Himalájskou růžovou sůl jsem si oblíbila již před pár lety. Bylo to hlavně z důvodu, že dle mé chuti solí o dost víc, než sůl klasická rafinovaná - tím pádem solím méně a hlavně je zdravější. Stačí jen špetka a jídlo je dostatečně slané. Také mě baví její růžové zabarvení, i přes můj odpor k růžové barvě :-D No a od té doby je jednou ze surovin, které nám opravdu nesmí v kuchyni chybět.
Když napíšu přímo to, co má na webu countrylife, jelikož sůl kupuji hlavně jejich, tak je tedy nerafinovaná - což znamená, že nebyla upravena chemickými látkami a
zachovala si tak svou podobu z přírody. Neobsahuje tedy konzervační ani
protispékavé látky, jako soli rafinované.
Pochází z Pákistánu ze solného dolu Khewra v provincii Punjab. Svůj
název získala díky Himálajím, které se nachází jen 200 kilometrů od
dolu. Jedná se o druhý největší solný důl na světě a již od 16. století
se odtud sůl vyváží do světa. Himalájské pohoří se táhne celým asijským kontinentem, přes Čínu až po Indii.
VZNIK
Himalájská sůl vznikla odpařováním a krystalizací evaporitových ložisek mořské vody. Následně byla pokryta vrstvou lávy a tak si zachovala svoji krystalickou čistotu až do doby, kdy ji objevili lidé a začali těžit. Dodnes je ručně těžena a poté prodávána na trzích a vyvážena do světa.
Růžová je kvůli příměsi čistého železa, které má původ v lávě.
VZNIK
Himalájská sůl vznikla odpařováním a krystalizací evaporitových ložisek mořské vody. Následně byla pokryta vrstvou lávy a tak si zachovala svoji krystalickou čistotu až do doby, kdy ji objevili lidé a začali těžit. Dodnes je ručně těžena a poté prodávána na trzích a vyvážena do světa.
Růžová je kvůli příměsi čistého železa, které má původ v lávě.
OBSAHUJE
Celkem 84 přírodních složek a minerálů, které jsou nezbytné pro zdraví.
Například:
- Horčík
- Mangan
- Draslík
- Železo
- Vápník
- Fosfor
- Selen
- Zinek
- Měď
- Jód
Jód je do klasické rafinované soli přidáván uměle. V této soli je sice přirozeně, ale i tak je lepší ho doplňovat také dalšími potravinami - mořské ryby, mořské řasy, višně, třešně, vejce, fazolky, rajčata apod.
Také například Vincentka je plná jódu :-)
POZITIVA
- Hydratuje
- Zesiluje kosti
- Snižuje krevní tlak
- Odstraňuje překyselení
- Podporuje a posiluje metabolismus
- Podpora cévního a dýchacího systému
- Rozpouští a odstraňuje z těla toxiny
- Předchází onemocnění štítné žlázy
- Stimuluje oběhovou soustavu
- Podporuje zdravý spánek
- Vyživuje ledviny a žlučník
POUŽITÍ
- Do vaření/pečení
- Do koupele (ekzematici)
- Dekorace do svícnů či váz
Růžová sůl je také výborným prostředkem proti astmatu a alergiím. Mívá jedinečnou schopnost uvolňovat zahuštěné sekrety z plic a zastavovat nadměrnou vodnatou sekreci hlenu z nosu. Lze ji užívat také pro léčebné účely – působí totiž jako přírodní antihistamin. Doporučuje se pít 2-3 sklenice vody s malým přídavkem růžové soli.
Z mého pohledu by se to, i přes volbu této soli, nemělo se solením přehánět a stále by měly být zachovány původní chutě potravin.
U dětí je solení vhodné kolem 1. roku života ale pokud ho odložíte, tak se určitě nic nestane. Sůj je všude možně - od pečiva až po tvrdé sýry. Proto na to berte ohledy a zbytečně nesolte.
Zdroje informací:
- https://www.countrylife.cz/sul-himalajska-ruzova-jemna-500-g-country-life
- http://www.vyvazenezdravi.cz/himalajska-sul-jeji-prinos-pro-nase-zdravi
- https://www.cestyksobe.cz/uzasna-himalajska-sul/20667
- http://www.vyvazenezdravi.cz/himalajska-sul-jeji-prinos-pro-nase-zdravi
- https://www.cestabylin.cz/himalajska-jedla-sul-ruzova-mleta-200g-cereus
Žádné komentáře:
Okomentovat