7. února 2023

HRAJEME SI: Catan - Rychlá karetní hra

Základní hru Osadníci z Catanu jsem si zamilovala a moc mě baví, ale ne vždy mám náladu a čas hrát celou velkou hru, proto jsem ráda za rychlejší možnosti, které Catan nabízí. A právě jednu takovou možnost bych vám ráda, ve spolupráci s Albi, představila.

"Na Catanu se nikdy nestavělo tak rychle jako teď. Vesnice rostou jako houby po dešti a co chvíli vznikne nové město. Kdo si nepospíší, může na ovládnutí Catanu zapomenout! V této svižné karetní hře jde o to, abyste co nejlépe využili vaše suroviny a získali co nejvíce vítězných bodů. Je třeba postavit silnice, vyslat rytíře do boje. zakládat vesnice, města a ta dále rozvíjet." 

Rychlá karetní hra z prostředí Catanu má svůj základ stejný. Je pro 2-4 hráčů, sbíráte i měníte suroviny dle vaší potřeby, ale nemáte figurky a herní plochu. Sice nějaké místo na stole zabere, ale ne tolik, jako základní verze. Tak se na ni pojďme podrobněji podívat :-).

 

 

 

OBSAH HRY

  • 67 karet surovin
  • 42 karet staveb
  • 1 karta osudu
  • Návod (cz/sk)
     

NÁVOD NA HRU

Kromě obsahu hry a cíle hry se v návodu dozvíte jakým způsobem hru připravit pro konkrétní počet hráčů, protože se pro hru dvou a tří hráčů vyřazují karty dle označení v pravém dolním rohu - tam vždy vidíte počet figurek, pro kolik je hra určena.



Dočtete se detaily o tom, jak má být hra rozložena, co je karta osudu a na co byste si měli dát konkrétně pozor. Také zjistíte průběh hry, který je rozdělen na tři fáze, kdy je konec hry a za jakých podmínek se dá hrát také v 5 a 6 hráčích.



 

Vše je podrobně popsáno na snadno složitelném listu papíru, kdy po prvním rychlém přečtení víte, co a jak hrát a nepotřebujete nic dále dohledávat. Zvlášť pokud již Catan znáte, bude pro vás celá hra naprostou brnkačkou.

 

 

PŘEHLEDOVÁ KARTA

Tato karta slouží hráči pro přehled, co může za které suroviny postavit a kolik čeho potřebuje. Buď ji má každý hráč před sebou anebo máte jednu uprostřed stolu.

 

 

STAVEBNÍ KARTY

Stavíte silnice, vesnice, města (druhá strana karet vesnice) a kupujete si za suroviny rytíře, který vám dá vždy nějakou výhodu. Nezapomínejte karty vesnice otáčet, až je budete měnit za města. V tom je nejen zachovaný prvek ze základní hry, ale zároveň není potřeba velký počet karet, když jsou takto oboustranné.


 

ROZVOJ MĚSTA

I v této hře je škodící prvek, i když trochu jinak nastavený a právě karty rozvoje města slouží k ochraně vašich již postavených budov či silnic atd. Každá karta rozvoje města je jiná a každý z hráčů může mít postaven jen jeden druh, tedy nesmí být třeba dva kostely. Pokud jsem to pochopila správně (a my to tak hrajeme), v návodu se píše, že si kartu rozvoje města vyberete z balíčku - což dle mého znamená, že si vyberete konkrétní dle své volby.


 

KARTY SUROVIN

Surovin je i v této hře celkem pět druhů - dřevo, kámen, obilí, cihly a ovce. Tyto suroviny používáte na výměnu s tržištěm, hráčem nebo dobíracím balíčkem a stavíte za ně vše, co potřebujete k nasbírání dostatečného počtu bodů.



 

KARTA OSUDU

Karta osudu je v této hře škodící prvek. V případě, kdy se hráč chystá postavit silnici nebo rytíře a v zásobě již není žádná karta, vezme si horní kartu silnice nebo rytíře od spoluhráče. Kartu ztratí ten, kdo sedí k dotyčnému nejblíže a pokud žádnou nemá, pokračuje se ve směru k dalšímu hráči. Dávejte také pozor, pokud máte karty rozvoje města a postavené části chráněny.


 

PŘÍPRAVA HRY PRO TŘI HRÁČE

Ve hře tří hráčů se vyřadí všechny karty se symbolem čtyř hráčů. Vytvoříte tržiště s počtem pěti karet, vedle něj vyložíte karty staveb a vedle nich vytvoříte dobírací balíček s prostorem pro odkládací balíček. Nachystáte také kartu osudu, která bude čekat na svou chvíli.

Na začátku hry si každý vezme jednu vesnici a jednu silnici. Vše vyloží před sebe a silnici vyloží stranou A nahoru Každý z hráčů má tedy už v prvním okamžiku jeden vítězný bod. K tomu si lízne do ruky také tři karty suroviny, s těmi bude začínat a drží je skrytě před ostatními hráči.

Tímto způsobem je hra připravena a můžeme se vydat svtříc výhře.


 

PRŮBĚH HRY

Tah hráče se skládá celkem ze tří různých možností, které se provádí vždy v uvedeném pořadí - nejdříve výměna karet surovin (s tržištěm, hráčem, dobíracím balíčkem), následuje stavba čekoholiv, co má zrovna v plánu stavět a třetí část je dobrání karet surovin.

Výměna karet surovin vždy souvisí s počtem silnic, tedy kolik máte silnic vyložených stranou A naoru, tolik surovin můžete vyměnit. Strana A a B se musí střídat, takže vždy, když postavíte další silnici, tu první otočíte na stranu B. Stejně tak vyměňujete také s tržištěm.

Výměna karet s dalším hráčem je trochu jiná, protože si dle vašeho počtu silnic stranou A vyberete karty, které drží skrytě v ruce a za ty mu musíte dát stejný počet karet zpátky (můžete mu vrátit i ty, které jste mu vzali a nehodí se vám). Takže je to výměna formou naslepo a ne cílená, jako v základní hře, kdy se spíše kšeftuje.

Při výstavbě karet staveb vždy konkrétní kartu vyměníte za suroviny, které máte na přehledové kartě a postavíte ji před sebe. Každá z karet má nějaký další efekt, který je na ní přímo napsaný a ten vykonáte, pokud chcete a pokud se vám to hodí. Stačí jen číst všechny texty a budete vždy vědět, co máte dělat.

Dobrání karet surovin je třetí fází tahu a znamená to, že si z dobíracího balíčku vezmete dvě vrchní karty a pokud máte před sebou rytíře vyloženého stranou A, můžete si vzít další kartu navíc.

Také můžete využít možnost výměny ve smyslu 3:1 tedy za tři stejné suroviny získáte jednu, kterou zrovna potřebujete a myslete na to, že v jednom tahu smíte postavit každý druh stavby pouze jednou - můžete postavit naráz silnici a vesnici ale nemůžete dvě vesnice například.

Tímto způsbem se hráči střídají dle směru hodinových ručiček.



ROZEHRANÁ HRA TŘÍ HRÁČŮ

Hra je opravdu svižná a pokud si zvládnete dopředu naplánovat další tahy a mezitím se budete modlit, aby vám nikdo z ruky nevzal potřebné suroviny, zabere v průměru i méně než půl hodinku. Takto nějak vypadá průběh rozehrané hry, kdy se suroviny na tržišti mění a postupně se rozšiřuje prostor před hráči.


 

KONEC HRY

Hra končí, když hráč, který je zrovna na tahu, získá 10 vítězných bodů - to jsou taková ta sluníčka na kartách (někde jedno, někde tři). Střídají se vždy strany A a B, aby nahromadění bodů nebylo zas tak jednoduché. 


 

 

ZÁVĚREM

Catan mě baví na všechny způsoby, ale ne vždy je čas nebo prostor hrát opravdu plnohodnotnou základní verzi, ale přitom mám chuť se do světa Catanu ponořit. Baví mě hry, kde se podobým způsobem něco sbírá, buduje a staví (stejně tak mě baví i doba kamenná, ale ta je na mnohem delší dobu). Proto jsem ráda, že je možnost této doslova kapesní karetní verze a brzy vám také představím Catan Duel určený čistě dvěma hráčům.

Rychlá karetní hra má základ stejný ale zároveň trochu upravený a mně se líbí, že se ze základní hry dají vymyslet i takové "odrůdy", které jsou ve finále zrovna u mě hranější. Překvapilo mě, jak je hra rychlá a jak odsejpá mnohem rychleji, než běžná hra, kde se více využívá strategie a přemýšlení. Ta půl hodinka uteče jako nic a stejně jsme i schopni hrát několik sérií za sebou. Navíc bych řekla, že se začátečníkům vysvětlí i mnohem rychleji.

Pokud vás tato skvělá Catan rychlá karetní hra zaujala a chtěli byste ji pořídit do své deskoherní sbírky, najdete ji na eshopu Albi přímo ZDE.

 

Cena: 314Kč (původně 349Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat