9. prosince 2022

HRAJEME SI: Bylo nebylo - Dobrodružná rodinná hra

Dobrodružná rodinná hra Bylo nebylo mě zaujala už z traileru, kdy jsem se do ní zamilovala a řekla jsem si, že by to mohla být další hra, kterou bych mohla zkusit s holkama - minimálně tedy s Klaudinkou, ale designem by se líbila i mladším cácorkám.

Zajímavé je na ni to, že nikdo nemá své figurky. Všichni hrají se třemi dostupnými a snaží se plnit úkoly na svých kartách. Herní pole se postupně rozšiřuje a vy se snažíte co nejrychleji splnit všechny vaše úkoly, protože kdo je splní jako první, vyhrává. Tvoříte svůj pohádkový svět s příběhem na vašich kartách - nebo spíše ve vaší knize ale zároveň vám ostatní hráči šoupou figurkami jinam, protože je potřebují umístit zase dle svých cílů.

Ve spolupráci s Albi, bych vám tuto krásnou pohádkovou hru chtěla detailněji přiblížit. Pohodlně se usaďte, pohádka začíná :-).

 

 

 

BALENÍ HRY

Hra obsahuje plastový insert, ve kterém je místo na figurky, karty i žetony s hracími destičkami. Vše se tedy dobře umístí a hra může být založena "na stojáka" aniž by se v ní komponenty sesypaly.


 

OBSAH HRY

  • 15 destiček území (oboustranných)
  • 36 karet stránek (úkolů)
  • 4 karty nápovědy
  • 4 kouzelné žetony
  • 3 figurky postav

 

HERNÍ MALOVANÉ FIGURKY

Figurky jsou ve hře již malované - žádné šedivé či kartonové ale opravdu hezky zpracované. I když bych možná viděla raději draka trochu většího, než rytíře s princeznou - takhle vypadá spíš, jako jejich mazlíček než jako další důležitá postava v pohádce.


 

A rytíř má zajímavým způsobem rudé oči, nebo to je záminka? Princezně by neuškodilo mít v očích panenku, aby se netvářila, jako kdyby si sedla na špendlík. Ale to jsou jen drobnosti. Samy o sobě jsou figurky moc hezké a na první pohled zaujmou.

 



 

DESTIČKY ÚZEMÍ

Destiček území je celkem 15 a jsou z pevného kartonu. Skládáte s nimi království a najdete na nich pláň, les, hory, řeku a hrad. Mezi nimi jsou výchozí kartičky pro každou z postav, se kterými se začíná. Pak už rozšiřujete jak se vám zachce. Při každé hře má království jiný tvar. Na jedné destičce jsou vyobrazena až tři různá pole.



 

KARTY S ÚKOLY

Karet je celkem 36 a tvoří knihu, kterou máte v ruce ve stejném počtu, jako vaši protihráči. Najdete na nich cíle, které musíte splnit a také krátkou část příběhu, kterou můžete číst. Některé cíle jsou jednoduché a jiné jsou těžší, až nesplnitelné - když se zrovna nedaří dobře skládat.


 

DETAILY KARET S ÚKOLY

Já osobně jsem z designu i grafiky hry nadšená a moc se mi líbí ilustrace, které bych si dokázala představit i přímo v knize nebo počítačové hře. Baví mě a o to víc mě baví i hra samotná. Zde na fotkách vidíte detailněji příklady úkolů i části příběhu. Díky tomu figurky ve hře v podstatě ožijí a pohádkový příběh se odehrává přímo před vámi.







 

POMOCNÉ KARTY

Pomocné karty jsou oboustranné - z každé strany jiné. Na jedné z nich máte nápovědu, jak se která postava přesouvá a jak vypadají jednotlivá políčka. Na druhé straně máte rozepsané vaše herní akce i použití kouzelného žetonu.


 

KOUZELNÉ ŽETONKY

Kouzelné žetonky jsou v podstatě bonusem, který vám přidá tah navíc. Hru začínáte s neaktivním žetonem, který je potřeba aktivovat a až po jeho aktivaci - v dalším kole, ho můžete použít a získat tím tah navíc. Jakmile ho použijete, otočíte ho zpátky a je na vás, jestli ho ještě aktivujete anebo hru odehrajete již bez něj.


 

PŘÍPRAVA HRY

Mezi destičkai najděte tři výchozí a umistěte je doprostřed herního stolu. Na výchozí místa umístěte figurky jednotlivých postav. Z destiček vytvoříte hromádku, každému hráči dáte jeden kouzelný žeton a rozdáte karty úkolů tak, aby měli všichni hráči stejný počet. Na ně se ale předem nedíváte. Položíte si je před sebe a vezmete si pouze jednu kartu do ruky. Hru zahajuje nejstarší hráč (ha! konečně mám taky někdy výhodu!).



 

PRŮBĚH HRY

Hráči se střídají v tazích až do doby, než někdo z nich nesplní poslední úkol z jeho ruky (knihy). Tím hra končí a dotyčný se stává vítězem.

Můžete tedy rozvinout svůj příběh v podobě toho, že buď pohnete postavičkou dle své potřeby nebo přidáte destičku území. Anebo můžete obrátit stránku, což využijete v případě, že máte v ruce těžší úkol, který aktuálně nelze splnit (nebo by to trvalo moc dlouho). Tu stránku vložíte dospod balíčku a vezmete si novou kartu - zároveň si tím aktivujete svůj kouzeln žeton, který otočíte hvězdou nahoru ale tím už váš tah končí. Kouzelný žeton můžete využít až v dalším tahu.

Pohyby figurkami jsou pokaždé jiné a mají svá pravidla. 

Princezna se hýbe přesně o jedno pole, ale může skákat z hradu na hrad. Pokud tedy její tah začíná na hradě, může hned skočit na další a z něj udělat jeden pohyb bokem. Nebo naopak pokud skončí na hradě, může rovnou sočit na jiný hrad. Vždy před skokem nebo po skoku na jiný hrad musí provést jeden krok.

Rytíř se může pohnout o dvě pole ale vždy kupředu, nesmí couvat ani skončit vedle své pozice, na které vystartoval.

Drak to má krapet složitější, protože léká až na okraj království. Což je někdy opravdu děsný a hrozně mě to štve, protože to dost brání v plnění úkolů. Nesmí přeletět přes prázdné pole mezi královstvím.

Pokud chcete přidat destičku a rozšířit tak království, je potřeba ji přiložit tak, aby do království zapadla dvěmi hranami. Pokud destička obsahuje řeku, je důležité ji propojit (podobně jako v Carcassone) tak, aby řeka pokračovala dál. V království ale může být několik řek, jen je potřeba, aby správně navazovaly.

Váš tah je u konce, jakmile jste provedli jednu akci (nebo dvě za pomoci kouzelného žetonu).



 

ZÁVĚREM

Na konci hry můžete karty seřadit podle čísel a přečíst si příběh tak, jak jde původně za sebou. Uvidíte, jak moc se liší od toho vašeho.

Hra se mi líbí v tom, že i když jsou úkoly stejné, pokaždé je trochu jiná - máte jiné úkoly, jinak se staví království. A baví mě především proto, že je poměrně rychlá ve smyslu "hele, máme půl hodiny, co si zahrajeme" nebo "chtela bych něco jednoduchýho a rychlýho".

Můžete ji hrát s úplnými začátečníky, můžete ji hrát, když už se vám nechce nic složitějšího .. zahrajete si ji s dětmi i s puberťáky nebo v partě dospělých. Je to oddechovka, kterou mám mezi svými TOPkami. U dětí je tedy potřeba, aby už uměly číst anebo můžete hrát s nimi ve dvojici a zkusit hrát jako týmovku. Děti hodně láká právě svým vzhledem.

Je tedy určena 2-4 hráčům a zabere vám něco kolem půl hodinky, záleží na hráčích a jak si zrovna sednou úkoly. Můžete ji hrát déle ale i kratší dobu.

Pokud vás hra Bylo nebylo zaujala a chtěli byste ji dětem pořídit, najdete ji na eshopu Albi přímo ZDE.

 

Cena: 599Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat