5. prosince 2023

TVOŘÍME: Stela - Vyšívání svítící nití

Jak jistě víte, naše Klaudinka je milovnicí vesmíru a souhvězdí. Baví jí zkoumat panety v aplikaci i v knížkách a to samé pozorovat hvězdy a souhvězdí jak venku na obloze, tak i přes aplikaci. Tato vyšívací sada, kterou jsme k recezi dostali ve spoupráci s eshopem Pipasik.cz je sice určena dětem ve věku 7+ ale nebála bych se ji pořídit i starším dětem - můžete u ní krásně zapojit sourozence. 

V sadé plné poznávání souhvězdí vás čeká také svítící vyšívací nit, která celou sadu a tvorbu souhvězdí zpestří. Vše navíc můžete využít také jako průsvity a prosvítit si je přímo na zeď.

Tak se na ni pojďme podívat detailněji :-).

 

 

 

BALENÍ STELY

Balení Stely je praktické a dobře se vejdou i již vyšité obrázky - prostor na to myslí dopředu, ale my třeba obrázky vyšíváme a zase odšíváme, nemáme je trvale vyšité anebo je máme rozešité a vždy se vše vejde bez problémů, i když jsme měli pod jednim souhvězdím klubíčko, stále se dala dobře zavřít.


 

OBSAH PROŠÍVACÍ SADY

  • Malý průvodce hvězdnou oblohou (příručka)
  • 7 vyšívacích/průsvitových karet
  • Mapa hvězdné oblohy
  • Tupá kovová jehla
  • Fluorescenční nit

 

MALÝ PRŮVODCE HVĚZDNOU OBLOHOU

Malý průvodce hvězdnou oblohou vypráví příběh o několika nezapadajících souhvězdí, které ráda pozoruje Stela se svým starším bratrem Oliverem. Nezapadajících souhvězdí je celkem 7 a ke každému si budete vyprávět jedinečný příběh.




 

MAPA HVĚZDNÉ OBLOHY

Mapu hvězdné oblohy najdete úplně na dně balení, schovanou tak, aby se nepomačkala. Dle ní děti vidí, jak jednotllivá nezapadající souhvězdí vypadají a mohou i využít jako nápovědu při vyšívání.


 

7 NEZAPADAJÍCÍCH SOUHVĚZDÍ

  • Velká medvědice
  • Malý medvěd
  • Drak
  • Kasiopeja
  • Cefeus
  • Žirafa
  • Rys

 

FLUORESCENČNÍ NIT

Všechno, co je svítící, má u nás doma velký úspěch .. i taková nit, kterou je ale potřeba opravu pořádně nasvítit a jak jsou pak děti rády, že je venku brzy tma.


 

TUPÁ JEHLA

Bezpečně je u nitě nachystaná také kovová jehla, která je tupá, takže se s ní dítko píchnout nemůže - a samozřejmě jsem za to ráda i já, která mám vždycky nejvíc rozpíchaný prsty. S takovou jehlou jde všechno provékání jak po másle.


 

PUSTÍME SE DO PROŠÍVÁNÍ

Jehla má hezky velké oko, takže zvádne navléknout i zkušenější dítko (přeci jen mnohdy vidí lépe, než dospělý). Nit se ani téměř netřepí, takže navlečení je opravdu rychlostí blesku a hurááá na vyšívání.

Jelikož je Klaudinka v období "já to znám, já to vím, já to zvládnu" (trochu dejavu s obdobím, kdy byla maličká, ale mohlo by jí to zůstat už trvale), nenechala mě k tomu nic říct a pustila se do šití. Pak jí samotné došlo, že by mohla jít ještě cestou zpátky, aby měla provlečeno pořádně bez mezer. Já jsem na šití úplný antitalent, takže jen houšť!

Můžete provlékat dvojitě, můžete mít jednu nit, můžete prošívat i odšívat jak je libo neustále dokola a to díky tomu, že jsou karty z pevného papíru, který se jen tak neošije a neopracuje. Věřím, že vydrží pěkně dlouho. 

Tím, že holky průběžně vyšívají a prosvicují, nemáme vyšito trvale, takže jsem ani nestřihala nit ani neuzlovala konce. Klubíčko máme zakolíčkované, aby se s odmotanou částí dobře pracovalo a nepřekážely kilometry nitě okolo.

Prostřední Sofince už bylo 7, ale prošívání jí vyloženě neláká, raději je s Olivkou u průsvitů v posteli nebo koupelně v době, než začne být venku tma.






 

HOTOVÉ PROŠITÉ SOUHVĚZDÍ

Hotové prošité nezapadající souhvězdí můžete nasvítit co nejvíce to jde a zkoumat ho ještě v černočerné tmě, jak září. Nebo si je všechny vystavit na nástěnku a nasvítit vždy před spaním, aby zářily v nočním pokojíčku. Tady je pro příklad několik našich prošitých souhvězdí.




 

PRŮSVITY SOUHVĚZDÍ

Prosvicování je u dvou ze tří mnohem zajímavější a zábavnější, než prošívání, takže vlastně jednu sadu užijí všechny tři cácorky. Jedna vyšívá a další dvě si hrají s průsvity. Žádné dohady, žádné přetahování o cokoliv a přitom všechny nasávají nové informace nebo se zlepšují  v jemné motorice - to je prostě parádička!




 

OPRAVDU NIT SVÍTÍ?

Teda tady jsem se trochu zapotila, protože mi nasvícenou prošitou nic nechtěl vzít ani mobil, ani foťák a tak jsem pro představu vyfotila nasvícené klubko, které mi foťák zvládl vyfotit. Je to krásná zářící spíše zelená barva a jako nasvícené prošité souhvězdí vypadá naprosto fantasticky!



 

ZÁVĚREM

Krásná naučná sada nejen pro všechny milovníky "toho nahoře". Děti se kromě sedmi nezapadajících souhvězdí dozví také příběhy, které jednotllivá souhvězdí provází, procvičí si jemnou motoriku prošíváním s tupou jehlou a užijí si zábavu s průsvity. To, že nit svítí je už jen takovou dokonalou třešničkou na dortu toho všeho.

Aby toho nebylo málo, na webu Pipasiku najdete navíc k sadě i krásné pexeso ke stažení zcela zdarma, tak se na něj nezapomeňte podívat.

Pokud vás tato vyšívací sada zaujala a chtěli byste ji dětem nebo přímo malým nadšencům do souhvězdí pořídit, najdete ji na eshopu Pipasik přímo ZDE.


Cena: 399Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat