13. prosince 2023

ČTEME: Vánoční Jedlička

"Vánoční příběh z pera známé autorky dětských knih vypráví o skřítkovi, kterého si rodina Mráčkových donesla domů spolu s vánočním stromečkem. Děti mu daly jméno Jedlička, a to nejen proto, že se k nim dostal s vánoční jedličkou, ale také proto, že je to náramný jedlík. A taky vykuk všemi mastmi mazaný, se kterým děti zažijí spoustu dobrodružství."

Ve spolupráci s nakladatelstvím Portál si knihu společně prolistujeme a podíváme se blíž na to, co za dobrodružství nás s Jedličkou čeká. Podobné pohádkové příběhy doma téměř nemáme, tak mám radost, že se nám dostal do ruky právě tento, který je vhodný pro děti ve věku 4-8 let, takže pokryje naší domácí většinu.

Pojďme se na ni podívat blíže :-).

 

 

OBSAH VÁNOČNÍ JEDLIČKY

Obsah knížky najdete tentokrát téměř na konci. Knížka se nezdá, ale má přes 90 stran. Díky mnoha kapitolám se dá číst krásně na etapy a vzhledem k velkému písmu ji mohou číst i začínající čtenáři třeba zrovna svým maldším sourozencům.


 

VĚNOVÁNÍ

Taková věnování mám moc ráda, jsou často trefná a celou atmosféru knihy podpoří a zesílí :-). Věřit v kouzla a zázraky by měl být základ, který nás drží ruku v ruce s fantazijním světem, do kterého bychom měi pravidelně vstupovat i my dospělí.


 

LISTUJEME KNIHOU

První kapitola začíná přípravou na zdobení stromečku, který musí jít rodinka nejdříve koupit. U nás doma máme mnoho let umělý, ale letos by měly mít holky živý u táty, tak uvidíme. Tatínek se rozhodl nekupovat stromek u běžných prodejců a jelikož náhody neexistují, zavedlo ho to k jedičce ukryvající překvapení.


 

Tatínek byl s výběrem stromku velmi spokojený, protože mu zapadl do stojanu jako ulitý a pyšnil se, jak dobře letos vybral. Zdobení bylo následně už na dětech, podobně jako u nás doma - tedy jak si ho nazdobí, takový ho taky budou mít. A jelikož se nám, především vyrobené ozdoby, každý rok rozrůstají, chtějí aby na stromečku samozřejmě viselo všechno. V knížce ale mají ozdoby, které se mohou rozbít a děti bohužel nechtěně rozbíjejí jednu za druhou.


 

Jaké ale bylo zjištění, když šli na balkon pro cukroví, které schovávali hezky v chládku, ale cukroví nikde nebylo. Ajajajaj! Maminka se samozřejmě moc zlobila. S cukrovím si dala mnoho práce, ale najednou nikde nebylo a nikdo neví, co se s ním stalo. V dalších krabicích bylo vše na svém místě. Tak se začalo pátrat a maminka mezitím začala s novým cukrovím.


 

Čekání na Ježíška a jeho nadílku pod stromečkem je pro děti vždy doslova nekonečné a přišlo na řadu také téma zlatého prasátka. Jenže to nebyo jen tak ledajaké zlaté prasátko a nebylo ani jedno. Za odměnu, že se děti postily, dostaly trochu jinou odměnu - pro ně zajímavější.


 

Ani se nenadály a najednou šly ke stromečku kouknout na dárky, jenže dárky byly pomačkané, balící papír dokonce místy roztrhaný a vypadalo to, jakoby se do dárků chtěl někdo dostat ale děti to nebyly, kdepak. Dětem to ale nevadilo a začaly dárky radostně třídit. Jenže podezřelé věci, zvuky apod. nadále přibývaly. Co se to děje?


 

Dětem to vrtalo celé hlavou a tak se rozhodly nastražit čepicovou past a myslely si, jak geniálně celý pllán vymyslely a jak určitě všemu přijdou na kloub. Povedlo se jim to nakonec? Dokázaly děti něco nebo někoho lapit? To se dozvíte v několika dalších kapitolách.


 

Hele! Skřítek! Nos jak větvičku a místo vlasů jedličky. Děti z něj nejdříve nemohly spustit oči ale následně mu začaly vyčítat, co všechno způsobil. Hele a on skřítek umí čarovat? Co myslíte? Je to skřítek, tak asi jooo .. no ale ví to děti?


 

Děti se tradičně chystaly k babičce a samy usoudily, že skřítek musí jet s nimi, ale jak to udělat? A skřítek taky vůbec nemá žádné jméno, jak se bude jmenovat? Nějaké jméno mu musí ale co nejdříve vymyslet. Rychle se ale teď musí chystat na cestu.


 

Tak jak se bude jmenovat? Jedlík? Jedlička? Musí ale vymýšlet potichu, aby je nikdo neslyšel a aby skřítka neprozradily. Takové vánoční tajemství se musí držet pořádně v tajnosti. Bude to skřítek Jedlička! To vám nemá smysl tajit, když je to hned v nadpisu, hahaha.


 

Tak tady je, Jedlička, který se zarazil nad tím slovem a málem vše prozradil. Jedlička je ale pěkné neposedné číslo. Využil nečekané příležitosti a vyskočil z batůžku. Samovi se zdál batoh nějak podezřele lehký a přišel na to, že Jedlička zmizel.

 

 

Jedlička utekl a děti ho nemohly najít. Ostatní si mezi sebou zatím představovali různé dárky ale najednou se z kuchyně ozvalo "Kde jsou ty řízky?!" a najednou začal chaos, protože to sváděl jeden na druhého ale najednou bylo na stole řízků dvakrát tolik! Jak je to možné? A co se stalo dál? Prozradí se skřítek i ostatním anebo zůstane trvale vánočním tajemstvím?


 

Den ještě zdaleka nekončí a tak se děti rozhodly jít ven. Chtěly sáňkovat a tak šly samy nebo teda tajně se skřítkem, však je vám to jasné. Zvlášť, když se ví, že umí čarovat. Skřítek Jedlička ale nikdy neviděl takového sněhuláka, tak byl zvědavý i na ně, až je děti postaví.



Čas u babičky se chýlil ke konci a bylo třeba odjet domu. Skřítek Jedlička v batůžku dostával samé dobroty a dokonce i koukal z okénka na ubíhající krajinu a pouliční lampy i světla aut či rozsvícená okna. Co teď podniknou? Na co si budou hrát? A vůbec, kdo odstrojí stromeček? Příběh ještě pokračuje dál, zdaleka nekončíme.

 

 

A jak to celé dopadlo se skřítkem Jedličkou? Bude děti navštěvovat každé Vánoce? To už je ve hvězdách ale rozhodně musí dohlédnout na to, aby stromeček koupili zase na tom úplně stejném místě.



ZÁVĚREM

Zábavný příběh o vánoční atmosféře v domácnosti jedné rodinky, která si domu přinese nevědomky s vánočním stromečkem také skřítka, kterého děti pojmenují Jedlička. Skřítek se objeví přibližně v polovině příběhu a děti s nim zažijí spoustu krásných chvil a dobrodružství, protože skřítek umí navíc čarovat. Ještě, než se objeví, jim ale pěkně zavaří. Pustí se do cukroví, poničí vánoční dárky a nenechají ho chladným ani řízky u babičky.

Veselé čtení pro děti od 4 do 8 let, které ale rozesměje i starší sourozence a dospělákům se jen tak neočte - naopak je krásně kapitulované, kdy se dá číst jak jedním dechem, tak i na etapy před každým spaním část. Příběh je zároveň jednoduchý, že se ho brzy mohou i děti naučit zpaměti a mezi sebou vzájemně vyprávět. S tím souvisí i pochopení čteného textu v případě, že čte starší sourozenec.

Pokud vás knížka s názvem Vánoční Jedlička zaujala a chtěli byste ji svým dětem pro zpestření vánočního období pořídit, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 229Kč (původně 269Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat