17. října 2023

HRAJEME SI: Odemykání zámků jako trénink jemné motoriky

"Odemkni, odblokuj, otevři závěsné dveře a najdi pod nimi obrázky! Využijte dětskou zvědavost, co se skrývá na dřevěné desce za zamčenými dvířky. Děti mohou hledat konkrétní obrázek, soutěžit v rychlosti otevření a zavření dveří nebo vyprávět příběh podle nalezených obrázků." 

Trénink jemné motoriky je velmi zásadní, protože se prolíná do dalších činností. Jemnou motoriku děti následně využijí nejen při psaní, ale také stříhání, lepení a dalšími drobnými pohyby. Tyto zámky jsou navíc zpestřeny překvapením, které je schované pod jednotlivými víky. To děti láká a zároveň s tím trénuji trpělivost a koncentraci, protože ne každý zámek jde otevřít na jeden zátah.

Co můžete očekávat od této desky se zámky, kterou jsme dostali ve spolupráci s eshopem kreativni-hracky.com se dozvíte v níže recenzi :-).

 


Deska se zámky je primárně určena dětem od 3 let, ale chci ji co nejvíce využívat v babyclubu, do kterého mi docházejí děti od 1 roky až do nástupu do školky. Děti ze všeho nejvíce zajímají klíče, protože je často vidí u nás dospělých, jak je neustále používáme k různým dveřím ať už doma, ve schránkách nebo v autě. Ale vůbec není na škodu zkoušet i jiné typy zamykání, i když klíče táhnou a taky se s nimi rychle učí pracovat.


 

ZÁMEK NA KLÍČ

Právě zámek na klíč, jak jsem zmínila výše, děti chytnul nejvíce a také se s ním naučí pracovat jako s úplně prvním, ze všech čtyř na desce. Čeká je odemykání kufru auta.


 

Jakmile zámek zdolají, podíváte se, co je uvnitř kufru a můžete si jednotlivé objekty probrat do detailu a procvičit tak slovní zásobu. Zdatnější děti mohou trénovat i paměť. Chvilku se dívat do kufru, následně ho zavřít a snažit se vyjmenovat co nejvíce věcí, které v kufru viděly.


 

ZÁMEK SE ZÁPADKOU

Druhý zámek na desce je se západkou, kterou děti nejdříve musí odvěsit nahoru a následně posunout vlevo co nejdál, aby se zámek otevřel. Je to už složitější zámek, ale trénují zase jiné pohyby a učí se pracovat s jinou verzí. Co se asi bude skrývat za vraty?


 

Za vraty se skrývá bílý zajíček, který běhá na louce plné tulipánů a v levé části vidíte motýla. I zde můžete s dětmi obrázek detailněji rozebrat. Na jakou stranu zajíček běží? Jakou má barvu? Kolik je tam tulipánů? Jaké mají barvy? Kolik je fialových? Kolik je červených? Jakou barvu má motýl? V jaké části obrázku letí? Atd. 


 

ZÁMEK JAKO NA ŠKOLNÍ SKŘÍŇCE

Mrňaví lamači trezorů jako v Loupeži po italsku, hahaha. Tentokrát nebudo ani posouvat, ani maličko otáčet ale musí otáčet mnohem víc. Jenže na jakou stranu a jak moc, aby se skříňka otevřela? Na to si musí přijít samy.


 

A co se schovává ve skříňce? Samé zajímavé věci. Nechte dítko popsat, co zrovna vidí a co by ještě mohlo do skříňky patřit. Třeba rozvrh hodin, penál, malý míček, hopsakoule. Anebo naopak se s dítětem pobavte, co by ve skřínce být nemělo. Jsou děti, které vám vše odkývají a nebudou chtít dále komunikovat, důležitý je ovšem, že poslouchají. A pak jsou děti, které vám vyjmenují půlku bytu a ještě vás přesvědčí, co určitě do skříňky patřit bude. To je teprve kouzelné poslouchat :-).


 

ZÁMEK NA ČÍSELNÝ KÓD

Tohle je teda, to vám povím, nervy drnkající hračička :-D. Člověk nad tím nesmí ale přemýšlet moc složitě, je to přece pro děti, pro tříleté děti, tak co by tam bylo za složitosti že? Děti si s tim budou různě otáčet v očekávání, že to půjde rychle ale docela se u toho zasekla i naše nejstarší Klaudinka :-D. Ale všechno má své řešení a řešení tohoto zámku najdete na zadní straně desky.


 

Odemčení je ve finále docela kouzlení a možná i proto se pod tímto zámkem schovává kouzelnický klobouk s různými kouzelnickými pomůckami a nechybí ani bílý králík. Je to ten samý, který běhal po louce s tulipány? Není to ten samý? Jaký je rozdíl mezi zajícem a králíkem? I tohle všechno můžete začít s dětmi rozebírat.


 

KDYŽ SI NEVÍTE RADY

Na zadní straně desky najdete řešení, které by se vám mohlo hodit v odemykání nejednoho kódu, ale teda především toho jednoho. Já si nejdříve nevšimla, že je řešení na zadní straně a taky podle toho vypadal můj pokus o otevření. No je vidět, že výrobci ví :-D.



 

ZÁVĚREM

Odemykání zámků na bytelné desce je určeno dětem od 3 let, ale určitě ho nabídněte i starším sourozencům - těm se ale mnohem rychleji ohraje, protože si lépe zapamatují jednotlivé odemykací techniky. Olivce je 3,5 a bojuje jen u posledního zámku. Ráda se k nim ale vrací. V tomto případě si myslím, že ve dvou letech mohou být tak akorát na postupné trénování, aby ve třech zase nebylo úplně pozdě, kdy se zámky naučí rychle a hračka se tak brzy ohraje.

Určitě bych desku doporučila do různých center pro děti, mateřinek, školek, ranné péče a mnoho dalších míst, kde se točí větší počet dětí, které by si zámky mohly užívat a kde by z nich děti jen tak nevyrostly - je velmi bytelná a pevná.

Pokud vás tato zámková deska zaujala a chtěli byste ji vašim dětem pořídit například k blížícím se Vánocům, najdete ji na eshopu Kreativni-hracky.com přímo ZDE.


Cena: 749Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat