1. února 2023

MÁMY SOBĚ: 5 filmů, u kterých se tají dech

Po dlouhé době zase pořádná dávka filmů. Už jsem psala tipy na komedie, napívané i psychologické filmy, ale tentokrát jsem připravila 5 filmů, u kterých se tají dech. Jsou to přesně ty filmy, u kterých budete napnutí od první minuty až do úplného konce a nejednou zůstanete ještě chvíli s otevřenou pusou.

Tentokrát se nechte inspirovat filmy s tématem uvěznění. Snažila jsem se vybrat filmy, které jsou pokaždé v jiných podmínkách, aby byly pestřejší. Podíváme se do výšin, zamrzneme na lanovce, uvízneme v jeskyni, kaňonu anebo budeme pohřbeni zaživa. 

U každého z filmu vás čeká hromada napětí a různorodí pocity. Zvlášť pokud jste klaustrofobici nebo máte strach z výšek. Nejsou to úplně příjemné pocity a rozhodně to bude skvělý zážitek, i když nedopadne pokaždé happyendem.

Posloupnost jsem řadila dle toho, jak jsme na filmy koukali. Některé jsou dle skutečné události a jiné jsou fikcí, ale zatraceně silnou fikcí, která ve vás nechá rozporuplné pocity.

Tak se na ně pojďme podívat blíž.

 


 

 

1. FALL

Tento film jsem objevila úplnou náhodou ve facebookové skupině TIPY NA DOBRÝ FILMY. Tomáš se bojí výšek (v létě jsem s nim byla na Petříně a docela zážitek), ale já chtěla něco opravdu napínavýho a po pár vteřinách TEASERU jsem nemohla už čekat dál, nekoukala jsem ani na TRAILER a musela jsem hned film pustit.

Dvě kamarádky, které jsou nadšené horolezkyně, se postaví před výzvu - vylézt na vrchol vysloužilé telekomunikační věže, která ve skutečnosti sice neexistuje, ale film se inspiroval skutečnou věží s názvem KXTV/KOVR Tower nacházející se v Kalifornii. Už od pohledu je jasné, že má věž své časy za sebou ale i přes to vylezou nahoru. Když se nabaží všech pohledů i nadšení ze splněného cíle, chtějí se vydat zpátky dolu, ale žebřík to nevydrží a upadne. Mají sice telefony, ale bez signálu.

Když mě nějaký film chytne, hned po jeho skončení si googlím všechny videa z natáčení a ze zákulisí, protože chci proniknout blíž. Je to ten film, u kterého se každému udělá zle z výšek a kdykoliv doufáte, že už se to pohne a blíží se naděje, ne vždy tomu tak ve finále je. Tleskám!


 


 

2. FROZEN

Po shlédnutí filmu Fall jsem začala cíleně pátrat po dalších filmech, které jsou o jakémkoliv uvíznutí kdekoliv a další, který mě zaujal způsobem, že jsem ani nedokoukala celý TRAILER, je film Frozen. 

Ten vypráví příběh party kamarádů, kteří si vyrazili užít lyže a snowboard. Jenže došlo k výměně strážných, kdy jeden druhému řekl, že jsou na svahu ještě tři, jenže tři jeli dolu ale tito tři byli na lanovce. Vše se najednou zastavilo, zhasnulo a jelikož byla neděle, znovuotevření následovalo až další týden v pátek.

Zůstali ve výšce 15 metrů, takže bylo nebezpečné prakticky cokoliv a navíc se v noci kolem ochomejtají vlci. Uff. Jak to celé dopadne? Určitě jinak, než si vůbec myslíte. 

 

 



3. THIRTEEN LIVES

Věřím, že si tento příběh mnoho z nás pamatuje doslova živě, je totiž podle skutečné události. Příběh, kdy thajský fotbalový tým uvíznul kvůli silnému dešti v jeskyni, kam vyrazili na prohlídku a která se zatopila způsobem, že nebylo možné běžného úniku. 

Víc, než jako na film, jsem to chtěla vidět kvůli přiblížení toho příběhu. Přeci jen to nějak sledujeme ve zprávách nebo na internetu, ale ten příběh nese mnohem víc a i přes to, že víte, s jakym happyendem to dopadlo, budete napnutí a ani se nehnete. Zvlášť ve chvíli, kdy je začnou pod vodou přenášet a vy víte, kolik hodin ta cesta trvá a kolik problémů může nastat.

Na TRAILERY nekoukám, ale vám je sem dám k prokliku, i když tohle je sázka na jistotu a většinu času budete až v křeči, jaké napětí se odehraje. Pro zajímavost ještě napíšu, že během natáčení byli přítomni konzultanti, kteří se v roce 2018 účastnili reálné záchranné akce.

 


 

 

4. 127 HOURS

Další film podle skutečné události, o které jsem ale nevěděla, že se stala. Tom věděl ale film neviděl, takže když jsem sháněla další filmy o uvíznnutí všeho druhu, tento byl dalším v pořadí a hodnocení tomu všemu přidalo grády.

Tehdy 26 letý Aron se vydal do Utahu na víkendové lezení po skalách v národním parku. Byl dobře vybavený a zkušený. Jenže nikdy nevíte, co se může stát a vždy je lepší informovat okolí, kde se zrovna nacházíte. V jednu chvíli, kdy prolézal úzkou a hlubokou cestu, kámen zaseknutý mezi stěnami sice otestoval nohou a bral to tak, že drží pevně, stačilo ale zachycení z jiného úhlu a povolil se. Povolil se způsobem, že se na Arona sesunul. Ten spadl až dolu a kámen nebo spíš balvan mu skřípnul ruku ke stěně. Nemohl ji žádným způsobem vytrhnout a nedokázal ani obrousit kámen okolo. Pak se pokusil kapesní nožík použít jiným způsobem.

Dlouhých 127 hodin napjatý příběh velmi energetického a kreativního člověka, který má opravdu silnou vůli přežít. TRAILER vás nabudí způsobem, že půjdete okamžitě koukat. Pro zajímavost ten deníček, který každý den uvězněný s rukou pod balvanem natáčel na kameru, byl uložen v bankovním trezoru ale před natáčením dostali povolení keshlédnutí jak hlavní hrdina, tak i režisér.





5. BURIED

Naší sérii jsme ukončili filmem Buried tedy pohřben zaživa. Což mi z těch všech témat předchozích filmů přišlo asi nejhorší, ale pořád jsem věřila v dobrý konec. Však všechny předchozí filmy skončily v rámci možností happyendem, proč by nemohi tenhle? Jako bych si myslela, že se filmy se špatným koncem netočí .. hmm, spíš na takové nekoukám.

Seznámíte se s Paulem, který je jako civilní pracovník v Iráku unesen a pohřben zaživa. Má u sebe zapalovač, telefon a dokonce i lepší signál, než my v Sokolově ( to pronesl Tomáš :-D). Celý film se odehrává v tomto prostoru ale i přes to je neskutečně napjatý.

Není podle skutečné události a nedokážu říct jak moc je pravděpodobné takové chování dalších stran po telefonu, ale takové nervy jsem u filmu už teda dlouho neměla. Snažíte se dovolat o pomoc a místo toho jste jen přepojeni někam jinam nebo vám jsou řečeny věci, který snad ani nemůžou být pravda. V tomto případě jsem TRAILER neviděla, stačilo mi zjistit, že to hraje Ryan Reynolds.




ZÁVĚREM

Pokud byste neměli filmů s uvíznutím dost, zkuste mrknout ještě na 47 metrů, kde se s kamarádkami utrhne podvodní klec, do které vlezly, aby se kochaly žraloky - o něm jsem psala již v minulém článku, tak jsem ho nechtěla rozepisovat znovu. A mrkněte také na film 12 feet deep, který je podle skutečné události a jedná se o sestry, plavkyně, které jsou uvězněny pod skleněným krytem olympijského bazénu.

Pokud budete mít další nápady na podobné filmy s tématem uvíznutí kdekoliv, ale prosím nějaké novější, určitě mi napište do zprávy nebo komentářů. Ráda se nechám inspirovat.

A pokud se necháte inspirovat vy, přeji příjemnou podívanou :-).

 

Žádné komentáře:

Okomentovat