7. července 2022

LUŠTÍME: Časopis Tečka! - červenec/srpen 2022

Člověk se ani nenaděje a je tu další dvojčíslo časopisu Tečka! Tentokrát plný letní zábavy, kterou si sebou můžete vzít na výlety či tábory.

Čeká vás noční vandr, hledačka, křížovka, labyrint, orientace podle mapy, táborový testík, omalovánka, Dubánci, lesní vystřihovánka, vyrábění práskačky, komix, únikovka a mnoho dalšího.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).


 

 

A CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE? 

 

1. NOČNÍ VANDR

Tohle obrázkové čtení bych taky ráda viděla, jako jeden ze speciálů - stejně, jako má speciály Puntík, mohla by je mít i Tečka. Klaudinku moc baví a i když je zvyklá číst genetickou metodou, snaží se číst i malá písmena a směje se, když vybírá to, co je špatně. Možná z časopisu vystřihám tento typ čtení a vytvořím ji cestovní sešítek :-).


 

2. HLEDAČKA

Tohle je skvělý obrázek, jako bych viděla náš odjezd kamkoliv :-D. Hledačka je super rubrika, mnohdy taky vtipná, jako třeba tentokrát - a dokonce i ze života. Zkusíte v obrázku najít všechny vyobrazené předměty z pravé strany.


 

3. KŘÍŽOVKA

Na této křížovce se mi líbí pokrok, který u ní Klaudinka s každým dalším číslem dělá. Ještě nedávno by ji beze mě nevyluštila a najednou se nestačím ani otočit, a už ji luští prakticky sama. Stále u ní sedím, ale brzy ani nemrknu a přinese mi ji kompletně vyluštěnou :-). Jako malá jsem tento typ křížovek měla moc ráda a jsem ráda, že baví i Klaudinku.


 

4. ŠPIONÁŽNÍ JAHODA

Tyhle "spy" hledačky se mi líbily už před lety, kdy jsem je potkávala jenom na internetu. Jsem ráda, že je časopis Tečka! zahrnul mezi své pravidelné rubriky. Mezi obrázky tentokrát hledáte tři nanuky a jedno srdce.


 

5. LABYRINT NOČNÍCH NÁVŠTĚVNÍKŮ

Skvělý labyrint plný tajných návštěvníků, kteří se vám zobrazí po jejich vyluštění. Cestou budete sbírat i písmenka a nakonec zjistíte komu se podařilo probudit spáče ve stanu.


 

6. NEZTRAŤ SE!

Časy bez telefonu jen s mapou v ruce a případně buzolou v druhé ruce, to bylo bájo. Teď je na všechno aplikace a přitom je největší dobrodružství jít právě s mapou a nic víc neřešit. Ze se seznámíte s různými značkami i vrstevnicemi na kopcích.


 

7. TÁBORNÍK NEBO ZELENÁČ?

V tomto tématickém testu se dozvíte, jestlijste táborník anebo zelenáč. Zodpovíte celkem 10 otázek a dle počtu bodů zjistíte, jak si vedete.


 

8. KAMÍNKOVÉ PŘÍBĚHY

Malování na kamínky je už velmi rozšířenou aktivitou a na pomalované kamínky narazíte na rozných místech ať už na lavičce v parku nebo na benzínkách či rozhlednách, koupalištích apod. Abyste je jen neroznášeli po světě, můžete si jich několik namalovat a vyprávět dle nich příběh.


 

9. DUBÁNCI

S Dubánky půjdete stanovat (vysvětlí mi někdo, jak může existovat někdo tak zručný, že těm Dubánkům sestaví celý svět? Kadibouda je ale forever TOP!). Zde je fantazie opravdu nekonečná a nevěřím, že by mě kdy mohli Dubánci přesat bavit.. Kromě příběhu zde vyluštíte křížovku. 


 

10. PRÁZDNINY POD STANEM

Moc hezká vystřihovánka stanu, ohniště, stromu i zvířat kolem. Vytvořte si tábořiště dle vašich představ a využijte k němu přírodniny, které nasbíráte venku. My se chystáme stříhat až se Klaudinka vrátí z tábora, a doufám, že mi u toho povypráví táborské zážitky.


 

11. JAK VZNIKÁ BLESK A HROM?

Všetečka je naučnou rubrikou, kde se dozvíte co jak vzniká nebo co z čeho je. Většinou se jedná o něco, co je kolem nás nebo co nás obklopuje. Tentokrát si přečtete o tom, jak vzniká blesk a hrom - jestli za to můžou andílci nebo střevní potíže ptáků.


 

12. VYRÁBÍME PRÁSKAČKU

Další návrat do dětství! To je skvělý, když si díky časopisu kolikrát připomenu vlastní dětství a k tomu samozřejmě patřila i práskačka, která mnohdy udělala ránu jako hrom. Také se dozvíte, jak je možné, že papír dělá takový silný zvuk.


 

13. KDO PŘEŽIJE?

V horkých pouštích dokáže žít jen málokdo. Na této dvoustraně se seznámíte s těmi, kteří extrémní podmínky pouště zvládají levou zadní. Jsou to koráby pouště i mistři v plivání - velbloudi.


 

14. BEZPEČNĚ NA PRÁZDNINY

Tato rubrika se mi moc líbí. Učí děti bezpečnosti a kolikrát je zmíněno i to, co by mě samotnou nenapadlo. Tentokrát škrtnete věci, které by neměly být volně položené v autě, zodpovíte například otázku do kdy musí být dítě připoutáno k autosedačce a po načtení QR kodu si můžete projít videa.


 

15. KOMIX MIS3 SPORTU

Mistři sportu Klaudinku zaujali od prvního komixu. Čte si je sama, mnohdy i několikrát. Tím, že je psát velkým tiskacím písmen, zvládne to bez problémů a tím, že jí téma baví, jde na to sama - jinak ji kolikrát musím do čtení nutit.


 

16. NOČNÍ BOJOVKA

Jonatán s Rozárkou jsou letos poprvé na táboře. A dnes večer je čeká noční bojovka. Ještě nikdy nebyli sami potmě v lese, a ta se trochu bojí a budou rádi, když jim s úkoly pomůžete. Na konci vás čeká velká odměna v podobě truhly s pokladem.

Tyhle únikovky jsou parádní a s malou pomocí rodičů je děti zvládnou s přehledem do konce časového limitu. Můžete si ji nejdříve zkusit sami, ať případně netápete. Dospělému trvá doslova pár minut, ještě aby ne .. hahaha.

Takový speciál únikovek by taky nebyl na škodu :-P.



 

ZÁVĚREM

Děkujeme Tečko! za to že jsi a doufáme, že s námi budeš ještě pěkně dlouho! Je skvělý vidět, jak s časopisy rostou děti a dokážu si představit, jak na ně budeme za spoustu let vzpomínat stejně tak, jako já ráda vzpomínám na Makovici nebo Pima :-).

V trafice stojí Tečka! 59Kč ale předplatné, třeba i sourozenecké, je mnohem výhodnější. Doporučuji předplácet rovnou s časopisem Puntík, pokud máte mladšího sourozence. Tak hurááá do toho, ať vám už žádné číslo neuteče!

Více informací najdete na webu www.casopistecka.cz


Žádné komentáře:

Okomentovat