9. února 2023

HRAJEME SI: Catan Duel aneb znovuzrozená Knížata z Katanu

Jako milovník světa Catanu jsem vám nedávno dala tip na karetní verzi Catanu pdo 2-4 hráče, ale pokud byste chtěli přímo dvojkovku, což znamená, že je hra stavěná tak, aby byla skvěle hratelná ve dvou hráčích, pojďme se společně podívat na Catan Duel.

Možná vám hra něco říká. Možná jste se s ní už setkali, jen v jiném složení. Nejste vůbec daleko od pravdy, protože se jedná o znovuzrozenou hru s názvem Knížata z Katanu, kterou jsem objevila před nějakou dobou u nás na deskoherním kroužku v knihovně a fňukala jsem, že už se neprodává. Tehdy jsem byla upozorněna, že nejen obnovenou, ale i trochu vylepšenou verzí, je právě Catan Duel.

Ten bych vám ve spolupráci s Albi chtěla v této recenzi detailněji představit. Narozdíl oproti karetní hře skrývá několik tématických sad, kterými můžete hru zpestřit a pěkně okořenit. Staňte se knížetem či kněžnou ve světě Catanu a mějte za úkol úspěšně vybudovat prosperující knížectví ale zároveň nespusťte oči ze svého soupeře. Pouze jeden z vás může být vítězem. Pojďme se na něj podívat blíž :-).

 

 

 

BALENÍ HRY

Tato verze je o kus větší, než původní Knížata z Katanu, protože obsahuje i pořadače karet, na který si nemůžeme pořád zvyknout a hrajeme neustále bez nich :-D. Komponenty drží na místě a nesypou se - patřím k týmu "na stojáka", takže moje hry z 99% (až na 7 divů světa duel) opravdu stojí.


 

DETAILY ILUSTRACÍ

Autoři si dali záležet také na vymazlení vnitřní části krabice. Nejen milovníci Catanu ví, že zapadající sluce je takovým symbolem celého světa a nechybí proto ani uvnitř krabice.


 

OBSAH HRY

  • 180 karet
  • 4 pořadače
  • Žeton síly
  • Žeton obchodu
  • Kostka s čísly
  • Kostka se symboly


 

NÁVOD KE HŘE

Návod je v tomto případě trochu silnější brožurkou, ale všimněte si hned v pravé spodní části, že je zpracovaný do obsahu aby se vám lépe všechno dohledávalo a přesně jste věděli, kde co najdete - je tedy rozdělen na úvodní hru se základními pravidly, na hru s tématickými sadami, na hru Souboj knížat se všemi kartami, najdete také seznam karet a přehled tahu.





 

POŘADAČE KARET

Pořadače karet jsou celkem čtyři a dobře se na sebe stohují. Jsou sice vylepšením hry, kdy může na stole působit mnohem víc uspořádaně, ale nejsou zas takovou nutností. Osobně by mi vůbec nevadilo, kdyby ve hře nebyly. Možná je to i tím, že jsme si na hru zvykli bez nich. Dávají mi smysl u klasického Catanu, kde se s kartami dost pracuje, ale tady nejsou úplně nutností.


 

STARTOVNÍ KARTY HRÁČŮ

Startovní karty hráčů jsou rozděleny zadní stranou - jeden hráč hraje za modré, druhý za červené. Já mám vždycky modré a nikdy o tom s nikým nediskutuju! :-D.


 

Startovní sada obsahuje dvě vesnice, jednu cestu a šest druhů surovin. V této hře je nově zlato, které se používá jako žolík - tedy ho využijete dle své potřeby jako jakoukoliv jinou surovinu.


 

KARTY OSADY A CEST

Cestu, město a vesnici vykládáte vždy po zaplacení konkrétních surovin a staví se dle konkrétních pravidel ve smyslu původního Catanu. Takže před každou vesnicí musí být cesta a vesnice může být přestavěna na město. K volným rohům vesnic se následně přikládají karty surovin.


 

KARTY KRAJINY

Karty krajiny jsou v podstatě suroviny. Jak jsem zmínila výše, staví se k volným rohům vesnic. Otáčíte je dle hodu kostkou tak, abyste váš aktuální počet měli přímo před sebou - platí to, co je mířeno na vás, tedy spodní část a samozřejmě můžete být také úplně na nule. Přijde mi to jako zajímavý mechanismus, kdy nemusíte mít další karty se surovinami, ale vyřešíte to otičením ve směru anebo proti směru hodinových ručiček.



 

TÉMATICKÉ SADY

Ve hře máme tři druhy tématických sad, ke kterým se váží speciální pravidla a které do hry přinášejí zase trochu jiné prvky. Můžete s nimi hrát jednotlivě tak, abyste je nejdříve všechny podrobněji poznali a později je můžete použít naráz. Hra je tedy z mého pohledu jen tak neohratelná a přizpůsobitelná začátečníkům i pokročilým.


 

OBDOBÍ POKROKU

Období pokroku do hry přináší univerzitu, trojpolní hospodářství, sloje i jeřáb. Sklízíte tím ovoce rozvoje ale ne vždy se vám vyhne mor, proto je potřeba mít postaveny také lázně či lékárnu.


 

OBDOBÍ ZMATKŮ

Pokud máte raději zmatek, přidejte si do hry zrádce, lučištníka nebo žháře a tím hru přiostříte. Kdo navíc vlastní žeton síly, může ještě víc škodit. A pokud máte dostatek zlata, můžete své jednotky ochránit před rebélií.


 

OBDOBÍ ZLATA

V této tématické sadě intenzivně bojujete o žeton obchodu a zlato samo o sobě získává mnohem větší sílu díky celnici, mincovně a úkrytu pro zlato. Bacha na pirátské lodi, pokud máte vaše imperium vybudované pomocí obchodních lodí.


 

ZÁKLADNÍ SADA

V základní sadě se seznámíte s moudrou ženou Brigittou, zlatníkem, obchodní karavanou, zvědem, obyčejnými hrdiny, velkou obchodní lodí, násobičemi výnosů, obecním domem, klášterem, skladištěm nebo například tržištěm. S touto sadou hrajte nejvíce ať se vá pořádně zažije a následně až přidávejte další speciální možnosti.


 

KARTY UDÁLOSTÍ

Karty událostí jsou označeny otazníkem a dle barevných čtverečků v rozích vidíte, do jaké sady karet spadají. Vždy se díky nim něco stane ale většinou to jsou pozitivní zprávy.


 

HERNÍ KOSTKY

U herních kostek mě baví jejich velikost, jsu opravdu veliké a hlavně dřevěné. Kostka s číslem určí, kterou surovinu budete příjimat a kostka události určí, co se ještě bude dalšího dít. Mlže přijít zloděj, nastat obchod, oslava, bohatá sklizeň anebo se otočí karta události.

 

 

ŽETON SÍLY A OBCHODU

Na některých kartách jsou vyobrazeny symboly sekery nebo vah. Pokud ve svém knížectví máte alespoň 3 symboly (vah/sekery) získáváte žeton, který si položíte na libovolnou osadu a přináší vám jeden vítězný bod.


 

PŘÍPRAVA HRY

Pro přípravu hry si nejdříve z karet vyberte všechny, které se týkají základní sady - to platí i u karet událostí. Ke správnému rozložení vám pomůže i fotka v návodu. Vždy seďte naproti sobě, tak na vše uvidíte nejlépe.

Základní sadu rozdělte do čtyř hromádek, které budou tvořit dobírací balíček a rozhodněte se, za kterou barvu budete hrát - jestli budete červený nebo modrý. Tyto karty si následně umístěte před sebe dle návodu tak, aby mezi venicemi byla cesta a suroviny se dotýkaly rohy.

Nad každou vesnici budete postupně umisťovat stavbu nebo jednotku a mezi každou vesnicí musí být vždy cesta. Takto je hr připravena a můžeme začít.


 

TAH KAŽDÉHO HRÁČE

  • Hod kostkami
  • Akční fáze
  • Dobírání karet
  • Výměna karty v ruce

Nejprve se hodí kostkami. Tím se určí surovina, kterou si otočíte, abyste navýšili její příjem a také se určí účinek kostky symbolu - což vám uškodí anebo naopak přidá.

Následně proběhne akční fáze, což je vyložení karet z ruky - hráč může vyložit jednu anebo rovnou všechny karty, pokud mu to tak vyjde. Akční karty jsou označeny symbolem A. Vykládat můžete také karty výstavby osady, na kterou musíte vynaložit stavební náklady. Výklad zahrnuje také centrální karty, což jsou karty vesnice, cest a měst, které leží uprostřed stolu. V akční fázi také měníte suroviny běžným kurzem (3 suroviny stejné za jednu jiného druhu) nebo vylepšeným kurzem, což vám umoˇožňuje výhody díky obchodním lodím.

Po akční fázi následuje dobírání karet, kdy na konci svého tahu nesmíte mít v ruce víc jak 3 karty. To vám ale rozšíří body rozvoje (symbol knihy), za který můžete mít v ruce o kartu navíc. Pokud ale body rozvoje nemáte a přes to máte víc jak 3 karty, musíte některé zahodit.

Čtvrtá fáze tahu je výměna karet v ruce, kdy máte ještě šanci změnit své karty a to tím, že vezmete jednu vaší kartu z ruky a šoupnete ji pod libovolný dobírací balíček. Následně si z libovolného dobíracího balíčku můžete líznout kartu do ruky. Nesmíte je už ale použít.

Tímto váš tah končí a na řadě je protihráč.

 

DETAILY ROZEHRANÉ HRY

Postupně tedy rozšiřujete své knížectví, takže je potřeba mít opravdu prostor kolem sebe. Rozšiřujete ze všeho nejvíce do stran. Je proto důležité hrát na dostatečně širokém stole, aby se vše vešlo. Ale zároveň myslete i na prostor před vámi, aby se vám vešly karty i pod města.


 

Musím říct, že rozehraná i následně dohraná hra vypadá skvěle a ani v tomto případě se nemusí nijak složitě počítat body. Budujte, rozšiřujte a ať vyhraje ten lepší :-).



 

KONEC HRY

Základní hra se hraje do doby, dokud jeden z hráčů na konci svého tahu nemá 7 nebo více vítězných bodů. Každá vesnice se počítá jako jeden vítězný bod a každé město je za dva. Kromě toho jsou body také za držení žetonu síly či obchodu. V tu chvíli hra končí.

 

ZÁVĚREM

Na světě Catanu mě baví kolik verzí hry vlastně existuje a jakým způsobem je každá z nich jinak hratelná. Duel není ani trochu podobný karetní verzi a junior je velmi odhlehčenou verzí klasiky, kterou zvládnou hrát už ti nejmenší. Všechny mě baví a určitě mám spadeno i na novinku Catan Úsvit lidstva, která se mi moc líbí.

Duel mi ale ze všech druhů her ve světě Catanu přijde nejvíc různorodý v tom, jak se dají přidávat další speciální karty, které hru okoření buď jen pár dalšími (byť škodícími) prvky anebo využijete všechny najednou. Spousta hráčů hraje většinou ve dvou a tohle je pro mně rozhodně skvělá dvojkovka, která není náročná na rozložení ani pochopení.

Catan je takovou deskoherní klasickou (dost podobně jako třeba Carcassone) a přesto všechny baví neustále dokola. Tleskám!



 

Pokud vás hra Catan Duel zaujala, nejčastěji hrajete pouze ve dvou a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji na eshopu Albi přímo ZDE.

 

Cena: 629Kč (původně 699Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat