6. dubna 2020

LUŠTÍME: Bludiště - Staň se soukromým detektivem

Klaudinka miluje jakékoliv bludiště, to je známá věc. A já miluju jakékoliv pátrání, hledání a luštění, to je taky známá věc. Tato kniha zahrnuje vše, co obě milujeme a já jsem z ní prostě hotová :-D.

Podrobné obrázky, ze kterých až přejíždí zrak a zároveň Vás nepřestanou fascinovat, jak jsou detailně propracované. Úkoly, nad kterými se zastaví nejeden dospělí a zajímavý příběh, který Vás celou knihou provází.

Tuto recenzi jsem připravila ve spolupráci s nakladatelstvím Grada a doufám, že Vás nadchne tak, jako nadchla mě.




ÚVOD A OBSAH

Kromě obsahu témat na jednotlivých stranách se také dozvíte, jakým způsobem s bludišti pracovat, co v nich dělat a jak se orientovat.

Nejdříve najít start a hledat cestu bludištěm, dokud nenarazíte na cíl (goal). U každého bludiště je potřeba vyuštit speciální výzvu od pana X a také najít různé ukryté předměty.

Vždy najděte náhradní trasu, pokud je ta, po které jdete, zablokována.




MUZEUM

Bludný kámen byl ukraden ze svého podstavce uprostřed muzea. Rychle seběhněte troje schodiště, ale dávejte pozor na útočícícho bizona. Pomozte lovcům mamutů a cíl bude na dohled. Podívejte, pan X se snaží utéct přes střechu muzea. Rychle za ním!




Dole na straně máte vždy připravené úkoly, které s dvoustranou souvisí. Zde například musíte najít 5 nezbedných opic.



VENKOVNÍ KAVÁRNA

Vystoupejte po schodech k venkovní kavárně. Ta je ale báječná, místo plné zábavy. U stolku odpočívá lední medvěd. Možná čeká na někoho, kdo si s ním dá ledovou kávu? Přichází pan X a drží bludný kámen. Rychle za ním!



V hádance je potřeba najít osobu, která čeká vedle muže, který hraje šachy a potřebuje led od Santa Clause. Najděte vše správně.



FESTIVAL HORKOVZDUŠNÝCH BALONŮ

Tuto dvoustranu bych si dokázala představit jako obraz na zdi nebo jako puzzle ke skládání. Do nich bych se hned s nadšením pustila. Pan X byl viděn, jak letí v největším balonu. Nesl ho silný vítr, takže se rychle vzdaluje.




Mezi ukryté předměty, které je zde potřeba najít, patří 6 zlatých hvězd, 2 červené trofeje, 3 zelené truhly a 1 modrá truhla.



STROMOVÁ VESNICE

Vyšplhejte na stromy, kde žije lesní čaroděj, ale nedívejte se dolů. Najděte cestu z korun stromů ke schodům, které vedou ke zvláštnímu domu hluboko v lese.



Zároveň musíte najít ještě 8 klíčů, které potřebujete, abyste se dostali do podivného sídla.



RUŠNÝ PŘÍSTAV 

Přístav je plný života a pěkně hlučný. Dávejte si pozor při chůzi po molech a také pozor na chapadlo chobotnice. Najděte cíl a na skočte do důlního vozíku, aŤ můžete pokračovat dalším bludištěm.




Tentokrát je potřeba najít 4 zlaté hvězdy, 4 červené trofeje, 3 zelené truhly, 5 červených truhel a 1 modrou truhlu. Uff, nějak moc toho najednou.



PODZEMNÍ TRŽIŠTĚ

Kdo by si pomyslel, že existuje záhadný podzemní bleší trh. Jděte kolem zářivé sochy a zbraní, které patřily dávným obyvatelům podzemí. Schodiště poblíž velkého ještěra vede k růžovému hotelu.



A aby toho nebylo málo, je zde ještě jeden úkol. Sledovat muže v červeném obleku a vysokém červeném klobouku.




EXTRA

Na konci knihy je v levé části epilog se zakončením celého příběhu. Dále doplňkové informace a rychlý kvíz. V pravé části najdete veškeré výsledky luštění - ať už cesty bludištěm, ukryté předměty, výzvy, hledané věci i výsledky rychlého kvízu.




ZÁVĚREM

Vzhled i název knihy mluví naprosto jasně. Pohltí Vás a začtete se způsobem, že absolutně nebudete vědět o světě a o tom, co se kolem Vás děje. Já takové kihy milovala v dětství. Různé gamebooky i hledačky, pátračky a detektivky, takže já se vrátila o dvacet let zpátky a moc si knihu užívám.

Je naví velkoformátová, takže bude krásně vynikat i v dětské knihovničce čelem vpřed. Přesněji má rozměry 35x26cm, ale stejně budete mít mnohdy pocit, že snad potřebujete lupu.
 
Pokud Vás kniha Bludiště - Staň se soukromým detektivem zaujala natolik, že byste ji chtěli sobě (ano sobě především :-D) a svým dětem pořídit a ponořit se do detektivního světa, najdete ji na eshopu nakladatelství Grada přímo ZDE.


Cena: 174Kč (původně 249Kč)
 

1 komentář:

  1. Zajímavé je, že jste vynechala stranu "Veselé město", kde je chyba protože grafika u dolního okraje zakrývá část bludiště kudy vede správná cesta.

    OdpovědětVymazat