměstích - křižovatkách.




Jakmile je cesta ukončena, zkontrolujte si, které figurky můžete postavit a dávejte pozor! Někdy totiž můžete hodně pomoct svým soupeřům. Například když ukončíte cestu s Vaší jednou postavičkou, ale protihráč má na té cestě třeba dvě.


 

NEUKONČENÁ CESTA

Neukončené cesty mohou být i pěkně dlouhé a tím mohou i zmást, ale dokud neni na druhé straně konec cesty, nemůžete stavět figurky, i kdybyste jich mohli postavit už několik naráz.




DOPORUČENÝ VĚK

Hra je doporučena dětem ve věku 4+, což z mého pohledu odpovídá, protože je potřeba soustředit se na uzavírání cest a ne jen tak ledabyle vkládat kartičky jak se komu zachce. Takovým způsobem tedy hraji se Sofinkou, které je 3,5 ale ta hra tak úplně nemá význam. Jen ji baví stavět si cestičky jak se jí zachce. Kdežto s Klaudinkou 6,5 už si i vzájemně škodíme :-D.


ZÁVĚREM

Hru jsem si zamilovala. Hrála bych ji neustále dokola, hrála bych ji denně a asi budu potřebovat Carcassone pro dospělé, protože věřím, že mě to chytne úplně stejně. Holky dávají neustále přednost hře Věž čarodejnic, ale párkrát za den alespoň jednu z nich ukecám ke hře :-D.

Je tak krásně a vtipně ilustrovaná a zároveň zábavná. Je potřeba přemýšlet a soustředit se, dobře si rozmýšlet následující tah a trochu mít i strategii proti ostatním hráčům. Hlavně je pokaždé jiná a pokaždé stavíte jiné cesty. Karty se Vám dostávají do ruky pokaždé v jiném pořadí, takže vůbec žádný stereotyp.

Pokud Vás hra zaujala najdete ji na eshopu www.svet-her.cz přímo ZDE.


Cena: 539Kč

Žádné komentáře:

Okomentovat