15. června 2022

ČTEME: Knihy z edice Má to háček

Nedávno jsem vám představila čtenářský systém Fragment, který provází malého čtenáře od samého začátku čtení až k samostatnosti.

V dnešním podrobném článku se podíváme pro změnu na knížky z edice Má to háček, které mi byly také zaslány ve spolupráci s www.albatrosmedia.cz. Každá z knih skrývá téma, se kterým se děti mohou běžně setkat. Mnohdy to jsou nelehké životní situace, ale i ty se dají překonat.

Otevřeme téma ADHD, autismu, deprese, poruchy motoriky, cukrovky i násilí ve třídě. A tyto složité situace jsou v knihách vyprávěny dětskýma očima. Tak se na ně pojďme detailněji podívat.

 

 

 

O EDICI MÁ TO HÁČEK

Edice MÁ TO HÁČEK získala v roce 2021 prestižní ocenění Zlatá stuha v kategorii Nakladatelský počin. Je určena dětem od 7 let a odhaluje nejrůznější strasti dětí na prvním stupni základní školy, ale díky silnému poslání ji ocení i starší děti a dospělí.

Hlavní postavy těchto knih mají nějaký problém či diagnozu (proto "háček). Knihy proto mohou být inspirací ale také povzbuzením pro všechny malé čtenáře, kteří se s nějakým problémem potřebují vyrovnat. Zároveň jsou vhodné pro všechny ostatní děti, které se tím učí empatii vůči "jiným" kamarádům a spolužákům anebo těm, kteří si prochází nelehkou životní situací.

Knihy jsou dokonce předčítány dětem ve školách.

 

ŘÁD SLADKÉHO SNĚHULÁKA

Kniha Řád sladkého sněhuláka vypráví o Přemkovi, který chodí do páté třídy a chtěl by se stát slavný karatistou. Jenže se mu po jednom náročném sportovním soustředění udělá zle a je odvezen do nemocnice. Tam se dozví, že má cukrovku - nemoc, se kterou se už navžd bude potýkat.

Kniha obsahuje celkem 21 mini kapitol a v závěru najdete kromě doslovu také pár slov pro rodiče, příbuzné ale také pedagogy. Kapitoly jsou doslova o pár stranách a proto se dobře čtou i s přestávkami, což může děti motivovat ke čtení a lépe jim příběh utíká. Na konci knihy se také dozvíte informace pro rodiče i pedagogy a také to, kde najdete tématické pracovní listy. 

Kolem sebe nemáme nikoho, kdo by se potýkal s tímto problémem, ale nikdy nevíme, kdy někoho takového potkáme a je dobré, když se děti informují zrovna třeba pomocí tohoto příběhu.






 

MŮJ BRÁCHA TORNÁDO

Tuto knihu jsem před lety dostala k recenzi přímo od autorky Petry Štarkové a jsem ráda, že ji mohu v tomto článku připomenout. Kniha Můj brácha Tornádo vypráví o Jonášovi, který má ADHD a seznámíte se také s jeho sestrou Julií. Příběh záskal dokonce ocenění jako nejlepší publicistická práce zaměřena na zdravotní postižení.

Nemá přímo obsah ale příběh je chytlavý a i vy jako dospělí se do něj ponoříte rychle. Na konci knihy se dozvíte několik tipů, jak můžete pomoct dětem s ADHD, co to je, jak vzniká i jak se pozná a také jakými způsoby se dá či nedá léčit.

Mám pocit, že v dnešní době je těch diagnoz tolik, že ani nevím, jestli kolem sebe někoho takového máme. Mnoho dětí mi přijdou jako torpéda, ale jsou to prostě děti. Osobně nevím o nikom konkrétním s touto diagnozou, ale třeba bych sama byla překvapena :-).






 

LUKÁŠ A PROFESOR NEPTUN

Kniha Lukáš a profesor Neptun je o hvězdách, cizích planetách, autismu ale hlavně o Lukášovi, kterému je 9 let, chodí do třetí třídy a má moc rád astronomii. Aby se mohl učit společně s ostatními dětmi, pomáhá mu asistentka Anetka .. ale tím příběh nekončí, je mnohem napínavější :-).

Tato kniha má celkem 15 mini kapitol a doslov. I k této knize se váží pracovní listy, které najdete na webu pasparty. Na jejím konci se také dozvíte informace o tom, co je to autismus, jak vzniká, jak k takovým dětem přistupovat i jak se jim dá pomoci.

V tomto případě ve svém okolí dítko s autismem máme. Klaudinka ho má dokonce ve své třídě a jsou velcí kamarádi. Mají se moc rádi a užívají si společný čas. Doufám, že jim tak skvělé přátelství vydrží věčně. Musí to být ale neuvěřitelně náročný, dodržovat veškeré rituály a dávat si pozor na jakékoliv změny, které mohou přijít z čista jasna, že se na ně nedá připravit.






 

NEJVĚTŠÍ NEMEHLO POD SLUNCEM

Kniha Největší nemehlo pod sluncem vypráví o Báře, která si připadá jako nemehlo. Všechno jí padá z ruky, je neobratná a zakopne i na rovné podlaze. Nic z toho ale není jen tak. Jedná se totiž o vývojovou poruchu motorické koordinace.

Obsahuje celkem 13 mini kapitol a nesmí chybět ani doslov, ve kterém se dozvíte jak je to s vrozenými obtížemi, jak se porucha motorické koordinace projevuje, jak může pomoci nebo uškodit přístup okolí, co takovým dětem pomáhá a celé to můžete podpořit pracovními listy, které jsou ke knize připraveny na zmíněném webu pasparty či klubu mladých čtenářů. 

Komunikace dělá hodně a celkově dětem nevhodnou komunikaci vštěpujeme kolikrát naprosté nesmysly, které si zafixují a i bez nějaké poruchy si myslí, že jsou nešikovní, že jsou nemotorní a bůh ví co ještě. Respektující komunikace je potřeba bez ohledu na jakoukoliv poruchu.






 

PRAVIDLA SKUTEČNÝCH NINJŮ

Další z knih v edici Máto háček se jmenuje Pravidla skutečných nunjů a vypráví i Ivošovi, který je novým ve třídě, ale nikdo se s ním nechce kamarádit. Neustále sprostě nadává, s nikým se nebaví a navíc se pere. Sociální pracovnice Lenka se věnuje bojovému umění a to je přesně to, co Ivoš potřebuje. Naučí se totiž, že se problémy neřeší útěkem anebo rvačkou.

Kniha Pravidla skutečných ninjů má celkem 20 mini kapitol, které jsou završeny doslovem. V něm se dozvíte jak je to s dětmi s takovým palčivým problémem. Nemusí jít hned o nevychované děti, ale může se jednat o děti s ADHD, PAS, přecitlivělé nebo s jinými obtížemi, které potřebuje terapii, pomoc asistenta a nácvik zvládání problémových situací.

I zde je ale velmi důležitá komunikace a respektování s tím, vycházet jim vstříc a umožňovat jim to, co zrovna potřebují - například dítě citlivé na hluk nechat odejít do klidné místnosti, dítě s ADHD nechat se proběhnout apod. V jiných případech to může způsobovat náročná životní situace, se kterou dítě bojuje a neumí se s ní vypořádat jinak, než agresivitou nebo upozorňováním na sebe. No a v neposlední řadě sem spadají i děti ze skutečně problémových rodin, kdy musí zasáhnout OSPOD.






 

SMUTNO SE MUSÍ VYŠEPTAT

Kniha Smutno se musí vyšeptat vypráví příběh o Věnce, které nic nechybí. Dobře se učí, má kamarády ale když její máma začne boj s depresí, má pocit, že ji někdo začaroval. Všechno je pro ni jiné, horší a to ji nahněvalo a pustila svou zlobu ven. Nechápala, co znamená, když má někdo deprese. Není to moc veselý příběh ale i to bohužel do života patří.

Obsahuje celkem 19 mini kapitolek a doslov, který informuje rodiče, příbuzné i pedagogy. Doslov mohou číst i samy děti a proto je popsán tak, aby to lépe sami pochopili. Nesmí chybět ani rady pro okolí člověka zakletého depresí. I k této knize jsou připraveny pracovní listy.

Téma je to náročné a o to víc se o něm s dětmi musí mluvit, aby neměly pocit, že se o ně rodič nezajímá nestará nebo je nemá rád. Důležité je mít trpělivost a být nablízku.






 

ZÁVĚREM

Uff, uff, uff .. jelikož Klaudinka není ještě zas tak zdatný čtenář, aby si knihy četla sama a aby je přečetla všechny, byl úkol spíše můj. Někdy jsem se u knih zasmála, jindy to nebylo úplně příjemné čtení ale na druhou stranu je moc dobře, že o těchto tématech někdo píše a že vůbec vznikla edice zaměřena na "háčky"a různé druhy diagnoz.

Ať už řešíte jakékoliv téma nebo ať se ve vašem okolí objevilo dítko s nějakou podobnou diagnozou, tyto knihy mohou být pomocnou rukou při vysvětlování nejen dětem, ale třeba i pro vás samotné, když si nevíte rady, jak se chovat a jak k někomu s "háčkem" přistupovat.

Věřím, že si najdou své čtenáře a že pomohou tam, kde je to třeba.



Žádné komentáře:

Okomentovat