Tradiční čínská medicína mě baví hlavně ve smyslu stravování. Je známá téměř 5000 let a vše co se o ní ve myslu stravy píše, mi dává smysl.
Snažím se řídit hlavně stravováním podle ročního období a rozlišováním potravin na zahřívající a ochlazující. Přijde mi logické se v zimě jídlem zahřívat a v létě ochlazovat. Paradoxně to ale často bývá zavedeno právě opačně a my se ze zvyku v zimě vnitřně ochlazujeme.
Snažím se řídit hlavně stravováním podle ročního období a rozlišováním potravin na zahřívající a ochlazující. Přijde mi logické se v zimě jídlem zahřívat a v létě ochlazovat. Paradoxně to ale často bývá zavedeno právě opačně a my se ze zvyku v zimě vnitřně ochlazujeme.
Třeba takové citrusové plody jsou ochlazující potravinou,
ale my je máme spojené s Vánoci, protože vůně mandarinek k Vánocům patří. Jíme je pomalu na kila a divíme se, že je nám pak věčně zima anebo že máme neustále ledové ruce. Ochlazuje také syrová zelenina, proto bychom měli v zimním období dávat přednost zelenině vařené na páře.
Stačí, že na tělo a organismus působí mnohdy dost nepříznivě počasí. Neměly bychom ho zatěžovat ještě nevhodné zvoleným jídlem. Často navíc dochází k mýlce, že ochlazující potraviny = potraviny chlazené, v lednici, ale přitom tyto potraviny ochlazují obecně. Jogurt, který má pokojovou teplotu Váš organismus vnitřně ochladí úplně stejně. Tím, že ho vyndáte z lednice několik hodin předem si moc nepomůžete.
Před několika lety jsem si pořídila knížku názvem Výživa podle pěti elementů a byl v ní přiložený plakát s přehledem, která potravina zahřívá či ochlazuje. Také jsou ale neutrální potraviny, které jsou vhodné celoročně a můžou se všelijak kombinovat s ochlazujícími i zahřívacími potravinami.
Zahřívající potraviny nejen, že zahřejí organismus ale také dodají energii a zlepšují spalování tuků.
Zahřívající potraviny nejen, že zahřejí organismus ale také dodají energii a zlepšují spalování tuků.
Vypsala bych několik příkladů pro přehled:
HORKÉ POTRAVINY
- Kari
- Pepř
- Chilli
- Jehněčí
- Česnek
- Ovčí/kozí
- Svařené víno
- Plísňové sýry
- Sušený zázvor
- Kajenský pepř
- Grilované maso
- Vysokoprocentní alkohol
TEPLÉ POTRAVINY
- Mák
- Ocet
- Káva
- Kopr
- Tuňák
- Batáty
- Treska
- Kokos
- Pažitka
- Slepice
- Skořice
- Vlašáky
- Švestka
- Hořčice
- Kozí sýr
- Ovčí sýr
- Broskev
- Meruňka
- Hřebíček
- Medovina
- Uzené ryby
- Červené víno
- Fenyklový čaj
- Čerstvý zázvor
- Dýně hokkaido
- Čerstvá bazalka
- Červená paprika
- Čerstvá majoránka
NEUTRÁLNÍ POTRAVINY
- Med
- Kapr
- Datle
- Vejce
- Krůta
- Losos
- Špalda
- Bulgur
- Mléko
- Máslo
- Mrkev
- Quinoa
- Kuskus
- Polenta
- Hovězí
- Brambor
- Vepřové
- kedluben
- Kvasnice
- Černý čaj
- Ledový salát
- Šípkový čaj
- Zelené fazole
- Červená řepa
Nedám ruku do ohně za to, že je seznam na 100% pravdivý, na každého různé potraviny mohou působit jinak (například káva je sporná) ale jako přehled mi přijde dostatečně fajn. Našla jsem tam ale chybu ve smyslu pohanky, která je zaručeně zahřívající a zároveň vysušující potravinou, jenže v tomto seznamu je zaznamenaná jako osvěžující.
Opatrnost se zahřívacími potravinami by měla být hlavně u lidí:
- Trpících nervozitou
- S hyperaktivitou
- S nočním pocením
- S nespavostí
- Se sklony k migrénám
Každopádně nevím, jak vy, ale já s tímto způsobem zahřívání začínám na svařáku :-D. Ráda bych ale také konečně vyzkoušela nějaký ten domácí pečený čaj.
Doplňující informace jsem použila z webu http://www.nasevyziva.cz/.
Zahřívání ZDAR!
Žádné komentáře:
Okomentovat