14. září 2017

ZAJÍMÁME SE: Tradiční čínská medicína - Zahřívací potraviny


Tradiční čínská medicína mě baví hlavně ve smyslu stravování. Je známá téměř 5000 let a vše co se o ní ve myslu stravy píše, mi dává smysl.

Snažím se řídit hlavně stravováním podle ročního období a rozlišováním potravin na zahřívající a ochlazující. Přijde mi logické se v zimě jídlem zahřívat a v létě ochlazovat. Paradoxně to ale často bývá zavedeno právě opačně a my se ze zvyku v zimě vnitřně ochlazujeme.

Třeba takové citrusové plody jsou ochlazující potravinou, ale my je máme spojené s Vánoci, protože vůně mandarinek k Vánocům patří. Jíme je pomalu na kila a divíme se, že je nám pak věčně zima anebo že máme neustále ledové ruce. Ochlazuje také syrová zelenina, proto bychom měli v zimním období dávat přednost zelenině vařené na páře.

Stačí, že na tělo a organismus působí mnohdy dost nepříznivě počasí. Neměly bychom ho zatěžovat  ještě nevhodné zvoleným jídlem. Často navíc dochází k mýlce, že ochlazující potraviny = potraviny chlazené, v lednici, ale přitom tyto potraviny ochlazují obecně. Jogurt, který má pokojovou teplotu Váš organismus vnitřně ochladí úplně stejně. Tím, že ho vyndáte z lednice několik hodin předem si moc nepomůžete.

Před několika lety jsem si pořídila knížku  názvem Výživa podle pěti elementů a byl v ní přiložený plakát s přehledem, která potravina zahřívá či ochlazuje. Také jsou ale neutrální potraviny, které jsou vhodné celoročně a můžou se všelijak kombinovat s ochlazujícími i zahřívacími potravinami.

Zahřívající potraviny nejen, že zahřejí organismus ale také dodají energii a zlepšují spalování tuků.


Vypsala bych několik příkladů pro přehled:


HORKÉ POTRAVINY

  • Kari
  • Pepř
  • Chilli
  • Jehněčí
  • Česnek
  • Ovčí/kozí
  • Svařené víno
  • Plísňové sýry
  • Sušený zázvor
  • Kajenský pepř
  • Grilované maso
  • Vysokoprocentní alkohol 


TEPLÉ POTRAVINY

  • Mák 
  • Ocet
  • Káva
  • Kopr
  • Tuňák
  • Batáty
  • Treska 
  • Kokos
  • Pažitka
  • Slepice
  • Skořice
  • Vlašáky
  • Švestka
  • Hořčice
  • Kozí sýr
  • Ovčí sýr
  • Broskev
  • Meruňka
  • Hřebíček
  • Medovina
  • Uzené ryby
  • Červené víno
  • Fenyklový čaj
  • Čerstvý zázvor 
  • Dýně hokkaido
  • Čerstvá bazalka
  • Červená paprika
  • Čerstvá majoránka


NEUTRÁLNÍ POTRAVINY

  • Med
  • Kapr
  • Datle
  • Vejce
  • Krůta
  • Losos
  • Špalda
  • Bulgur
  • Mléko
  • Máslo
  • Mrkev
  • Quinoa
  • Kuskus 
  • Polenta
  • Hovězí
  • Brambor
  • Vepřové
  • kedluben
  • Kvasnice
  • Černý čaj
  • Ledový salát
  • Šípkový čaj
  • Zelené fazole
  • Červená řepa 




Nedám ruku do ohně za to, že je seznam na 100% pravdivý, na každého různé potraviny mohou působit jinak (například káva je sporná) ale jako přehled mi přijde dostatečně fajn. Našla jsem tam ale chybu ve smyslu pohanky, která je zaručeně zahřívající a zároveň vysušující potravinou, jenže v tomto seznamu je zaznamenaná jako osvěžující.


Opatrnost se zahřívacími potravinami by měla být hlavně u lidí:

  • Trpících nervozitou
  • S hyperaktivitou
  • S nočním pocením
  • S nespavostí
  • Se sklony k migrénám

Každopádně nevím, jak vy, ale já s tímto způsobem zahřívání začínám na svařáku :-D. Ráda bych ale také konečně vyzkoušela nějaký ten domácí pečený čaj.

Doplňující informace jsem použila z webu http://www.nasevyziva.cz/.

Zahřívání ZDAR!

Žádné komentáře:

Okomentovat