6. prosince 2023

HRAJEME SI: Targe duha Tilia 13 oblouků

Dřevěná duha, kdo by ji neznal. Na "těch internetech" ji potkávám neustále už snad 9 let a poslední roky vzniká v různobarevných variantách. Také je na trhu mnohem víc lakovaných malých napodobenin, které ale ani trochu nesplňují vlastnosti - a u takové duhy jde především o pokoření gravitace nádhernými stavbami. 

To s těmi levnými lakovanými neuděláte ani náhodou, tak na ně rovnou zapomeňte a pojďte se detailněji podívat na duhu Tilia s 13 oblouky od české firmy Targe, se kterou dlouhé roky spolupracuji a díky které mám v babyclubu takové nádherné poklady.

Targe má za poslední roky v nabídce mnohem více verzí duhy, ale tentokrát se zaměříme na tuhle krásku z lipového dřeva, která je takovou klasikou a hlavně opravdovou barevnou duhou.

 

 

 

PÁR INFORMACÍ A ZAJÍMAVOSTÍ O DUZE TILIA

Je vyrobena z lipového dřeva, proto se nazývá Tilia, což je latinský název pro lípu. Drsnější povrch zajišťuje stabilitu různých staveb. Je na ni viditelná kresba dřeva, proto jsou některé části světlejší a jiné tmavší. To poukazuje na přírodní materiál.



 

Hrany jednotivých oblouků ale nejsou úplně hladké. Toho se u použitého materiálu, konkrétní lipového dřeva, nedá úplně dosáhnout. Oblouky jsou řezány a broušeny ručně, proto nejsou úpně stejnoměrné ale při použití to ničemu nevadí. Duha je vyřezaná z masivního bloku dřeva, který je slepen z vícero hranolů - z důvodu, aby se oblouky tolik nenatahovaly a aby dřevo nepružilo a neměnilo tvar.

 

 

Nejsem úplný zastánce šablon, raději vše nechávám na fantazii dětí, ale abyste v tom nebyli úpllně sami, k duze jsou nově i předlohy a další várku dostanete i v elektronické podobě

Já navíc ani nejsem fanoušek různých klínků na podporu staveb. Raději se snažíme opravdu pokořit gravitaci a stavět bez kínků tak, jako jsme stavěli vždycky s duhou od Grimms. Baví mě posouvat oblouky po milimetrech a vyvažovat tak, aby vše drželo. 

Ani v tomhle ovše, nezůstanete na ocet, v sadě s duhou najdete i klínky, několik koulí a autíčko. S klínky dokážete mnohem vyšší stavby, které by jinak nemohly držet a tím pádem získáte mnohem víc možností. Já vám aspoň ukážu pár staveb bez klínků, které si můžete později sami vyzkoušet.




 

Zatnout zuby, obalit nervy a hurá na stavění. Já si občas nějakou inspiraci najdu ale u holek to nechávám čistě na jejich fantazii. Pro představu jsem sestavila několik staveb, sice určených na Grimms duhu, ale po menších úpravách je zvládnete sestavit i s více oblouky. Hlavně skládání na sebe do výšky je úplně tou nejzákladnější stavbou, která baví děti od malinka - včetně bourání samozřejmě. Mladší děti zůstanou u základních staveb, starší děti už vymyslí něco komplexnějšího a tím, že zapojí fantazii bez návodů, taky samy dokážou přijít na to, jestli jejich stavba bude fungovat a kde ji musí jak podložit, aby nespadla. To mi přijde naprosto geniální ve smyslu plánování, stavění i nápravy chyby, než skádat podle obrázků.




 

SROVNÁNÍ TARGE A GRIMMS

Postavme si dvě nejoblíbenější duhy vedle sebe. Na první pohled vidíte, že i když má Targe o jeden oblouk víc, je stejně o kus větší. Barvy má světlejší a vahou je těžší, ne o moc ale je to znatelné. Údajně je Grimms taky z lipového dřeva ale váhový rozdíl je znát.


 

Oblouky jsou samy o sobě větší, což je velmi dobře vidět i na tomto srovnání. Já mám mnohem raději syté barvy ale vzhledem k vlastnostem z mého pohledu vede Targe. Grimms jsem (si) koupila v roce 2015 jako vysněnou hračku tehdy pro dvouletou Klaudinku. Objednávala se v hromadné objednávce z Německa, tehdy nebyla jinak dostupná. Ve srovnání s Targe mi přijde křehčí, mnohem snadněji se o sebe vzájemně barvy otřou, takže mají na sobě najednou více barev a je mnohem měkčí. Snadno se obouchá, nehtem promáčkne, ťukne. I když tedy mají děti rády bourání staveb a pozorují pády, u Grimms duhy jsme shazování zakazovaly ale u Targe se bát nemusím. Možná to může být vadný kus, možná taky ne. Každopádně Targe mi přijde mnohem bytelnější a pevnější. Dětem s ní nechávám mnohem více volnou ruku. Grimms mám spíš už jako "výstavní" vysněný kousek.


 

Tady ještě pro porovnání základní, dětmi velmi oblíbená, sestava, kdy jde Targe mnohem více do výšky - sice si u ní musí dávat děti víc pozor na hlavu, aby je to při bourání neťuklo ale je pro ně zajímavější tím, že je vyšší. Stabilní jsou obě dvě velmi vyrovnaně si troufám říct.


 

ZÁVĚREM

Na eshopu Targe najdete nově přejmenovanou duhu Jasanka, ke které přibyla i duha Topolka a kromě této původní 13 obloukové duhy Tilia, najdete nově levnější 12 obloukovou Tiliu za zvýhodněnou cenu, ke které můžete dokoupit také prkénka či oblouky. 

Duhu hlavně nemusíte jen stavět do výšky, šířky a překonávat gravitaci. Můžete ji zapojit do smyslohraní, mezi auta i vláčky, postavit tunely, houpačky pro panenky a mnoho dalšího. Položte ji před děti a uvidíte, co všechno s ní vymyslí. Třeba dokonce i celé městečko.

No a když už si budete bruzdat na eshopu, mrkněte na dokonalý zvukostrom nebo také balanční kameny. Oboje máme dlouhodobě v babyclubu a neustále hrané. Zvukostrom baví stále i dospěláky a děti věčně jako prvné běhají za mnou pro kuličku do zvukostromu.

Ve finále je jedno, jestli máte Grimms nebo Targe. Grimms je moje láska ale Targe je hlavní střelou mezi hračkami našich holek a znovu ji vracím do babyclubu, pro potěchu dětí i rodičů. Já si stavění do článku moc užila, odpočinula jsem si u toho a zapomněla jsem úplně na čas.

 Hlavně doma nemějte ty lakované nesmysly, které nejdou sestavit pořádně ani do komínku natož s nimi stavět složitější stavby. Sice ušetříte spoustu peněz, ale raději investujte do multifunkční hračky pro cellou rodinu, kterou si užijí s dětmi nejen rodiče ale také prarodiče.


1 komentář:

  1. Máme doma obě duhy a na stavění jsem daleko spokojenější s Grimm's, duha od Targe mi na stavby přijde hrozně těžkopádná (ten 13 oblouk mi tam přijde spíše na škodu) zase duha od Targe má mnohem hezčí barvy. Hlavně odstíny zelené a modré

    OdpovědětVymazat