20. června 2022

ČTEME: Příběhy z měsíční houpačky - Autogenní trénink pro děti od 4 let

Přání asi každé mámy je to, aby děti snadno a v klidu usínaly. Já musím říct, že dokud byly starší holky kojené, nebyl problém - ududlaly se a spaly. Problém byl až později, kdy si začaly vymýšlet neustálé čůrání, pití, načechrat polštář, najít plyšáka, lampičku, otevřít okno, zavřít okno, dveře pootevřít anebo je nechat otevřený úplně apod.

Knížky taky moc nefungovaly a co se narodila Olivka, musela jsem se starat o ni a holky si pustily pohádku na CD přehrávači, což je paráda, protože mají mnohdy na CD to, co mají i knižně. Jenže pokračovalo to jejich neustálé rozjívení. Teď už spíše to Sofinčino. Klaudinka už je velká, takže lehne a chce spát. No a když jsem objevila knížky, které zahrnují autogenní tréning, musela jsem se do nich začíst a tak bych potřebovala, aby je četl někdo mně :-).

Jako první vám představím, ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, knížku s názvem Příběhy z měsíční pohádky, která je určena pro děti od 4 let. Tak se na ni pojďme detailněji podívat a prolistujme se vším, co nabízí.


 

LISTOVÁNÍ ÚVODEM KNIHY

Předmluva vám představí autorčiny zkušenosti, které se snaží, jako psycholožka, prostřednictvím knih, předávat dál. Abyste věděli, jakým způsobem s knihou pracovat, čeká vás několik stran "návodu" k použití. Dozvíte se, že do každé pohádky jsou včleněny standardní formulky a cvičení autogenního tréninku. 


 

Pokud netušíte, co je autogenní trénink, bude vám na dalších šesti stranách představen a věřte mi, tohle rozhodně chcete číst. I já sama jsem se pro to nadchla a štve mě, že jsem o něčem takovém četla prvně až teď a ne o několik let dříve. Je to uznávaný samostatný psychoterapeutický postup. Učí, jak uvolňovat svalové napětí a zároveň i napětí v duši. Funguje také jako pomoc při stresu ve škole.


 

Několik slov je určeno také přímo dětem a ve všech osmi bodech je krásně popsáno, jak stres působí na člověka a celé naše tělo.


 

Když vidím slovo "fantazie" vzpomenu si na Nekonečný příběh, ve kterém svět fantazie čelil skáze, protože děti přestávaly věřit. To samé je i v pohádce Petr Pan, kde umírají víly, protože na ně děti nevěří. Já jsem snílek .. věřím a víly i kouzla a snažím se fantazii co nejvíce rozvíjet i u holek. I přes to, že je každá jiná. Pohádky jsou pro dětskou fantazii nevyčerpatelným pramenem inspirace a neoddělitelně k dětem patří - stejně jako děti k pohádkám.


 

Stres může děti "pronásledovat" i ve snu a způsobovat poruchy spánku. Rituály, v nejrůznějších podobách, tak přispívají k odbourávání strachu a napomáhají zdravějšímu spánku. Tato kniha nabízí úžasných 34 pohádek, ze kterých si děti určitě vyberou tu jejich nejoblíbenější.


 

Ještě, než se vrhnete do čtení, můžete se inspirovat několika tipy, jakými způsoby dětem číst.


 

LISTOVÁNÍ POHÁDKAMI A PŘÍBĚHY

Pohádek je celkem nejvěřitelných 34. Jsou krátké tak akorát, o pár stránkách. Některé méně, některé více, každá ale jedinečná se svým osobitým kouzlem.


 

V této recenzi jsem vám jich přiblížila celkem 15, abyste se mohli zlehka začíst a navnadit se.
















 

ILUSTRACE V KNIZE

Víte, jak miluju akvarel. I svou knihu mám plnou akvarelu. Ty barvy mě baví, jak jsou hravé, jak SPOLUpracují, jak se vpíjí jedna do druhé, jak jsou proměnlivé. Nebýt v knize akvarelové ilustrace, získala by si mě sice taky, ale ne tolik. Já u většiny knih koukám v první řadě na obrázky a ilustrace a jakmile je někde akvarel, je to moje :-).


 

ZÁVĚREM

Kniha je psaná pro děti od 4 let výše, bez dalšího omezení. Své si v ní najdou děti i dospělí a věřím, že všechny nadchne tak, jako nadchla nás. Nikdo nezaručuje, že to hned zapůsobí na všechny děti světa, ale já jsem vděčná, že se mi do rukou vůbec dostala informace o autogenním tréninku a další sada krásných pohádek, které mají hlubší smysl.

Já osobně nemám ráda dlouhé pohádky, u kterých pak usínám sama, aniž bych se dokázala soustředit na čtení, ale jakmile se mi dostane do rukou knížka plná krátkých pohádek, je to něco pro mě. A místo meditace si nejspíš namluvím tyto pohádky a budu si je sama sobě pouštět, protože tohle je přesně to, co aktuálně tak moc potřebuju.

Pokud vás kniha Příběhy z měsíční houpačky zaujala a chtěli byste ji pořídit, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.



 

Cena: 280Kč (původně 329Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat