21. dubna 2020

VYRÁBÍME: DIY Žabky chytající mouchy

I když jsem mnoho ruliček od toaletního papíru vyhodila, protože z nich nestíháme vyrábět, ve školce mají taky přeruličkování a už jsme měli zase dvě plné tašky, nahromadily se zas. Tak jsem koukala na něco, co by nebyl jen lapač prachu, co by jen nestálo jako výrobek nebo výtvor ale co by bylo praktické a zabavilo.

Tuto inspiraci jsem našla opět na Pinterestu a bylo to přesně to, co jsem hledala. Věc, kterou se zabaví nejen děti ale i dospělí. Jen to chce trochu víc trpělivosti, což naše děti nemají, ale je potřeba trénovat. Pochopit princip hry, pochopit způsob hry a zaměřit se na výsledek.

Hra se totiž zdá jednoduchá, ale vůbec to tak není. Vůbec není sranda chytit mouchu. My si hru trochu zjednodušili, nebo spíš jsme z zé aktivity vytvořili něco hratelnějšího, protože v původním stavu to bylo opravdu náročné.



CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • Ruličky od toaletního papíru (počet podle počtu žabe)
  • Barvy (vodovky, tempery, foukací fixy)
  • Sešívačku
  • Izolepu
  • Suché lepidlo 
  • Klubíčko příze
  • Dřevěné korálky
  • Samolepící oči
  • Tvrdý papír (na nohy/ruce)
  • Fixy


POSTUP

My chtěli mít rychle hotovo, takže jsme zvolili foukací fixy, než aby rulička delší dobu musela schnout. Holky měly s foukacími fixami zároveň úplně první zkušenost, takže to byl pro ně docela i zážitek a fascinovalo je, jak se fixy foukají.




Pokud budete používat foukací fixy, doporučím i podložku na stůl, protože nějakým záhadným způsobem nejdou dolu, takže máme krásně ofoukaný růžovo zelený stůl :-D.




Nabarvenou ruličku na konci zmáčkněte a sešijte sešívačkou. Je to z mého pohledu lepší a jistější, než se to pokoušet slepit lepidlem. Fixou ji vyznačte jazyk z vnitřní strany ruličky a dolepte či dokreslete oči - podle toho, co máte zrovna po ruce.



Nohy vystřihněte z tvrdého papíru a vybarvěte fixami. Můžete si připravit i ruce, ale z mého pohledu by překážely nebo by brzy upadly při používání, takže jsme zůstali pouze u nohou, které jsme přilepili suchým lepidlem.




Z kartonu si vystřihněte a vykreslete mouchu, na kterou přilepte izolepou přízi. Zkuste si odhadnout, jak dlouhou. My jednu žabku udělali s delší přízí a druhou s kratší. Takže to chce zkusit, co pro Vás bude ideální, ale je to od oka. Přízi žabce nalepte izolepou zhruba do půlky ruličky.




No a pokud máte nějaký dřevěný korálek, kterým se moucha zatíží, tak na ni připevněte izolepou i korálek. My nejdříve zkoušeli mouchu chytat bez něj, ale bylo to opravdu náročný (blíž realitě :-D), pak mě napadlo mouchu zatěžkat a vyštrachala jsem korálky.




A to je vše. Snad jsem na nic nezapomněla :-). Jak se hraje, nebo jak se s žabkami pracuje, snad vysvětlovat nemusím, ale kdyby náhodou někdo přece jen nevěděl, tak se snažíte chytit mouchu do žáby tím, že mouchu vyšvihnete do výšky a žábou balancujete, aby moucha dopadla žábě do tlamy.


ZÁVĚREM

Schválně si zkuste vytvořit několik žabek. Jednu s klasickou mouchou, jednu se zatíženou mouchou a zkuste i různé délky provázků podle náročnosti. Vyznačte si je pokaždé jinou barvou, ať děti snadněji poznají, která je lehčí a která je pro pokročilé.




My máme růžovou jako dětskou verzi a zelenou jako verzi pro nás dospěláky.



Přímý odkaz na web, kde jsem se inspirovala je přímo ZDE. A pokud se tímto nápadem necháte inspirovat, určitě se mi pochlubte, jak se Vám zadařilo a jak jste si žebky třeba vytunili podle svého.

Žádné komentáře:

Okomentovat