17. ledna 2023

ČTEME: Dubánčí šprýmy / Dubánek ve světě lidí

Když mi přišel od Petra Václavka email, jestli bych měla zájem zrecenzovat dvě nové dubánčí knížky, zajásala jsem radostí. Dubánci jsou ten styl humoru, u kterého se dokážu uhihňat k smrti :-D. Není to smích jako takový, spíš pravidelné výbuchy, prskance a dušení se, abych nevzbudila spící děti. Takoví jsou Dubánci, šídla bláznivá, které jsem si zamilovala od prvního okamžiku a o kterých jsem vám už nespočetněkrát psala.

V této recenzi bych vám tedy ráda představila dvě nové knížky, u kterých se rozhodně zahihňáte i vy, společně s vaší rodinou. Jedna knížka se nazývá Dubánčí šprýmy, které vás zavedou do blíznivého světa Dubánků. Druhá se nazývá Dubánek ve světě lidí. Ta vypráví příběh o uneseném Borkovi, který se najednou ocitne v domě lidí a čeká na něj ještě jeden nečekaný obyvatel.

Pojďme se společně ponořit do světa Dubánků a obě knížky si trochu prolistovat a pročíst. Věřím, že vás nadchnou, a že je určitě rádi zařadíte do své knihovničky :-).

 

 

 

DUBÁNČÍ ŠPRÝMY

"Kniha vtipných a laskavých básniček, které se snoubí s milými fotografiemi. Zavede vás do hájenstvá malých rošťáků - dubánků. Ti mají jedinečnou schopnosti rozdávat radost a zlepšovat náladu." Což mohu sama potvrdit! :-)


 

Hned jak otočíte titulní stranu, objevíte deskovku. Je to klasická ťapačka, ve které se různé posouváte kupředu i zpět a také se může stát, že nebudete házet.


 

A jaké vás v knize čekají šprýmy? Hned na úvod je Dobrá zpráva, Iglů i naprosto dokonalá Perníková chaloupka (já tak moc potřebuju trůnícího Dubánka k nám na záchod !!! :-D).


 

Kromě Letce potkáte také Lyžaře, Kosmonauta, Čtenáře a podíváte se na vodu.


 

Když už budete Na vodě, čeká vás tam šprým Na rybách, Na parůžku, Na rogalu i Na kole.


 

Dále objevíte žabku, že by princeznu? Chůdy, cuketu i svatbu.


 

Dokonalé Vyznání lásky i naprostou pecku v podobě do sněhu vyčůraného srdíčka! :-D


 

Začnete se chystat na Vánoce, odhodíte sníh, proletíte se na koštěti a dokonce si zajdete i na houby, ale nesmí chybět ani pláž s mušlemi.


 

Šprýmovat se bude s inkoustem, silákem, na houpačce i s příšerou z dýně.


 

Nasbíráte květiny pro Duběnku, proletíte se ve větru, vylezete na kytici, zabalancujete na baňce.


 

Seznámíte se s rodinou i lenochem, zajdete na návštěvu i pro hříbky a úplně nakonec se dočtete, jak to všechno vlastně začalo. Na začátku byla deskovka a na konci vás čeká najít deset rozdílů danného obrázku.


 

DUBÁNEK VE SVĚTĚ LIDÍ

"Když les v zimě utichne a zapadá sněhem, přesunou se dubánci do starého dubu. Jen zvědavý neposeda Borek vybíhá do mrazu, aby mu nic neuteklo. Chtěl by vědět, proč se lidé s prkýnky na sněhové závěji neprobořía proč jim před Vánoci zahrady a střechy do tmy tak krásně svítí. Jenže zvědavost se mu stane osudnou a Borka před očima kamarádky Lidky z lesa unesou. Nečekaně se ocitne v domě lidí, a to ještě netuší, že s nimi bydlí kocour Elvis!"


 

Ani v této knížce nesmí chybět desková hra, velmi podobná té první, ale není úplně stejná.


 

Příběh začíná kapitolou Stromy nechodí, kdy je Borek s Lidkou na stromě a povídají si. Sledujte v textu ty správňácký výrazy typu "ŠPRŤOUCHLATA" - pamatujete si ten televizní pořad? Já ho jako malá milovala a tolik jsem se u něj nasmála!


 

Přes jezdící prkýnka se dostaneme ke kapitole s názvem Plavba do neznáma, kdy se Borkovi podařilo zahučet do pletené čepice. Jenže tu čepici měl někdo na hlavě a ten někdo kráčel, teda lyžoval, bůh ví kam. Místo, aby si pomohl lepším způsobem, přepadl z čepice do kapuce.


 

Lidka se mezitím seznámila s ledňáčkem, popleteným ledňáčkem, který ale Lidce poradil, kam dopadl Borek a jak si to s ním štráduje zcela pryč. V kapitole Listové sněžnice se dozvíme pěkně krok po kroku, jak Lidka vymyslela sněžnice nabodnutím listu na klacík. Borek se zatím vezl jako pán, ale v jednu chvíli si vůbec nebyl jistý, jestli udělal dobře, že zůstal v kapuci. Najednou slyší, že něco zamňoukalo!


 

Dubánkovi ten rys domácí ležel v žaludku pěkně dlouho a neustále si opakoval, že masožravé šelmy o želudy nestojí. Ale co když to nebyl rys? A ještě musel o svou čepici bojovat s myší, teda s rejskem. čímž se dostáváme do další kapitoly s názvem Černá myš.


 

Pod kapitolou Divoké sny si mnoho z nás představí asi něco úplně jiného, ale Dubánkovi se zdálo o předchozím dni, který ale ve snu byl trochu upravený a místo v čepici plus na loďce. 


 

Elvis za kamny, je následující kapitolou, která nás blíže seznámí s rysem domácím, tedy, prostě kočkou nebo spíše přesněji řečeno s kocourem.


 

Když jsem se poprvé dostala ke kapitole Zpívající pařez a viděla fotku gramofonu, chvíli jsem se ponořila do uvažování dubánků. Jak je v příběhu všechno doslova jejich očima, v jejich světě a s jejich myšlenkami, které násobyčejné smrtelníky jen tak napadnout nemohou. Pak si vytvořil mycí linku (název další kapitoly) ze dřezu a kohoutku a v kapitole Ztracené řetězy se snažil přijít na to, jak to lidé s těmi světýlky dělají.


 

Ještě ale zdaleka nekončíme. Než se dobereme konce, čeká nás ještě kapitola Noční návštěva či Strašidelný dům. To budete překvapeni, kdo se u něj nachomejtne.


 

Dubánek zkoušel vypínače v kapitole Ztracené krabice, zaplavali si v umyvadle v kapitole Tajná dohoda a došlo také na Velké rozmotávání a Kocoučí loučení. Na úplném konci, aby toho nebylo málo, je hledání dubánků, doběnky, pejska, kaštanu a několika dalších předmětů, ze kterých se vám až zamotá hlava :-).

 


 

ZÁVĚREM

Stále, i po těch letech, co jsem se s Dubánky setkala poprvé, jsem jejich velký fanoušek a Tomáš si je taky zamiloval. To jeho chichotání a neustálé dloubání do mě se slovy "hele, hele, to je dobrý!" mě docela bavilo :-D.

Dubánci jsou miláčci a, i když to píšu asi po stopadesáté, klobouk dolu .. opravdu klobouk dolu autorovi, za ty jeho neskutečný scénky, které s Dubánky dokáže vymyslet. Propadnete příběhu a hltáte každou další stranu včetně fotek, které jsou absolutně bezkonkurenční.

Pff. Knížky pro děti jo? Pff. Ani náhodou! ZABAVUJE SE! To je M O J E !!! Holkám je čtu a budu číst dál, ale patří do MOJÍ knihovny. NEDÁM! 

Děkuji Dubánci, že mi zpříjemňujete náročnější dny a že se na vás můžu kdykoliv obrátit. Jste sázkou na jistotu, že se vždycky rozesměju, až mi slzy pomalu tečou smíchy.

Pokud vás tyto dvě nové knížky zaujaly nebo byste chtěli prozkoumat cokoliv dalšího ze světa Dubánků, kompletní produkty najdete na eshopu shop.dubanci.cz :-).


Cena: 299Kč / kus


Žádné komentáře:

Okomentovat