20. února 2023

ČTEME: Kouzelná ruka aneb velkoformátová "tulletovka"

Knihy Hervého Tulleta zbožňuju už z doby, co byla Klaudinka malá. Knížku s názvem Knížka i knihu Barvy máme už snad šest let a baví mě způsob jeho tvorby. Několik let máme i LA! Knížka, která dělá zvuky a nesmí nám doma chybět ani Souboj barev.

Když jsem si v edičním plánu Nakladatelství Portál vybírala knížky k další spolupráci, tohle byla jasná volba. Nejen z důvodu, že je to další kniha do sbírky psaná tímto způsobem, ale je navíc velkoformátová jakože opravdu se skvělými rozměry. Titulní i zadní část je podobná leporelu, tedy pevná kartonová vazba ale vniřní listy jsou papírové, ale z pevnějšího papíru.

Podpora imaginace a hravost ve chvílích, kdy nechtete mít zabarvené bydlení od podlahy až ke stropu, je opět víc, než skvělá. Tak se na ni pojďme podívat detailněji :-).


 

LISTOVÁNÍ KNIHOU

První strana je opravdu silná, takže na první pohled vypadá, jako leporelo. Jako kniha, která má tvrdé listy, jenže tvrdé jsou vyloženě jenom desky. Následující strany jsou pevný lesklý papír.


 

Text je psaný velkým tiskacím písmem, takže se dobře čte jak rodičům z větší dálky, když dítko s knihou řádí, ale také začínajícím čtenářům, kteří pokud vidí knihu u svých mladších sourozenců, budou si ji chtít rozhodně taky vyzkoušet.


 

Připravte se, zavřete oči a soustřeďte se. Rodiče mohou dítěti pomoct otáčet strany, protože v zápalu hry to bude chtít extra rychlost :-D. Další strana vás navede, abyste zahýbaly prsty a tím si je zahřály - můžete zkusit nejdříve všechny a pak jeden po druhém a procvičit si jejich názvy. Co se stane dál?


 

Kromě klepání či ťukání budete stránky rukou objíždět nejdříve na jednu stranu a pak na druhou. Dále si prsty zaskáčete po různorodých puntících - velkých i malých. Zaskáčou si jako malá kůzlátka lehkými skoky.


 

Po malých skocích následují velké skoky ale usměrněné od jednoho rohu ke druhému. Také vám bude ruka skákat pořádně vysoko a přeskakovat z jedné strany na druhou. Zatřepotá se jako motýlek a s lehkostí dosedá na všechny puntíky, které jsou na stránce.


 

Dále budete prokluzovat mezi puntíky, jako rybička a pohladíte úplně jemné a zlehounka úplně celou stránku.


 

Najednou jste jako na kluzišti a ruka se rozjede do všech stran. Zkusíte také ruku zavřít a budete koulet pěstí jako oblázkem. Bude se koulet a koulet a koulet až na následující stranu, kde se otevře a bude chvíli odpočívat.


 

Odpočívá jak se patří a pak po chvilce vzlétne k nebesům jao raketa! A najednou je z ní letadlo, protože dělá smyčku za smyčkou. Nejdříve malé a pak přejde na pořádné otočky.


 

Maluje ve vzduchu kruhy, malé i velké.


 

Z kruhů najednou vznikají šneci i různorodé zatáčky.


 

Klička sem, klička tam .. ladné a elegantní ale najednou začnou být mnohem šílenější.


 

Ruka skáče jak se jí zachce a dokonce přeskočí až na nos, hlavu, čelo a najednou ztuhne ve vzduchu a lehounce padá kolíbavými pohyby, jako list ze stromu a přistane tady. Konec.


 

Nesmíme zapomenout ještě na potlesk !!! Uklonit se a pak začít znovu :)


 

ZÁVĚREM

Je to přesně ten typ knihy, kterou si nejdříve pořádně vyzkoušíte a osaháte vy (ještě, že balíky chodí v době, kdy děti nejsou doma) a pak k tomu pustíte děti .. hahaha! Tak geniální, jednoduché, obyčejné a přitom naprosto účinné, famózní a chytlavé.

Tleskám, tleskám, tleskám .. wooow! Až si říkám, že ta laťka už snad výš jít ani nemůže, ale už několikrát jsem si potvrdila, že vždycky je kam to pozvednout.

Škoda, že velkoformátově nejsou už první knihy, ale tam to není zas tolik asi nutné. Naopak mají zase výhodu v tom, že se vejdou do malého batůžku a jsou skvělé na cesty. Tato kniha potřebuje dost prostoru a můžete využít i prostor mimo ní. Především, když létáte rukou jako letadlem a děláte různé kruhy a smyčky.

Dítě si při hře s knihou uvolňuje zápěstí i celou ruku, což je jako skvělé grafomotorické svičení ale můžete ji využít také jako rituál třeba při odpoledním odpočinku nebo před spaním. I přes velký formát ji osobně ráda uvidím i na cestách a věřím, že se s ní vyřádí i několik dětí zároveň. Prostě další skvělá pecka do "tulleťácké" sbírky.

Autorovi bych přála studnici dalších nápadů, ať se máme zase na co těšit :-).



 

Pokud vás kniha s názvem Kouzelná ruka zaujala a chtěli byste ji pořídit, najdete ji na eshopu Nakladatelství Portál přímo ZDE.

 

Cena: 279Kč (původně 349Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat