7. června 2022

HRAJEME SI: Krycí jména aneb přísně tajná hra se slovy

Sháníte hru do party hráčů, kterou jednoduše vysvětlíte každému, která se vám jen tak neohraje a ke které se budete pravidelně rádi vracet? Krycí jména jsou skvělou volbou. Narozdíl od jiných party her se z mého pohledu nedají ohrát. Pokaždé jste v jiném týmu, pokaždé vás napadnou jiné věci, pokaždé musíte spojit úplně jiná slova. Každá hra je tedy úplně jiná.

Navíc je to týmovka! Takže i když si zvolíte svůj tým anebo se rozdělíte náhodně, vždy zažijete něco úplně jiného a jakmile vás jednou chytnou, už vás nepustí. I když si myslíte, že jste na to tydýti a nikdy nedokážete spojit žádná slova k sobě, vždy něco vymyslíte a vždy se chytnete.

Krycí jména máme v babyclubu na deskohraní, jsou kamarádky a kombinujeme je s mými obrázkovými, které vám představím později. Tak se na ně pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

OBSAH HRY

  • 200 karet krycích jmen (oboustranné)
  • 40 karet klíčů
  • 8 karet červených agentů
  • 8 karet modrých agentů
  • 1 dvojitý agent
  • 1 nájemný vrah
  • 7 náhodných kolemjdoucích
  • Stojánek na klíčovou kartu
  • Přesýpací hodiny
  • Návod
     


 

PRAVIDLA HRY

Pravidla hry jsou skvěle popsaná, přehledně zpracovaná a získáte i tipy navíc. I přes to, že vám je hra vysvětlována často někým jiným, vždy se sami podívejte do pravidel. Určitě přijdete i na něco, co vám řečeno nebylo anebo přijdete na to, že hrajete špatně - i to se mi několikrát stalo, takže sama vždy čtu pravidla ještě osobně.

Detailně jsou rozepsány karty klíče, kdo začíná, jak je to s agenty, jak napovídat, co nedělat, jak na přesýpací hodiny, volitelná pravidla a mnoho dalšího.

Na konci pravidel je také verze pro dva a tři hráče.



 

KARTY AGENTŮ + DVOJITÝ AGENT (pro začínající tým)

Každý tým má svou barvu agentů + ten, který začíná si vezme dvojitého agenta a otočí ho na svou barvu. Tím pádem má o tah víc jako začínající tým. Barvu začínajícího týmu poznáte dle bočních barev na kartě klíče.


 

KARTY NÁHODNÝCH KOLEMJDOUCÍCH

Ve hře je celkem 7 náhodných kolemjdoucích, kteří přijdu na řadu tehdy, když se váš tým netrefí do své barvy ani do barvy protihráčů. Karty jsou oboustranné.


 

KARTA NÁJEMNÉHO VRAHA

Nájemnému vrahovi se snažíte celou hru vyhnout. Nejednou se nám ale stalo, že se uhádl hned na první pokus. Jakmile někdo z hráčů odhalí vraha, jeho tým okamžitě prohrál a hra končí.


 

KARTY KLÍČŮ

Karet klíč je celkem 40. Každá z nich má jiné rozložení a na jejích stranách se střídá modrá s červenou - dle toho se určuje začínající tým a dle toho i my rozdělujeme hráče náhodně do týmů.

Dle počtu hráčů vyberu stejný počet karet klíčů tak, aby byla polovina z nich modrých a polovina červených. Dám je na tajňáka náhodně vybrat hráčům a tím si každý určí barvu týmu, za který bude hrát.

Jednu z těchto karet následně hlavní špioni vylosují a vloží ji před sebe do stojánku tak, aby na ní nikdo jiný nemohl vidět.


 

KARTIČKY SE SLOVY

Kartiček se slovy je celkem 200 a sami byste nevěřili, jak se dají kombinovat a jaké kombinace s nimi dokážete vymyslet. Ano, je to sice těžší, než obrázky, ale zároveň je to výzva. Jsou to všechno jednoduchá slova, kterým rozumí i dítě - pozor na to, nejednou se mi vyplatilo mýt v týmu dítě! I když se mi to nejdřív zdálo jako nevýhoda, vyhráli jsme díky tomu :-D.






 

PUSŤME SE DO HRANÍ

Příprava hry je jednoduchá. Nejprve se rozdělíte do týmů a určíte si barvy. Následně vytvoříte sestavu slov o velikosti 5x5 a zvolíte hlavní špiony (jeden z každého týmu), kteří si vyberou tabulku s klíčem, tu nasadí do stojánku. Dále k sobě přidělí karty agentů a to včetně dvojitého pro začínající tým a může se začít.


 

Hlavní špioni si nejdříve pečlivě prohlédnou kartičku s klíčem, aby viděli, která slova musí pospojovat - dejte si pozor, ať se nepřehlédnete. Vždy se co nejvíce vašich agentů snažíte spojit slovem - například "fyzika3" nebo "listnatý2" anebo "svatba3". A to podle toho, co vidíte před sebou .. pokud mezi vaše agenty spadá třeba klavír a flétna, řeknete "nástroj2". Jestli si nevíte rady, můžete použít jedno slovo, ale to využívejte jen pokud chcete jít na jistotu a můžete si to dovolit. Béžovou barvou jsou náhodní kolemjdoucí a černou s křížkem je označen vrah.


 

Vždy můžete použít jen jedno slovo (nesmíte ale použít žádné z vyložených) a dále je nutné mlčet a udržet si kamenou tvář. Váš tým mezi sebou může diskutovat jak se mu zlíbí, ale vy, kromě toho slova a čísla, víc neříkáte. Mnohdy je to neskutečně těžký, udržet se, a nejednou budete mít chuť odejít úplně pryč z místnosti. Nejhorší je to ve chvíli, kdy řeknete slovo, tým začne hádat a najednou mají úplně odlišný myšlenkový pochody, než vy :-D.

Jakmile se tým shodne na nějakém slovu, musí se ho některý z členů dotknout, až pak reagujete odhalením identity agenta - tedy položením karty dle odhalené barvy. Pokud uhodl správně, může hádat dál ale jakmile se trefil do agenta druhého týmu, kolemjdoucího nebo vraha, tah končí a hraje druhý tým. V návodu najdete mimojiné ještě tip pro nápovědu "nula" a "nekonečno".

V každém tahu je povoleno hádat pouze 1 slovo navíc - jedno slovo z předchozí nápovědy, kterou jste neuhodli. Tímto způsobem to můžete dohnat, pokud už víte, o které slovo jde. 

Konec hry nastává ve chvíli, kdy některý z týmů uhádl všechna slova a odhalil tím všechny agenty.

My vždy hrajeme na tři kola (dle počtu hráčů v týmu, abychom se všichni prostřídali jako hlavné špioni) a sčítáme vítězné body. Tým, který má bodů nejvíce je následně konečným vítězem.


ZÁVĚREM

Krycí jména jsou údajně nejlepší party hrou. Vysvětlíte je doslova okamžitě a tím, že se hrají na týmy, takže se chytne opravdu každý. Zvlášť pokud při hře rádi komunikujete s ostatními. Jenže já jim dlouho nemohla přijít na chuť - přitom to bylo úplně zbytečný. Bohužel jsem je prvně viděla jako "let´s play" a absolutně jsem je nepobrala. 

Tak moc jsem se těšila, že hru uvidím v akci, až jsem byla v šoku, protože jsem ji vůbec nechápala a nešla mi absolutně do hlavy. Ono totiž dost záleží i na tom, kdo vám hru představuje nebo koho ji vidíte hrát. Každý má svůj styl a zvlášť u Krycích jmen to platí mnohonásobně. Proto jsem je neustále odmítala hrát. Až do doby, než jsem byla na deskoherním kroužku přesvědčena, že to bude skvělý - tehdy jsme hráli obrázky.

No a od té doby si je zahraju ráda kdykoliv a kdekoliv. Jen spoluhráči dávají přednost obrázkům, že jsou jednodušší. Já se je snažím střídat a i když jsou slova náročnější, přemýšlíte zase docela jiným způsobem. Nesmíte být líní chtít pořádně přemýšlet no :-D.

Jsem ráda, že máme v babyclubu možnost obou verzí, které si hráči mohou vyzkoušet a případně i porovnat. Využíváme je nejen v době, kdy se nám nechce hrát odděleně a chceme hru pro více hráčů, tak i v době narozenin nebo oslavách nového roku. Jediné s čím ale nesouhlasím, je hrací doba 15 minut, to podle mě vůbec nejde. My hrajeme minimálně půl hodiny ale spíše mnohem déle.

Pokud i vás hra Krycí jména zaujala a chtěli byste ji dát šanci, vydává ji Mindok, a zakoupíte ji například ZDE.

 

Cena: 399Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat