6. června 2022

HRAJEME SI: Prehistories aneb staňte se náčelníky pravěkého kmene

Prehistories jsou zajímavou deskovou hrou určenou 2-5 hráčům ve věku 8+, ve které se stanete náčelníky pravěkého kmene a máte za cíl zbavit se jako první všech vašich žetonků a to tím, že splníte úkoly na hrací desce i kartách (ideálně jako první).

Je potřeba přemýšlet a plánovat, jaký dílek si vezmete příště, kam ho uložíte a jestli vám tam opravdu sedne nebo jestli uděláte chybu. K tomu všemu je potřeba mít i štěstí na karty, abyste lovili vhodnou zvěř a dokázali být lepší, než protihráči. Na své herní desce následně vytváříte "malby". Ráda bych vám ji, ve spolupráci s Tlamagames představila.

Tak se na ni pojďme detailněji podívat :-).

 

 

 

OBSAH HRY

  • Oboustranný herní plán (strana pro 2/3 hráče + strana pro 4/5 hráčů)
  • 40 totemů (8 v každé barvě)
  • 25 destiček o velikosti 1
  • 25 destiček o velikosti 2
  • 10 destiček o velikosti 3
  • 10 destiček o velikosti 4
  • 5 destiček bájných zvířat
  • 9 oboustranných karet úkolů
  • 5 trojrozměrných jeskyní
  • 5 sad karet lovců
  • 5 přehledových karet
  • Arch samolepek
     



 

PRAVIDLA A NÁVOD

V první řadě musím říct, že jsem nadšená z grafiky a ilustrací. Navíc sytá barevnost je něco pro mé oči, které si na barevnosti opravdu potrpí.

Návod je psán přehledně a srozumitelně. Kapitoly jsou rozděleny tak, že hned víte, kam se dle potřeby podívat a nemusíte dlouho hledat konkrétní pravidlo nebo zmínku.

Důležité informace jsou zvýrazněny tučným písmem. Hlavní kapitoly jsou zvýrazněny oranžově a podkapitoly jsou zelené. Písmo je celkově větší, takže nemusíme mhouřit oči a zaostřovat.




 

KARTY HRÁČŮ

Hráči si mohou vybrat z pěti různých barev - žlutá, zelená, modrá, červená a bílá. Karty jsou v podstatě stejné pro každou barvu, jen se liší v rychlosti konkrétních lovců.


 

Každý z lovců má svou hodnotu (číslo síly) a rychlost (malá ikonka v pravém horním rohu). Rychlost lovce rozhoduje při remíze čísel na kartách.


 

Zadní strany karet jsou, kromě různorodé barevnosti, odlišeny také malbami.


 

KARTY ÚKOLŮ

Úkoly jsou rozděleny na denní a noční nebo spíše tedy slunce a měsíc. Podle počtu hráčů si vždy zvolíte konkrétní počet úkolů a je na vás, jestli zvolíte slunce, měsíc anebo kombinaci obou. Pro začátečníky je doporučeno hrát se stranou slunce.



 

PŘEHLEDOVÉ KARTY

Tyto karty slouží každému hráči pro přehle toho, kdy bere kolik dalších karet - pokud se rozhodnete nelovit, vezmete si tři karty. Pokud jste lovili úspěšně, vezmete si dvě karty. Pokud jste získali zranění, vezmete si jednu kartu. No a jakmile máte víc zranění, neberete si žádnou.


 

HERNÍ ŽETONY

Kdo by nemiloval loupání herních žetonů, hahaha, a že jich tady teda je. V tomhle mě tetrisovky baví snad nejvíce a běda, jestli někdo loupe místo mě! :-D


 

Tetrisových žetonů je celkem 70 v 5 různých tvarech a barvách. Na každém z nich je zvíře trochu jinak nasměrované. Myslete na to, že aby byla destička správně položena, musí být zvíře nohama/ploutví na zemi! Ne vzhůru nohama nebo jakkoliv jinak.



 

Bájných zvířat je celkem 5. Ty se také snažíte ulovit a správně umístit na svou desku. Zároveň tím i splníte jeden ze tří stálých úkolů.


 

Toto jsou totemy každého hráče - dostupných je pro každého 8 z nich a cílem je umístit všechny na splněné úkoly/požadavky. Jakmile se jich některý z hráčů úplně zbaví, nastane konec hry a dotyčný vítězí.


 

HRÁČSKÉ DESTIČKY

Hráčské destičky jsou skvěle barevně odlišeny. Jsou z pevného kartonu a troufám si říct, že i dostatečně odolné. Každá deska má jinak rozloženy otisky rukou a malby.


 

Na každou destičku je potřeba nalepit malé čtverečky na zmíněné místo.



 

K tomu jsou přiloženy samolepky, které drží jako přibité, takže se snažte trefit na první pokus, jinak máme jednoduše smolíka a už to neopravíte. Trochu jsem s nimi bojovala, než mi došlo, že je nejlepší nalepit samolepku na hráčskou desku a až následně odlepit papírek a přiložit dílek. Někdy si říkám, jestli jsem neměla být blond :-D.


 

HERNÍ DESKA

Herní deska je oboustranná. Jedna strana je pro 2-3 hráče, druhá strana je pro 4-5 hráčů. Rozdělení pro konkrétní počet najdete v levé spodní části.



 

PŘÍPRAVA HRY

Každý hráč si vybere barvu své jeskyně a k tomu karty lovců a totemy ve stejné barvě + přehledovou kartu k ruce. Dále zamícháte karty lovců, ze kterých vytvoříte dobírací balíček, a do ruky si doberete tři, se kterými budete pracovat. Karty v ruce nechte v tajnosti před ostatními hráči. Vy si dle nich naplánujte lov (kterou konkrétní kostičku na desce chcete ulovit).

Herní plán je umístěn uprostřed stolu stranou dle počtu hráčů a destičky jsou rozděleny dle tvarů na hromádky někde po ruce. 4 dílné tvary jsou na jedné hromadě střídavě "T" a "Z" na sobě. Na každé z lovišť umístěte vždy náhodně jednu destičku odpovídající velikosti.

Náhodně vyberete i karty požadavků (úkoly) ve správném počtu dle hráčů. Ty umístíte poblíž herního plánu, aby na ně dobře viděli všichni hráči. No a tím je hra připravena, můžete zahájit lov :-).


 

PRŮBĚH HRY

Nejrve si prohlédnete karty v ruce, omrknete destičky na hrací ploše a vyberete si, na kterou zaútočíte - jakmile mají hráči vybráno, odhalí karty a porovnají součet. Ten, kdo má menší součet, začíná. V pravěku totiž platilo, že menší lovci jsou rychlejší. Pokud máte shodu, začne ten, kdo má lepší rychlost na svých kartách.

Hráč, který je na řadě jako první, vybere si, kterou destičku uloví. Zelená šipka je úspěšný lov bez zranění a oranžová je se zraněním. Zahrané karty můžete rozdělit mezi několik destiček. Pokud máte celkovou hodnotu třeba 15 ale nechcete nejsilnější destičku, rozdělíte je mezi destičky s nižší hodnotou.

Zahrané karty lovců odložte do odhazovacího balíčku a do ruky si doberete počet dle vašeho úspěchu v lovení. Pokud ulovíte jednu či více destiček bez zranění, doberete si dvě karty, pokud máte 1 zranění, tak si doberete jednu kartu apod.

Následně umístíte destičku do své jeskyně. Je potřeba první destičku přiložit k levému okraji a každou další destičku přiložit k některé dříve přiložené tak, aby se dotýkala jedné nebo více. A (nebo) některé z maleb v jeskyni. Ale i to má své podmínky a lze je přiložit pouze tehdy, pokud se malba dotýká již dříve položené destičky Nemůžete je skládat jak se vám zachce, musí vždy navazovat. 

Kromě toho, že je potřeba, aby byly zvířata nohama na zemi, tak je ale můžete také otočit na druhou stranu (což by mohlo občas dost pomoct). Vždy ale musí být nohama/ploutví na zemi.

Ve chvíli, kdy překryjete otisk dlaně, dle počtu dlaní, který jste překryli, si doberete stejný počet karet do ruky.

Pokud jste ulovili destičku, kteru nemůžete nikam umístit, je nutné ji zahodit. 

Zároveň si hlídejte splnění úkolů, na které můžete reagovat okamžitě. 

Konec hry tedy nastane ve chvíli, kdy hráč umístil všechny totemy - hra končí okamžitě! Probíhající kolo se nedohrává.


 

FINÁLNÍ DESTIČKY NA KONCI HRY

Pro příklad jeskyní hráčů při konci hry. Nemusíte vůbec zaplnit většinu jeskyně, stačí plnit konkrétní úkoly, které máte na herním plánu + kartách. Hra se zdá jednoduchá, ale vůbec tomu tak úplně není. Je potřeba přemýšlet, plánovat a občas i mrknout na totemy ostatních hráčů.





 

ZÁVĚREM

Já jsem ten typ hráče, který nesmí hrát ve dvou, jinak by se stal sériovým vrahem. Nezvládám hry ve dvou, ale když potřebuju hru v klidu otestovat nebo právě nafotit do recenze, je nutné hrát ve dvou, takže se mnohdy musím opravdu hecnout :-D.

Prehistories jsou hrou dobře hratelnou ve dvou hráčích, ale mně se celkově všechno hraje mnohem líp, když je nás víc. U této hry je pak náročnější vůbec něco ulovit, když si každý vezme některou destičku a na vás zbýt nemusí. 

Jestli tedy chcete hrát lážo plážo v klídku, dobrý počet jsou 2-3 hráči ale jakmile chcete víc soupeřit o destičky a chcete víc akce, zkuste plný počet. 

Díky tomu si myslím, že hra uspěje jak u těch, kteří neradi soupeří a bojují, tak u těch, kteří si naopak chtějí všechno vybojovat zuby nehty. Může to být pohodová hra v klídku a přátelení ale zároveň pořádná bitva.

Jak na ty tetrisovky obecně moc nejsem, tak tato hra mě baví moc ( i když se u ní taky vztekám a ztrácím nervy). Líbí se mi designem, ilustracemi, tématem i kombinací skládání dílků, vykládání karet a plnění úkolů. A to z ní dělá z mého pohledu tak zajímavou.

Nejlepší ale na tom všem je to, že se nemusí počítat body .. to tak nemám ráda. V tomto případě opravdu stačí jen položit poslední totem a je hotovo. Žádné počty .. jupííí!

Pokud vás hra Prehistories zaujala a chtěli byste ji dětem pořídit například ke konci školního roku nebo naopak k zahájení letních prázdnin, najdete ji na eshopu tlamagames.com přímo ZDE.


Cena: 585Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat