4. července 2022

UČÍME SE: Časopis Ahoj Divočino - léto 2022

Hola, hola, hola .. léto na nás volá a s ním volá i další číslo časopisu Ahoj divočino, které je opět přesyceno zajímavými informacemi ze světa přírody a všeho kolem ní.

Přečtete si dopis z divočiny, rozpoznáte obrázky, zjistíte co se děje v létě v přírodě, vyrobíte si pítko pro hmyz, serznámíte se s babočkou pavím okem, naučíte se o motýlích housenkách, dotvoříte životní cyklus baboček, vystřihnete si želvy, o kterých si dále přečtete několik zajímavých stran, dozvíte se kam na výlet a mnoho dalšího.

Tak se na něj pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

DOPIS Z DIVOČINY

V dopise z divočiny se seznámíte s ptačím druhem, který byste našli na celém světě a i když jich v Česku přibývá, stále jsou vzácní a chránění. Jedná se o sokola stěhovaného, který je nejrychlejším tvorem na Zemi. Dozvíte se o něm mnoho zajímavých informací - jak to mají s vajíčky, jak vychovávají mláďata, že nestaví hnízda a tak dále.


 

POZNÁŠ JE NA OBRÁZKU?

Zajímavá rozcvička vás skvěle motivuje k prozkoumání celého časopisu způsobem, abyste dokázali odpovědět na to, co se na obrázcích nachází. Zvládnete to všechno?


 

CO SE DĚJE V LÉTĚ?

Dozvíte se, co všechno se děje v létě. Že se v trávě objevují "plivance" pěnodějek a co to vlastně znamená. Kvetou bodláky a dozrávají lopuchy, rodí se malé ještěrky, hladovka smrdutá láká mouchy, poletují světlušky a mnoho dalšího.


 

KDO LÉTÁ NA HMYZÍ PÍTKO

Pítko nemusí být jen pro ptáky, je potřebné i pro hmyz a jedno takové si můžete, dle návodu v časopise, jednoduše vyrobit. Následně pozorujte, kteří návštěvníci se k němu přiblíží a využijí ho. Můžete vytvořit klasické i samozavlažovací.


 

BABOČKA PAVÍ OKO

Hostem v letním čísle časopisu Ahoj divočino je úžasná babočka paví oko. Dozvíte se, k čemu babočce slouží oka na křídlech, jestli má něco společného s pávem, kdo všechno v přídoě jí motýly, jaký mají životní cyklus, co celý den dělá apod.


 

Rozeberete si kousek po kousku části babočky a stejně tak zjistíte, jak je to s cyklem toho, jak se z housenky stane kukla i jak vypadá zbytek kůže po vylíhnutí.


 

ŽIVOTNÍ CYKLUS BABOČKY PAVÍ OKO

Nesmí chybět ani krásně zpracovaný životní cyklus babočky, který vás provede celým procesem krůček po krůčku.


 

NAŠE BABOČKY

Je fascinující pozorovat, jak jsou babočk různorodé a jak odlišné mají i spodní strany křídel. Na této dvoustraně se seznámíte s našimi babočkami a pokusíte se přiřadit jejich spodní stranu.


 

BABOČKY A KOPŘIVA

Živnou rostlinou housenek bývá jen omezený počet druhů. Zde se dozvíte zajímavosti o motýlech, kteří mají jako živnou rostlinu právě kopřivu. Navíc máte za úkol najít na obrázku situace popsané v textu a doplnit k nim správné číslo. Pokud chcete pravidelně pozorovat motýly, najděte si místo, o které se nikdo nestará a které je zarostlé kopřivami či bodláky. Také se seznámíte s kopřivou dvoudomou a zjistíte, proč je dvoudomá.


 

ŽIVOTNÍ CYKLUS

Životní cyklus si můžete dotvořit několika způsoby - nalepit na čtvrtku, vytvořit knížečku, vytvořit kruh anebo otáčivé kolo. Abych pravdu řekla, nevím, které si vybrat. Zatím vyčkávám, až se mi vrátí komplet všechny holky, ale nejvíce se mi líbí otáčivé kolo.


 

ŽELVÍ VYSTŘIHOVÁNKA

Vystřihnete si hned několik druhů želv - želvu bahenní, želvu zelenavou a karetu obecnou. Aby to bylo ještě více vylepšené, vytvořte želvám i jejich přirozené prostředí ať už namalované na čtvrtku nebo ve starém pekáči na pečení apod.


 

PLAKÁTY ZVÍŘAT

Tohle je naprostá pecka! Dříve byl plakát zvířete na poslední straně, ale poslední čísla jsou dva a takto uprostřed, aby se daly dobře vytrhnout. Zatím je sbírám ale chystám se z nich vytvořit buď desky jako album. Bude jich ještě nespočetně moc, takže by se nám to na stěnu asi nevešlo. Jedině vždy, než vyjde nové číslo, míst na stěně aktuální zvíře a průběžně měnit.


 

ŽELVY ANEB PODOBNÉ A PŘESTO JINÉ

Želvy si spojujeme především s exotickými zeměni a v české krajině by je málokdo hledal. Želvu ale můžete potkat i v české přírodě. Dozvíte se jejich životní příběh, jak se líhnou mláďata a jak je to s krunýřem.


 

Želvy rozdělujeme dle způsobu života - želvy obývající souše (zelenavá), žijící ve sladké vodě (matamata třásnitá) a mořské želvy (kožatka velká).


 

Mezi naše želvy patří želva bahenní a želva nádherná. Právě o nich se dočtete spoustu zajímavých informací na následujících dvou stranách.


 

JAK SE CHRÁNÍ MOŘSKÉ ŽELVY

V rozhovoru s Hankou Svobodovou se dozvíte, jak se chrání mořské želvy. Založila spolek přímo s názvem Chráníme mořské želvy a vede záchranné projekty v Indonésii a na Srí Lance. Dočtete se, jakým způsobem bojují proti pytlákům, jak moc jsou želvy ohrožené, proč kladou vejce na souši a mnoho dalšího.


 

ČESKÉ ŠVÝCARSKO

České Švýcarsko je našim nejmladším národním parkem. Dozvíte se, čím je místo výjimečné, kde se tam vzaly pískovcové skály, co má ve znaku a co to je za místa. Také přiradíte k obrázkům vývoje číslo a písmeno dle spodní levé strany. Na dalších stranách se dozvíte, jací živočichové v pískovcových skalách žijí.


 

HRAVÉ VÝLETY PRO RODINY

Tipů na výlety není nikdy dost, i když pro nás je to dost z ruky.


 

DIVOKÁ DVOJKA

Divokou dvojku si Klaudinka v předchozím čísle zamilovala a já ani nevím, jestli jsem vypíchla, že je psaný velkým písmem. Klaudinka se učí genetickou metodu čtení, takže na jistotu umí přečíst především texty psané velkým tiskacím písmem. U malého ještě tápe. Tohle ji baví a motivuje.



 

ZÁVĚREM 

Já jsem milovník motýlů. Provázejí mě i na mé ilustrované profilové fotce. Jsou pro mě symbolem svobody a lehkosti bytí. I proto mě toto číslo zaujalo, ráda si o nich sama něco přečtu a holky jsou z nich aktuálně taky paf. Hlavně nejmenší Olívie, která by za nimi běhala až na kraj světa :-).

Stále opakuji, že je s předplatným časopisu lepší začít teď, než pozdě, kdy už starší čísla nepůjdou sehnat. Proto neváhejte, i když máte děti ještě malé. Je to k nezaplacení a z mého pohledu se jedná o nejlepší přírodovědný časopis na trhu.

Čtvrtletník, který vezme děti do přírody a baví i dospělé. Roční předplatné (4 čísla): 360 Kč vč. dopravy. Jeden výtisk: 99 Kč + 20 Kč poštovné. Skladem je jaro, zima 2020, léto, podzim, zima 2021.
Objednávat můžete na emailu obchod@ahojdivocino.cz


Žádné komentáře:

Okomentovat