13. září 2017

HRAJEME SI: Hudební nástroje pro malé i velké

Neustále čtu dotazy na to, co dítěti koupit k těm a těm narozeninám. Tak mě napadlo sepsat článek o hudebních nástrojích, které jsou vhodné v jakémkoliv věku a dítěti udělají vždy radost.

Hudební vývoj dítěte probíhá již před jeho narozením. Dále probíhá přirozeně a v souladu s rozvojem ostatních funkcí, takže na hudební nástroje či zvukové hračky není nikdy brzy ale ani pozdě.

U dítěte se v prvních měsících projevuje výrazné soustředění na zvuk - poznává hlas matky, sourozenců a citlivost sluchu se stále zvyšuje.

Já osobně většinou preferuji dřevo a něco koupím přímo reálné. Také má pár plastových, které Klaudinka dostala nebo které jsou po mně ale s tím jsem se fotit nechtěla. Chci inspirovat těmi, které máme nejradši a které nejvíce využíváme.

Některé jsem pořídila na historických tradičních poutích, kde byly stánky s dřevěnými hračkami a jiné zase na eshopech. Všechny jsou stále sehnatelné a všechny plně doporučuji :-)




Xylofon je naprosto parádní! Krásně barevný a veliký. Jen tím, jak je dřevěný, se časem obouchá a paličky se o něj obarví ale jinak je naprosto úžasný. Ten jsem pořizovala zhruba kolem roka a půl a patří mezi nejhranější hračky :-) Kupovala jsem ho na eshopu, kde už ho ale nemají. Každopádně by to měla být značka Bino a určitě ho seženete i jinde.

Deštnou hůl jsem pořizovala hlavně pro sebe, protože miluju zvuk deštné hole :-) Když jsem byla menší, tak mamka měla tu opravdickou a já z ní byla naprosto vyprdnutá. Tak jsem Klaudince pořídila menší. Eshop si už nepamatuji ale myslím, že je to značka Ledger a určitě jí seženete i jinde.

Zkusila jsem natočit video, abych Vám přiblížila zvuk, tak je to snad dostačující. Sofinka mi tam do toho místy houká :-D



Řehtačka je taková zajetá klasika. Dřív byly používány ke svolávání na bohoslužby ale nyní jde už o hudební nástroj. Dělá strašný kravál ale přijde mi to mnohem lepší než plastové hrající ptákoviny :-D

Rolničky s držadlem mi přijde, že baví děti hned po xylofonu ze všeho nejvíc. Krásné zní a ostatní hudební nástroje skvěle doplňuje. 

No a mini harmonika s mini flétnou, jsou takovým doplňkem toho všeho. Na tu mini flétničku se moc hrát nedá, je krapet falešná ale pro děti to stačí, než začnou toužit po něčem lepším. Minhi harmonika ale hraje docela pěkně.

Tato flétna je "po mně" nebo spíš moje, aby to neznělo, že je bůh ví jak stará :-D Tu jsem si přála krapet dříve, než varhany. Né, že bych na ní hrála jako profík ale pár tónů a melodií dám. Klaudinka na ní samozřejmě ale jen piští :-D




Varhany jsem dostala někdy ve 14 letech a proseděla jsem u nich dny i noci :-D Holky s nimi "pracují" už od malička. Obě začaly podobně zhruba kolem 8-9 měsíců. Mají nastavitelné doprovodné melodie i hudební nástroje nebo se na nich dá pustit čistě nějaká skladba. Melodie se dají také zrychlit či zpomalit. Takže je to takový multifunkční hudební nástroj, u kterého i malé děti vydrží pěkně dlouho :-)




Mým snem vždycky bylo mít klavír a já věřím, že si ho jednou splním :-) Noty jako takové jsem nikdy nechápala. Je to pro mě stejně nepochopitelné jako matematika, takže když už na něco brnkám, tak spíš podle svého sluchu a čekám, co z toho vyleze :-D Klaudinku klavír moc baví, tak doufám, že na něj jednou budeme hrát společně v teple domova a plápolajícího ohně v krbu :-)


Další tipy na hudební nástroje

  • Činely
  • Triangl
  • Kytara
  • Bubínek
  • Tamburína
  • Ozvučná dřívka
  • Boomwhackers

Zajímavý článek o hudebním vývoji v předškolním věku doporučuji ZDE. Dočtete se tam moc pěkné informace :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat