27. února 2023

ČTEME: Skřítci - Fakta, mýty, hlouposti

Kniha Skřítci je už na světě několik let. Je z roku 2019 a já ji měla vyhlídnutou už v té době, jenže dětských knih vychází tolik, že jsem upřednostňovala jiné a když jsem ji naplánovala k Vánocům, vždy jsem nakonec seznam proškrtala a zase dala přednost něčemu jinému. Pořád jsem na ni ale v knihkupectví koukala a říkala jsem si, že si k nám cestu najde ... a našla :-).

"Že skřítci existují, o tom není pochyb. Občas nám pomáhají, občas nás trochu škádlí. Odkud ale pocházejí, kde žijí a jak je můžeme najít? Jejich život je pro nás stále opředen tajemstvím. Ale s tím je teď konec! Poznejte, jak se skřítci pohybují, čím se živí, kde nás nejraději zlobí, jaké jsou jejich koníčky, záliby nebo sporty, ve kterých jsou nejlepší… a mnohem, mnohem víc!"

Kniha je v podobě leporela o velikosti A4 a nejednou vám zlepší den. Psána je s humorem a bohatými ilustracemi ze života skřítků. Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

OBSAH

Obsah je spíš takovým přehledem, co vás v knize čeká. Každá strana je zaměřena na něco jiného ale něco najdete v průběhu knihy několikrát. Takže než obsah, dle kterého byste listovali, je to spíše přehled, co vás čeká a na co se můžete těšit :-).


 

DRUHY SKŘÍTKŮ A JEJICH ANATOMIE

Dozvíte se, že rozlišujeme tři druhy skřítků - lesní, domácí a pohádkoví a také si detailně popíšete jejich anatomii. Všimněte si, co se schovává pod čepicí :-D.


 

ODKUD SE SKŘÍTCI BEROU?

Odkud se ti skřítci berou? Z obchodu? Z drobků po kapsách? Z knížek o skřítcích? Kde se berou ti vaši? A máte nějaké doma? Pokud si myslíte, že je doma nemáte, kniha vás přesvědčí, že rozhodně máte! :-)


 

PŘEMISŤOVÁNÍ SKŘÍTKŮ

Tady asi nebude fungovat žádný teleport, jako bychom si mohli myslet. Skřítci se přepravují hezky po staru bez teleportačních kouzel. Využívají například mýdlové bubliny, šnekochoda, vyhlídkovou lahev, kuličku trusu (ouč :-D) nebo mouchu.


 

PRŤAVOST A NEVIDITELNOST

Nejmenší skřítkové světa měří jen 200 mikrometrů, což je jedna miliontina metru. Každý skřítek je neveliký a většina skřítků je maličká. Na této straně uvidíte i skřítka v měřítku 1:1. A co se týče neviditelnosti, jsou pěkně vyčůraní, protože jsou vždy mimo naše zorné pole - proto je nemůžeme vidět.


 

KOUTEK EXTRÉMNÍCH SPORTŮ

Do koutku extrémních sportů bych se k nim upřímně moc ráda přidala! Větrák vypadá jako novodobý kolotoč na poutích. Jen to upevnění by mohlo být lepší :-D.


 

TRÉNINK NA OLYMPIÁDU

Tady mě pobavilo, že o obrázek sami skřítkové požádali. Tak si s nimi zacvičme a utíkejme rychle na další stranu, kde už čeká velkolepá olympiáda.


 

SKŘÍTČÍ OLYMPIÁDA

Všímejte si detailů a textu u hvězdiček - dozvíte se napříkla to, že se sktřítčí olympiáda se koná obvykle každou čtvrthodinu. Mrkněte na olympijský oheň. Disciplíny jsou opravdu propracované s použitím zajímavých doplňků. Nejlepší je za mě vicemistr ve schovávané, protože se mistr ještě nenašel :-D A co bych rozhodně nezvládla, je usínání na čas.


 

KOSMOSKŘÍTCI

Přece byste si nemysleli, že jsou skřítci jen na naší planetě. Seznamte se s kosmosřítky u souhvězdí velkého hřibu. Objevíte hvězdojedlíky, kapitána Trampotu, i family fitness na Saturnu.



 

VĚCI A JEVY

Tak už konečně víme, kdo nám neustále praská nafukovací balony, kdo vytváří díry v sýru anebo díky komu jsou květiny voňavé.


 

RANNÍ SKŘÍTCI

Ranní skřítky bych potřebovala trochu jina vychované, ale aspoň si uvědomíme, kdo může za spoždění, špinavé nádobí, drobky všude kolem nás, lego přímo pod chodidlem nebo fleky na pyžamech.


 

NEMOCI A ZDRAVOTNÍ PÉČE

Na této dvoustraně si přečtete, jaké jsou nejčastější nemoce skřítků, jaký lék je nejlepší na každou nemoc a jak vypadá lidský organismus nakažený chechtandou. Palec hore za pizzu! :-D


 

POHÁDKOVÍ SKŘÍTCI

Je všeobecně známo, že se s knihami nesmí třást, jinak by se v nich mohla promíchat písmenka, ale to je úplné nic ve srovnání s tím, co dovedou skřítci, kteří se nudí. Někteří skřítci také pohádky opouštějí a vydávají se na pracovní cestu. S radostí také promíchávají pohádky.



 

SKŘÍTCI LESNÍ

Skřítci, kteří bydlí v pohádkách nebo zákoutích lidských obydlí, alespoň jednou ročně vyrážejí na lesní prázdniny. Snadno si ochočí lesní zvířata, zejména mravence. Nejraději bydlí v hřibech pravých, ale přemalují si je, aby jim je houbaři neutrhali.


 

KANCELÁŘ PRO ZTRÁTY A NÁLEZY

Věřím, že všichni známe ten pocit, kdy položíme nějakou věc a najednou nikde neni. Jakoby se propadla do země. U nás je to v posledním roce neuvěřitelně často, až nám to přišlo už nemožné. Teď se vše vysvětlilo a zahajujeme pátrání po kanceláři ztrát a nálezů!


 

NEČEKANÉ SITUACE

Ale tak proč ne? Na olympiádě fotbal očividně nemají, tak kvůli němu musí lézt do televize a červená karta jim očividně vůbec nic neříká. Chudák zmatený dědula :-D.


 

SKŘÍTCI DOMÁCÍ

Jejich počet v posledních letech neustále narůstá. Stehují se do útulných domovů, protože jim už nevyhovuje nepohodlný život v lese. Všimněte si, kam všude vlezou. Ve vysavači bych teda být jimi nebyla, protože vysáváme pavouky .. uff. Metr mi pravděpodobně zničili, protože jsme ho museli prasklý vyhodit a už asi teda vím, kdo pouští ty zvukvé hračky, když u nich zrovna nikdo neni. Furt lepší skřítek, než nějaký strašidlo.


 

ZÁSUVKY

Skřítci domácí se nejlépe cítí v domácích zásuvkách plných drobných předmětů a starých papírů. Oční ktém si mažou všude možně, spí v balení papírových kapesníků, ale také máchají sůl s cukrem! Bacha, je to past!



 

KULTURY A UMĚNÍ

Literární veledílo skřítků bylo v roce 1923 nalezeno při houbaření Johanem Knihomolem. Chtěl ho vydat ve skutečné velikosti, ale rukopis záhadným způsobem zmizel. Kdo za to asi může? Skřítci údajně malovali také známky a můj věčně ztracený mobil asi má konečně také vysvětlení.


 

DORTOLEZECTVÍ

Nejlepší dortolezec se Sir Gouda Cheddar! Lednice se skládá z několika důležitých zón. Nejdříve je vitaminační komora, následně aklimatizační zóna, kde si skřítkové zvykají na extrémní kalorické podmínky, nesmí chybět ani tábor I či tábor II.


 

ZÁVĚREM

Kniha plná skřítků je naprosto famózní dílo, kde je nutné vššímat si veškerých detailů. Běžným prohlistováním uvidíte jen střípek všeho. Až po detailním zkoumání detailů můžete čerpat veškerou zábavu naprosto plnohodnotně a se vším všudy.

Geniálně vymyšlené včetně závěru, kdy si skřítci zoufají, že je už konec a chtějí být ještě kresleni. Také se najdou skřítci kritičtí, že je kniha plná obrázků, málo písmen atd. Humor chrlí od titulní strany až po tu závěrečnou. Knihy zamřené na detaily, zvlášť v podobě leporel, nás všechny moc baví a jsem ráda, že se konečně knížka zabydlela i u nás.

Ráda v ní listuje tříletá Olívie a za břicha se u ní popadá i 9 letá Klaudinka s předškolačkou Sofinkou - no a samozřejmě já s nimi. Pak ale chodí po bytě a vymýšlí za co všechno můžou skřítci. Což mi tedy ve výchově moc nepomáhá ale někdy jim dám za pravdu. To pak máte vidět ten smích :-D.

 


 

Pokud vás kniha SKŘÍTCI zaujala a chtěli byste ji pořídit, můžete ji zakoupit například ZDE, kde je aktuálně za moc hezkou cenu :-).

 

Cena: 209Kč (původně 299Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat