31. října 2023

ČTEME: Dokola aneb zázračný koloběh života

Nádherně přenádherná knížka, kterou jsme dostali ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, krásnými ilustracemi, příběhy a hlubokými myšlenkami děti seznamuje s koloběhem života .. nejen toho lidského ale všeho kolem nás.

"Svět okolo nás se neustále mění: den se střídá s nocí, zima s teplem, zrod se zánikem. Hravá a vizuálně strhující kniha úspěšných španělských autorek seznamuje mladé čtenáře s fascinujícími tajemstvími životních cyklů v přírodě, které můžeme nejen sledovat, ale kterých jsme sami neoddělitelnou součástí."

Pojďte se na ni podívat detailněji a nechte se pohltit její krásou :-).

 

 

ILUSTRACE V KNIZE

Ilustrace mě dostaly na první pohled. Jsou nadčasové, velmi barevné, realistické, opravdu umělecké a dítko hned pozná o jaký obrázek se jedná. Baví mě, jak jsou jednoduché, zajímavé a zároveň chytlavé a všeříkající. Díky ilustracím kniha zaujme i mnohem starší děti, než pro které je určena, ale chytne také mladší, kterým se líbí barevnost.


 

KAPITOLY KNIHY

  • Kolověh vody
  • Koloběh života motýlů
  • Koloběh života čápů
  • Koloběh ročních období
  • Koloběh stěhování ptáků
  • Koloběh života ryb
  • Koloběh života slepic
  • Fáze měsíce
  • Potravní řetězec
  • Koloběh střídání dne a noci
  • Koloběh lidského života

 

LISTOVÁNÍ KNIHOU

Každá "kapitola" knihy je celkem na čtyřech stranách. Jedna strana obsahuje název, druhá koloběh a následuje dvoustrana velkoformátových obrázků, které mají mezi kolem sebe i krátké texty v podobě citátů a hlubších myšlenek. Koloběhy jsou doplněny krásnými rýmy.


 

Koloběh vody v nádherných ilustracích s rýmy například "Ve výšce pára se ochlazuje, oblaka na nebi vymaluje. Voda se v páru nebo led mění, teplo či chlad, víc potřeba není."


 

Motýli jsou pro mě srdcovkou, to už jistě dobře víte. Koloběh života motýlů je tak křehký, krátký ale i krásný. Z housenky, mnohdy ošklivé, vznikne doslova malířské veledílo.


 

"Motýl jak hvězda po nebi pluje, barevnou krásou nás oslepuje." Nikdy mě nepřestane fascinovat krása motýlů a ráda vzpomínám na zážitek z motýlího domu.


 

Koloběh života čápů ukazuje jejich velkou lásku, kdy spolu čápi létají přes půlku světa a stmeluje je na celý jejich život. Žijí spolu doslova, dokud je smrt nerozdělí. "Milovat" znamená s otevřeným srdcem přijímat krásy i slabosti.


 

"Jak země okolo sluníčka putuje, z jara je léto, z podzimu zima je". I roční období dokola běží, to všichni dobře víme, ale dětem to připomenout občas musíme. Jo, taky mi to rýmuje, když se mi zrovna chce a mám ten správný "vajb" :-D. "Aby mohlo vzniknout něco nového, to staré jednou skončí nebo zajde. Díky magickému koloběhu života v jiné podobě cestu na svět najde."


 

Dokola frčí i koloběh stěhování ptáků, což je další neuvěřitelná věc, jak to má příroda všechno krásně vymyšlené a jak zvířata vědí, kdy, co jak, kam. Stěhují se za obživou i za teplem.


 

Člověk se při čtení až dojme, jak je kniha úžasně zpracovaná a kolik kouzla v sobě obsahuje. Děti to ještě úplně neocení, ale my dospěláci, my moc dobře víme a tolik pravdy rozhodně oceníme.


 

"Pod hladinou moří žijí už léta, nejstarší tvorové našeho světa" - tak zní úvod do koloběhu života ryb a já si přijdu, jako kdybych hrála Jumanji s těmi všemi rýmy, ale krásnými rýmy. "Moře je všechno, protože pokrývá 7 desetin zemského povrchu. Jeho dech je čistý a zdravý. Je to nekonečná pustina. Kde člověk nikdy neni sám, protože cítí život všude kolem sebe." (Jules Verne)


 

Otázka do pranice - Co bylo dřív? Slepice nebo vejce? :-D Já na to odpověď znám, ale znáte ji i vy? A museli jste si to googlit nebo to prostě víte :-D Hahaha!



 

Koloběh nebo spíše fáze se týkají samozřejmě také měsíce. Především úplňku se mnoho z nás může všímat, protože jsme na něj citliví. Děti určitě ale kolikrát i dospělí.I tak je to ale fascinující podívaná, zvlášť v jaké síle může svítit, že je to jak světla auta.



 

Do koloběhu patří samozřejmě také potravní řetězec - "žížaly, veverky, stromy i tráva, každý se nakonec potravou stává." A zase se vracíme k tomu, jak neuvěřitelná příroda je, jak je v ní všechno samo zařízeno a jak stačí i malý zásah člověka, aby byl řád narušen.


 

"Nad půlkou zeměkoule slunce svítí. Nad druhou noční obloha se třpytí." Koloběh střídání dne a noci má taky svoje kouzlo, i když by se teda už úplně nemusel posouvat čas ale toho se třeba časem zbavíme úplně. Děti střídání, zvlášť při změně času, dokáže rozhodit - někdy v dobrém někdy naopak. Když je brzy tma, utíkají dřív spát ale v létě je problém dostat je pomalu do postele.


 

Mnoho vět a citátů v knize zasáhne i dospělé. Možná je to proto, že s dětmi nemáme dostatek času na vlastní čtení a jediné, co pravidelně čteme, jsou právě dětské knihy a proto se do nich autoři snaží šoupnout i něco pro nás .. abychom si (znovu)uvědomili i takové drobnosti.


 

Koloběh lidského života, v našem případě velmi aktuální. Dívka, žena, těhotenství, porod .. "SEmínko lásky roste jak květina, pod srdcem maminky život se začíná."



 

ZÁVĚREM

Ani na závěr neopomenu nádherný úryvek z posledních stran: "Je úchvatné si uvědomit, co všechno se muselo stát, abychom si teď mohli číst tuto knihu. Co úžasného přešlo z generace na generaci, abychom si mohli vychutnat právě tuto jedinou a neopakovatelnou chvíli."

Kniha vás pohltí na několik způsobů - nejdřív vás chytne při prvním listováním, následně doslova při každé větě a tohle všechno se bude opakovat u každého čtení. Další veledílo, u kterého tleskám a smekám, které se velmi rychle zařadilo mezi srdcovky a u kterého jsem vděčná, že se mi dostalo do ruky.

Tato publikace je určena dětem od 5 let, ale jak už jsem psala, užijete si ji celá rodina neustále dokola a budete se k ní velmi rádi vracet. Nádherně velkoformátově řešená, žádná "ápětka" ale pořádná čtvercová kniha, která má sice sotva 50 stran ale obsahuje toho tolik.



Pokud vás kniha Dokola - zázračný koloběh života zaujala a chtěli byste ji svým potomkům pořídit třeba k blížícímu se adventu, Mikuláši nebo přímo pod stromeček, najdete ji na eshopu nakladatelství Portál přímo ZDE.


Cena: 285Kč (původně 335Kč)


Žádné komentáře:

Okomentovat