6. prosince 2022

LUŠTÍME: Časopis Puntík - prosinec 2022

Hohohooo .. prosincový časopis Puntík se konečně dostal na blog. Vy ho už určitě doma máte, ale pokud by se našel ještě někdo, kdo ho zatím nekupuje a stále váhá, tak včera bylo pozdě :-D.

V posledním čísle roku 2022 vás čeká rozsvícení prskavek, tajemný balíček Mylišáků, pátrání opičky Maki, čertoviny s nadílkou, Olík a Lii, vánoční hra, průzkumník Žárovka stavící Betlém, adventní kalendář, tip na ozdobný papír a mnoho dalšího.

Tak se na něj pojďme podívat blíž :-).

 


 

CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. ROSVIŤTE PRSKAVKY

Zlehka na úvod máte za úkol rozsvítit všechny prskavky na stromečku. Použijte žlutou nebo oranžovou barvu, ať co nejvíce září. My stromeček rozsvicíme až přímo na Štědrý den, když si jdou rozbalovat dárky, tak si holky zatim rozsvicují ty papírové :-D.


 

2. CO CINKÁ?

Cink, cink, cink .. co to cinká? Děti baví zkoušet, co dělá jaké zvuky už od malička .. proto často s věcmi hází nebo bouchají. Podle obrázku řekněte, co cinká nebo zvoní a kde žádný takový zvuk neni - můžete zkusit i doma nějaké předměty, jako například příbor, talíř apod.


 

3. VÁNOČNÍ PŘÁNÍ

Na této straně máte za úkol uhádnout, které ze zvířátek napsalo dopis pro Mylišáky. Stojí vedle kance, ale jezevec to není? Aby to nebyla třeba Popelka, jasný pane! :-D

 

 

4. OPIČKA MAKI PÁTRÁ

Pátrání opičky Maki si zamilovala Klaudinka, která (doufám) půjde v mých stopách pátraček a budete si užívat spolu i ty náročnější. Tentokrát Maki někdo snědl jablka ze smrčku na její zahradě, který jimi ozdobila. Vypátrejte, kdo to byl. Mohla to být srnka, sojka nebo strakapoud.


 

5. MÁJA A PIP

Mája s Pipem zažijí vtipné čertoviny. Tihle dva mě baví .. kdo asi bude strašpytel? Ke krátkému komixu se váže ještě výběr správných dvojic a hra na čertíka - což je mimochodem skvělé logopedické cvičení, které děti moc baví!


 

6. CO PŘINESL MIKULÁŠ?

Opět hezká inspirace na tvoření, na kterou můžete využít zbytky látek, ubrousky nebo washi pásky, které jsou moc hezké i na polepení čajových svíček. 


 

Vystřihnete si pytel, do kterého správně nalepíte nadílku z následující strany a vnější část si ozdobíte dle vašich zásob v domácnosti. Mně osobně se nejvíce líbí ty washi pásky ale i zbytky látek mohou být povedené.

 



 

7. OLÍK A LILI

Olík a Lili byli v lese dát zvířátkům seno, které moc krásně vonělo a trochu si nechali pro Ježíška, když následně doma chystali Betlém.


 

9. KAPŘÍCI

S Olíkem a Lili ještě spočítáte kapříky v kádi a spojíte u druhé kádě stejné tvary. Tady už se moc hezky zapojila Olivka, která brzy přebere časopis po Klaudince.


 

10. VÁNOČNÍ HRA

Hezká nenáročná vánoční hra, kdy házíte kostkou a dle vašeho hodu vybarvíte ozdobu nakreslenou u kontrétního čísla. Tyto jednoduché krátké hry jsou ideální po začínající hráče. Nezabere to žádnou přípravu a může to děti hezky motivovat ke hraní.


 

11. TĚŠÍME SE NA DÁRKY

Olík s Lili se tak moc těší na dárky, až jim hrozí, že se ztratí v bludišti. Pomůžete jim najít cestu?

 

 

12. PRŮZKUMNÍK ŽÁROVKA

Miláček můj blonďatý se s Edisonem rozhodl postavit Betlém, ale ještě mu nějaké postavičky chybí - ukážete která z nich kam patří? A když prosvítíte vedlejší stranu, můžete spočítat andílky. Když vidím ve skříni tu hromadu časopisu, už musím prosvicovačky vytrhat a udělat z nich jeden velký šanon :-D.


 

13. ADVENTNÍ KALENDÁŘ

Adventní nádhera vznikla v rukách Andrey Popprové a letos je formou odstřihávání jednotlivých dnů, kdy na druhé straně máte nějaký úkol. My ještě takto stříhací adventní kalendář neměly, ale musím říct, že vypadá nádherně a i když ho rozstříháme, nechám si jednotlivé části na další roky :-).


 

Tento stromeček zatím čeká na svůj den, protože je součástí právě adventního kalendáře a myslím, že to vychází doslova na zítřek.



Nádhera, nádhera, nádhera! Šířkou přímo doslova a do písmene na hranu naší knihovny nebo teda spíš našeho deskoherního prostoru :-D.


 

14. OZDOBNÝ PAPÍR

Bramborová razítka otiskávaná na papír, kterým zabalíte dárky. To je kouzelná nostalgie, kterou si pamatuju z dětství. Možná to sama využiju pro holky letos, protože se nemůžu dopátrat žádné pořádně inspirace. Každý rok jsem dárky pomalovala - sněhuláci, vesničky, kočky, sobíci .. a letos jsem absoltně bez nápadu.


 

15. SPOLEČNÉ ČTENÍ - POHÁDKA O MRÁČKU

Příběh, který můžete díky aplikaci READMIO oživit. Zvýrazněná slova spouští zvuky a vy stále čtete nahlas nebo necháte číst nahlas dítko. U nás se děti učíč číst genetickou metodou, takže malá písmena nemá ještě stopro osvojena, ale je potřeba, aby četla právě nahlas. Tímto děkujeme redakci, že je i v Puntíkovi podpora malých čtenářů :-).



 

ZÁVĚREM 

Nemyslete si, že jsem si nevšimla, že chybí hledání nesmyslů .. a ano, pokud si dobře pamatuju, není to tak dávno, kdy už se to jednou přihodilo, ale to jsem přimhouřila oči. Příště prosím alespoň dvojstranu jako kompenzaci jo? :-D

Časopis Puntík si můžete předplatit na webu https://send.cz. Určitě doporučujeme předplatné už kvůli tomu, že chodí pohodlně do schránky a můžete využít sourozenecké předplatné společně s časopisem Tečka! A o zábavu máte postaráno!

Přejeme pohodový vánoční čas s luštěním :-).

 

Cena: 59Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat