30. června 2022

HRAJEME SI: Matchify - Z čeho jsem?

 Matchify je novinkou mezi postřehovými hrami. Zabaví se s ní malé děti i parta dospělých. Je na způsob "Dobble" her, které určitě znáte. Existují verze na nespočet témat a dokonce existuje i online generator, kam si nahrajete vlastní obrázky a vytvoří vám hrací karty.

Cílem je najít co nejrychleji spojení mezi dvěmi kartami. Většinou se jedná i ty samé obrázky jen v jiných velikostech, jenže tato verze je o kus složitější. Hledáte totiž obrázky ne úplně stejné, ale ve smyslu co z čeho bylo vyrobeno. Mně osobně tento typ her nijak zvlášť nebere, ale tohle je vyšší level.

Tak se na hru pojďme detailněji podívat :-).


 

BALENÍ HRY

Kovové krabičky jsou prostě TOP! Jsou geniální do kabelky, batůžku, na cesty - konkrétně ty malé samozřejmě. Zakázanou poušť nebo Zakázaný ostrov bych v kabelce moc táhnout nechtěla - i když ty hry miluju! Vypadají dobře, jsou odolné a jen tak se nezničí. Osobně mám kovové krabičky moc ráda a jakmile takhle nějakou vidim, hned bych ji koupila :-D.



 

OBSAH HRY

Matchify obsahuje 72 karet a každá karta má 9 symbolů z celkového počtu 64 možných symbolů. K tomu je přiložena brožurka v několika jazycích.


 

Hraje se se dvěma balíčky karet - oranžovým a modrým.


 

Každá karta z oranžového balíčku má pouze jeden symbol, který může být spojen s jiným symbolem z jakékolv karty v modrém balíčku.

 

 

BROŽURKA S NÁVODEM

V návodu se dozvíte základní pravidla hry, spojení mezi symboly a také další způsoby hraní.

 

 

Seznam možých symbolů si pečlivě projděte a snažte si ho zapamatovat, aby se vám lépe hrálo a nemuseli jste na něj koukat. Stejně bych doporučila nakopírovat si tyto stránky a mít je po ruce, abyste je nemuseli hledat v brožurce.


 

DETAILY MODRÝCH KARET

Modré karty jsou odlišeny rámečkem kolem dokola. Oranžové by klidně mohly být taky orámované, líbilo by se mi to o chloupek víc :-).



 

DETAILY ORANŽOVÝCH KARET

Ilustrace jsou na první pohled dobře poznatelné, až třeba cement jsem musela luštit chvíli, než mi došlo k čemu patří. Zkoušeli jsme nejdříve bez nápovědy spojovat symboly a bylo to docela zajímavé.



 

RŮZNÉ ZPŮSOBY HRANÍ

Ve hře Vodopád je cílem nasbírat co nejvíce karet. Hraje se tak, že si odpočítáte celkem 24 karet z modrého balíčku a položíte ho obrázky dolů doprostřed stolu. Vedle položíte oranžový balíček. Každý hráč si vezme horní kartu a položí ji vedle balíčku obrázkem nahoru. První hráč, který najde spojení mezi těmito kartami, musí vyslovit shodné symboly a následně si vezme obě karty.


 

Hory se hrají tak, že balíček modrých karet umístíte doprostřed stolu obrázky dolů Vezmete oranžový balíček karet a ten dobře promícháte. Karty z něj rozdáte mezi hráče a ti je pak musí umístit do balíčku před sebe obrázky dolů. Cílem hry je zbavit se jako první co nejrychleji karet. Hráč vezme z modrého balíčku kartu a otočí ji obrázkem nahoru. Poté otočí každý z hráčů zároveň kartu ze svého balíčku a hledá se co nejrychleji shoda.

Zlaté žáby je způsob hry, který se připravuje stejně, jako Hory, i cíl je stejný, ale rozdíl je v tom, že je více škodící a vaši kartu (pokud ohádnete stejné symboly) neodhazujete, ale položíte na balíček jiného hráče, takže stále někomu přidáváte kartu.

Líbí se mi, jakými způsoby se dá Matchify hrát a i když vypadají na první pohled stejně, jsou jiné.


 

Delta řeky je hra, kde je odkryto mnohem více obrázků a vy se snažíte nasbírat co nejvíce karet. Hraje se tak, že se všichni hráči musí pokusit najít spojení mezi hlavní kartou a dvěmi dalšími. Hlavní symbol na modré kartě tedy musí být na dvou oranžových kartách. Vítězí hráč s největším počtem karet.


 

ZÁVĚREM

Matchify se vyrábí v několika tématických druzích. Kromě tohoto "z čeho jsem", existuje také povolání nebo základní verze. Pokud byste rádi na prázdniny nebo přímo na tábory s dětmi koupili nějakou hru a nevíte, která by chytla více dětí najednou, tohle je sázka na jistotu.

Kolikrát po hře sáhnou i dospěláci, kteří chtějí nějakou rychlovku na závěr deskoherního kroužku anebo naopak v době, kdy se čeká na ostatní hráče, než dorazí. Takže já si ji zaručeně nechávám v kabelce a bude se mnou cestovat na deskoherní kroužky, do babyclubu i zpátky domu.

Vysvětlíte doslova na počkání malým i velkým.


Cena: 259Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat