22. června 2022

ČTEME: Stříbrný prach z hvězd - Autogenní trénink pro děti od 4 let

Předevčírem jsem vám v recenzi představila knížku Příběhy z měsíční houpačky, která je zaměřena na autogenní trénink u dětí od 4 let a obsahuje 34 pohádek a příběhů. Ve spolupráci s nakladatelstvím Portál bych vám chtěla představit další knížku od stejné autorky, která se nazývá Stříbrný prach z hvězd.

Je to novinka letošního roku, která je také zaměřena na autogenní trénink u dětí od 4 let. Knížky na sebe nikterak nenavazují. Je to v podstatě volné pokračování, které autorka Else napsala pro svého prvního vnuka. Ale pokud vás autogenní trénink chytne, určitě budete chtít mít obě dvě.

Je málo knih, které vybírám dětem před spaním - chci, aby byly specifické, neobyčejné a proto k nim řadím právě i tyto dvě. Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

LISTOVÁNÍ ÚVODEM KNIHY

Po překrásně napsané předmluvě, která cílí na to, aby děti měly bohatou a barvitou představivost a v noci se jim zdály ty nejkrásnější sny, si přečtete úvod, ve kterém je psáno pro koho jsou tyto pohádky napsány a také, že je jejich obsah zakládán na skutečnosti a dějí se v nich věci, které děti důvěrně znají


 

Dále se dočtete, co všechno ovlivňuje dětský spánek a že průzkumy dokazují, že se téměř každému dítěti jednou za noc zdá děsivý sen, který dítě zatěžuje (většinou nevědomky) během dne. Proto potřebují naši pomoc, aby si následně mohly pomoct samy.


 

Na další straně je krásně popsáno, co pohádky a příběhy v této knížce nabízejí - a že je toho opravdu mnoho. Dokonce se dočtete i příklady autogenního tréninku, pro představu toho, jak vypadá ve srovnání s běžně psanými pohádkami.


 

Potřebují děti pohádky? "Pohádky jsou zrcadlem lidské existence. Jsou však i svědectvím času. Ve všech pohádkách se dá najít přání po uspokojení základních lidských potřeb, jako je sounáležitost, důvěra, bezpečí, blízkost, vřelost a láska". Zajímavé čtení, které zahrnuje tři strany.


 

V minulé recenzi jsem zmínila film Nekonečný příběh anebo Petr Pan, kde nastal velký problém, jakmile děti přestaly věřit. Fantazie je důležitá, rozvíjí, uvolňuje, uklidňuje i pomáhá. Fantazií můžeme sami sobě měnit i život. Zhruba do 7. roku dítěte je fantazie důležitým stavebním kamenem vývoje. Tato kniha vybízí čtenáře, aby fantazii poskytli větší prostor.


 

Meditace se dá popsat jako nemyšlení, nechtění, nedělání ve smyslu stavu naprostého klidu, který je obvykle spojen s pocitem blaha. Taková spontánní dětská hra je čistou formou meditace - jeho činnosti je soustředěná a existuje pouze tady a teď. Při poslechu těchto pohádek se dítě slastně, hravě ponoří do stavu hlubokého klidu a to platí i pro předčítajícího.


 

Další velmi zajímavou kapitolou je o tématu šťastného dítěte. Věděli jste, že si dítě díky těmto pohádkám dokáže postavu v nich přivlastnit a zvnitřnit? Pokud je to postava šťastného dítěte, uloží se to v něm jako kód, který se dá pomocí cvičení kdykoliv a kdekoliv vyvolat. I v krizových situacích se rozvine jeho terapeutický účinek a jeho úspěšnost je pocítitelná.


 

LISTOVÁNÍ POHÁDKAMI A PŘÍBĚHY

Pohádek je v této knize celkem 45, což je o kus více, než v té předchozí a je naprosto skvělé, že jich autrka dokázala vymyslet tolik. Každá z nich je v průměru na 2 strany, takže jsou krátké tak akorát, ale stále jedinečné a kouzelné.


 

V této recenzi jsem vám jich přiblížila celkem 15, abyste se do nich mohli začíst a vyzkoušet si částečně, jak na vás zapůsobí a třeba vás to navnadí, že si knihu zakoupíte.
















 

ILUSTRACE V KNIZE

I Stříbrný prach z hvězd je obohacen úžasnými akvarelovými obrázky, které mě baví a fascinují. Hodně si na nich potrpím a vybírám si knihy i podle nich. Akvarel je moje láska a dost mě ve všem ovlivňuje a hlavně motivuje, abych s ním sama mnohem víc začala.



 

ZÁVĚREM

Kniha je určena dětem od 4 let, aby jim pomohla vypořádat se s rušivými vlivy dne, zbavit se případných obav a úzkostí a aby navodila atmosféru, ve které se bude dětem krásně usínat. Pohádky jsou psány podle metody autogenního tréninku a využití najde nejen doma, ale také v mateřských školách, družinách, u dětských psychologů apod.

Hned po prázdninách je zapůjčím do naší MŠ, aby si je tam paní učitelky mohly vyzkoušet na větší skupině dětí a už teď se těším na reakce z jejich strany. Přijde mi to naprosto kouzelné a fascinující, co vše se dá skrze pohádky nebo příběhy předat a jak moc se s nimi dá ovlivňovat svět kolem nás. Někdy stačí opravdu málo, ale správným směrem, a dějí se zázraky.

Pokud vás kniha Stříbrný prach z hvězd zaujala a chtěli byste si ji pořídit, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 280Kč (původně 329Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat