7. září 2017

PLAVEME: Malí plaváčci - aneb naše zkušenost s kurzem plavání

Klaudinka byla od narození velká milovnice koupání i plavání. Milovala se cachtat ve vaně a já nevěděla, jak jí v tom ještě víc podpořit. Dostala se ke mně informace, že je přímo v Sokolově KLUB DELFÍNKŮ, se sympatickou a přátelskou instruktorkou Katkou Filipovicsovou, tak jem neváhala a informovala se :-)

Nejdřív jsem si řikala, že na 30 minut 1x týdně je to poměrně dost peněz (cca 120Kč za lekci) ale teď když na to koukám po 3 letech, tak musim říct, že je to jedna z těch nejlepších investic pro děti! Nelituji ani koruny a kurz si užíváme celá rodina :-)

Kolikrát se v životě naskytnou příležitosti a situace, které se nedají přepočítávat na peníze - se dvěmi dětmi se mi to sice píše už docela těžko :-D ale je to tak a kurz plavání je opravdu věc k nezaplacení.




Často se setkávám s názory, že to jsou vyhozené peníze a že dítě budou učit sami rodiče. Že je to teď jen moderní a nic víc za tím neni. Toť ale otázka. Opravdu jste si jistí, že budete učit správnou techniku? Že si dítě nevybuduje špatné návyky? Že se nebude bát a bude mít kladný vztah k vodě a plavání?

Ono se to totiž snadno řekne ale realita je pak horší a po zkušenostech, které díky kurzu plavání mám, bych si netroufla dítě učit plavat sama a navíc jsem získala dá se říct až odpor ke klasickým plaveckým pomůckám a celkově tu výuku a přístup vidím úplně jinak.

O spoustě věcí bych se bez kurzu nedozvěděla, a spoustu věcí bych vůbec neznala. Takhle mi to všechno dává smysl. Vše do sebe zapadá jako puzzle - jeden kousek za druhým. Vše na sebe postupně vývojem přirozeně navazuje.




Dále se setkávám s názory, že jsou taková miminka na výuku plavání ještě malá, že mají času dost. Jenže smysl kurzů plavání neni jen v tom, že se děti učí plavat ale u těch nejmenších jde hlavně o posílení zádových a břišních svalů, o přirozený kontakt s vodou beze strachu a také například o zlepšování motorických schopností.

Velkou výhodu vidím také v pravidelném otužování, které kladně podporuje imunitní systém. Děti pak nejsou tolik náchylné k nemocem a v případě, že omarodí, tak má nemoc většinou lehký průběh.




Správná technika plavání začíná pod vodou, což si většina rodičů neuvědomuje a ani já jsem o tom dříve nevěděla.  Hlavně si na to rodiče kolikrát netroufají ani na kurzech, když se po nich chce, aby dítě, pod vedením instruktora, ponořily.

Nikdo ovšem není nucen a kdo nechce (nejen potápět ale ani děti polívat přes obličej vodou z kelímku), tak samozřejmě nemusí.

Mamka se děsila každé fotky a videa, když viděla, že je Klaudinka pod vodou a její komentáře byly vždycky typu "Ááááááááááááááááá" :-D




ZÁKLADNÍ INFORMACE 
S kurzem plavání se začíná zhruba v 6 měsících dítěte a předchází tomu tzv. vaničkování, které ale před kurzem neni povinné - to jsme ani jednou neabsolvovaly. U Sofinky jsem vaničkování vyzkoušet chtěla, ale bojovaly jsme s ekzémem, takže budu ráda, když zvládne bazén jako takový "až" v roce.
Bazén je teplotou přizpůsoben kojencům, tudíž je teplejší a navíc má oproti běžný bazénům snížené množství chloru. V našem případě je pro kurz využíván bazén místní Základní školy.

Děti jsou rozděleny do menších skupinek dle věku a schopností tak, aby byly ideálně na stejné úrovni a žádné z děti nebylo moc napřed nebo pomalejší.

Lekce má stejný začátek i konec - je to pro lepší orientaci dětí v čase, a trvá 30 minut.




Používají se různé plavecké pomůcky. O těch základních si můžete přečíst v jednom z mých předchozích článků - Plavecké pomůcky pro děti.
 
Každá aktivita je doplněna básničkou nebo písničkou, aby se děti něčím dalším zaujaly. Nejčastěji využívané jsou například Myšičko myš, Skákal pes, Tluče bubeníček, Houpy houpy, Jede jede mašinka apod.

Po každé lekci se rodičům doporučuje, aby ještě nějakou dobu zůstaly s dětmi v herničce. Je to kvůli aklimatizaci a děti tam zároveň po plavání i svačí.

Starší a zkušenější děti pak na lekce chodí do bazénu už bez rodičů. Skupiny jsou podobně jako u miminek se stejně starými a schopnými dětmi, jen už jich je tam krapet víc. Mohou používat plavecké brýle. Nezačíná a nekončí se stejnou aktivitou a na závěr lekce je chvíli volná zábava.




JAKÉ PLAVKY PRO DĚTI

Přímo na kurzech plavání se dají pořídit plavecké kalhotky se síťkou a šňůrkou pro utažení. Jde hlavně o to, aby se zachytila stolice, ne moč. Později se dají zvolit kalhotky na gumičku a pro větší děti, které jsou již odplenkované mohou být plavky dle libosti.

Co se týče jednorázových plaveckých plenek, tak abych se přiznala, ty jsem moc nepochopila. Balík vyjde snad i dráž než látkové plavky pro kojence a funkcí jsou stejné. Jelikož se hned nasáknou vodou, tak zachytí pouze stolici a ne moč. Z mého pohledu je to škoda peněz.




EKZÉM A PLAVÁNÍ

U Sofinky jsme s ekzémem bojovali několik měsíců. Neměla přímo atopák ale byla to kvasinka. Původně jsem chtěla začít s kurzem klasicky v půl roce (což by bylo letos na jaře) ale bohužel se v únoru ekzém brutálně zhoršil, tak jsem se začala modlit, aby to vyšlo aspoň v tom roce. Má ještě pár posledních ložisek na zádech ale věřím, že brzy budou už úplně pryč a bazén nic nezhorší.

I v těchto případech je to ale individuální a dost záleží na typu toho ekzému. Některým ekzematickým dětem mohou vyhovovat bazény se sníženým množstvím chloru ale pro ty, kterým se ekzém i přes to zhoršuje, jsou doporučeny bazény se slanou vodou. I v nich bývají organizovány kurzy plavání


RÝMA A PLAVÁNÍ

Co se rýmy a kurzu plavání či plavání obecně týče, tak neni problém přijít s průhlednou tekutou rýmou - tu mají některé děti celoročně. Ale jakákoliv jinak zabarvená či hlenovitá rýma si už zaslouží pobyt doma a vyléčení. S takovou rýmou brát obecné dítě do dětského kolektivu je dost neohleduplné.

Na našem kurzu se dá domluvit náhradní lekce plavání, pokud dítě omarodí a nemůže se dostavit. Vše se dá krásně řešit domluvou a instruktorka je velmi vstřícná :-) Zameškaná lekce tedy nepropadne, proto se nemusíte bát, že o ní přijdete nebo že Vám peníze propadnou. Lepší je se s dítětem vyležet, aby si lekci mohlo užít mnohem víc.




POZITIVA KURZU PLAVÁNÍ

  • Soustředěnost
  • Osamostatnění
  • Prohloubení spánku 
  • Posílení chuti k jídlu
  • Kladný vztah s vodou
  • Osvojení nových pohybů
  • Posílení imunitního systému
  • Vhodný rehabilitační doplněk
  • Rozvoj komunikační schopnosti
  • Zesílení zádových a břišních svalů
  • Učení se správné techniky plavání
  • Zbavení se strachu a získání jistoty
  • Zlepšení střevní peristaltiky (trávení)
  • Podpora psychomotorického vývoje
  • Osvojení nových dovednosti (sociálních i motorických) apod.




VANIČKOVÁNÍ

Vaničkování se doporučuje zhruba od 5 týdnů miminka. Je to pro ně přirozené prostředí, ve kterém se jim líbí a které si užívají. Určitě si říkáte "však to můžu dělat o doma" ale není to tak úplně pravda. Se zkušenou instruktorkou se správně posilují břišní a zádové svaly, miminko se učí splývat s vodou a pracovat s dechem. A když to vezmu přímo dle našeho kurzu plavání, tak se na vaničkování rodiče dozví mimojiné také například informace o psychomotorickém vývoji, masážích a zdravých pohybových aktivitách miminka na suchu.


FOCENÍ POD VODOU

Po každém kurzu plavání v našem klubu Delfínků (3x ročně) je naplánované focení pod vodou, které vůbec nemá chybu. Přidám pro představu menší ukázku naší sbírky :-)












Momentálně začínáme chodit na kurz i se Sofinkou, ze které bude (doufám) stejný plaváček jako je z Klaudinky :-) Konečně jsme se dočkaly a máme za sebou první lekci. Nadšení bylo opravdu veliké až jsem sama byla překvapená. Krásně spolupracovala, ničeho se nebála a dobrovolně by šla rovnou pod vodu, bez nějakého připravování, cácora mrňavá :-D

Žádné komentáře:

Okomentovat