11. ledna 2023

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - leden/únor 2023

První dvojčíslo časopisu Tečka! pro rok 2023 je už na světě!

Čeká vás Ota a Viky na lyžích, luštění, hledačka plná sněhuláků, tradiční křížovka, labyrint s tučňáky, mrazivé rekordy, test o vašem vztahu k zimě, Dubánci, vločkovaná, oboustranná stolní hra, Štěpánův podivuhodný stroj v podobě miničtení, omalovánka, polární záře, pokus se špičkou ledovce, seznámíte se s Huskym, připravíte sladké tečky, uniknete z polární stanice a mnoho dalšího!

No, tentokrát mám pocit, že je Tečka! přeplněná různými úkoly a luštěním, div nepraskne. Přijde mi, že toho obsahuje mnohem víc, než dříve. Tak se na ni pojďme podívat blíž :-).

 

 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE? 

 

1. RODINKA SNĚHULÁKŮ

Ha! Dost podobné jako v Puntíkovi, jen tady jsou to opravdu sněhuláci a ne další Puntíci. I těmto je potřeba dokreslit obličeje a třeba i čepici, boty, šálu .. jak budete chtít.


 

2. OTA A VIKY POPRVÉ NA LYŽÍCH

Ota a Viky jsou poprvé na lyžích a opět vybíráte z dvojice obrázků ten správný. Už jsem vám párkrát psala, že doporučuji číct příběh oběma způsoby. Ten kontext celého příběhu je mnohem srandovnější, než když se čte po větách :-D.


 

3. HLEDAČKA SE SNĚHULÁKY

Hledaky nikdy neomrzí. Ještě, že je tolik způsobů, jak je změnit, aby stále bavily. A ono to funguje, stále baví a bavit ještě dlouho budou. I s tou náročností se dá dobře pohrát. Stačí ubrat barvy a hned je to složitější.


 

4. KŘÍŽOVKA S TAJENKOU

Tohle už je taková oblíbená klasika, že vůbec nevím, co k ní psát. Já už jen pozoruji nebo nechám luštit Klaudinku samotnou a pouze, když si neví rady, tak za mnou přijde. Tady například oliva pro ni byla těžší a nepoznala lísku. Pokud byste náhodou i vy tápali, pod křížovkou jsou obrázky vypsané slovy.


 

5. LABYRINT S TUČŇÁKY

Labyrint plný nástrah, kterým se musíte vyhnout. Vaším cílem je dostat tučňáka bezpečně dolu k rodině, ale nesmíte cestou potkat lachtany ani mrože. Povede se vám to?


 

6. KDYŽ MRZNE, AŽ PRAŠTÍ

Zajímavé čtení o zimě, co se děje v našem těle, proč se třeseme, jak se zahřát, na co si dát pozor a dočtete se také několik mrazivých rekordů.


 

Přečtete si také to, jak je to v zimě se zvířaty. Jak jsou cháněny, přizpůsobeni a kterých zvířat se to konkrétně týká.


 

7. TUČŇÁK, NEBO VLAŠTOVKA?

V tomto hezkém testíku, který vás zavede k zajímavým výsledkům se dozvíte, jestli jste tučňák či vlaštovka anebo třeba ježek, kosatka či havran. 


 

8. DUBÁNCI

Dubánci jsou miláčkové! Vyšlo jim, mimochodem, zase pár nových knížek, o kterých vám napíšu později, ale určitě po nich mrkněte. V tomto čísle se dočtete, jak tráví zimu a na čem si pochutnávají v chaloupce. Vyluštíte také osmisměrku a vyjde vám tajenka.


 

9. VLOČKOVANÁ

Skvělý nápad! Když nám tuhle zimu sníh není vůbec přán, vyrobíme si vločky z větviček a přírodnin - no podívejte, jak vypadají nádherně! :-)


 

10. STOLNÍ HRA ZMRZLÁ SOVA

V tomto dvojčísle časopisu Tečka! jsou hned dvě stolní hry a jsou vymyšleny tak, že je máte obě pohromadě. Na jedné straně jedna a na druhé druhá. Se zmrzlými slovy procvičíte slovní zásobu.


 

11. ŠTĚPÁNŮV PODIVUHODNÝ STROJ

Není to tak dávno, co se Klaudinka začala více všímat tohoto miničtení. Všechna starší čísla schováváme, až už dochází místo i na ně. Takže se postupně vracíme i ke starším dílům miničtení. Vždy má zajímavý příběh, větší písmo textu a v průběhu čtení dítě plní úkoly - luštění.


 

12. STOLNÍ HRA LESNÍ ZÁVODY

Tohle je druhá stolní hra, která se nazývá Lesní závody a jejím cílem je cvrnkat tužku do cíle co nejrychleji. Po cvrnknutí tužky se střídají. Vždy se zapíše tečka a hraje další hráč. Docela zábava, co myslíte?


 

13. OMALOVÁNKA

Úplně jsem dostala chuť na pořádný hrnek kakaka nebo horké čokolády s obrovským kopcem šlehačky a takovým tím barevným zdobením. Ach. Tohle je omalovánka spíš pro mě, ale já bych i jen z takového pohledu přibrala 5 kilo, tak to nechám raději Klaudince :-D.


 

14. POLÁRNÍ ZÁŘE

Kdy vzniká polární záře? Když tuleni s ledními medvědy kouří dýmku? Jak je to ale doopravdy? Je to jeda z nejkrásnějších podívaných na Zemi a má ji na svědomí slunce. To se vše dočtete právě na této straně. Kéž by ji mohlo vidět na vlastní oči mnohem víc lidí :-).


 

15. ŠPIČKA LEDOVCE

Staňte se polárním průzkumníkem a vyzkoušejte si, jak je to s táním ledovců. Pozorujte, jak postupně taje a vysvětlete si, jak je to s tou špičkou ledovce. Na hladinu vykukuje pouze malá část, zbytek je schovaný pod vodou. No a když už budete u toho, proberte si rovnou Titanic. Fňuk.


 

16. HUŇATÝ KAMARÁD HUSKY

Na Huskym ujížděla ségra, když byla malá. Ty jejich oči, kožich, nejsou to žádná párátka ale pořádní psi. Ideální pes do zimy. Zajímavostí je, že mívá každé oko jiné. Zde si o nich přečtete víc.


 

17. SLADKÁ TEČKA

Mňam! Sladká tečka ve smyslu voňavých jablíček a horkké hrušky. V zimě bychom se měli zahřívat pravidelně zevnitř - a ne alkoholem :-D. Na to se často zapomíná. Stále říkám, že je důležité na to myslet a omezit například mléčné výrobky, přidat na skořici a přesnídávkách společně se zázvorem i špetkou chilli.


 

18. MISTŘI SPORTU

Mistři sportu vyrazili na sjezdovku a co se nestalo, někteří z nich porušili zákaz! Jeli tam, kde se nesmělo a navíc zůstali bez signálu. Snad se dostatečně poučili a už nebudou porušovat zákazy nebo by to příště nemuselo dopadnou takhle dobře.


 

19. ÚNIK Z POLÁRNÍ STANICE

Další skvělá tématická únikovka, která nadchne děti i rodiče. Tentokrát se pokusíte uniknout z polární stanice na Antarktidě, kde se stala nevídaná věc. Vlezl jim tam tučňák, kterému se zacvakly dveře a on se nemůže dostat ven. Jak to vyřešit, když se jedná o tučňáka? Držím pěsti!


 

20. TEČKA NA KONEC

Aby toho náhodou pro tohle číslo nebylo málo, na konci časopisu je ještě rubrika Tečka na konec, která obsahuje několik drobných úkolů na závěr.



 

ZÁVĚREM

Wooow! To bylo ale dvojčíslo! Ani jsem nevěděla, co fotit dřív a měla jsem nutkání nafotit snad všechno, ale néé, to bych to tady psala do zítra :-D. Spíš si ho utíkejte koupit, ať můžete také luštit, zkoušet pokusy, dobroty a učit se nové věci. 

V trafice stojí Tečka! 59Kč ale předplatné, třeba i sourozenecké, je mnohem výhodnější. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík, pokud máte mladšího sourozence. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat