25. října 2023

UČÍME SE: Česko v kostce z edice Kvído

Sérii "V kostce" si můžete pamatovat jako Brainbox verzi. Jenže když vyšel na svět Kvído, začaly vznikat různé propracované naučné hry a tak vznikla i nová verze "V kostce", která je vymazlenější, než ty původní. Přibyly navíc žetony a bonusové karty. No a vše je propjeno s oblíbenou chobotničkou Kvídem, který zasahuje nejen batolata ale také předškoláky i školáky. 

"Ve hře Kvído V kostce Česko se hráči seznámí s nejznámějšími českými památkami a přírodními, kulturními nebo historickými zajímavostmi.a každé ze 60 ilustrovaných karet jsou znázorněny informace z určité oblasti. Hráči mají patnáct vteřin, aby si toho z ní zapamatovali co nejvíce, a zvládli odpovědět na jednu až dvě vylosované otázky."

Tak se na tuto parádní naučnou hru, kterou jsme dostaly k otestování ve spolupráci s eshopem Albi, pojďme podívat detailněji. Věřím, že vás zaujme a svým školákům ji pořídíte :-).

 

 


MAGNETICKÉ ZAVÍRÁNÍ

Magnetické zavírání je skvělé! Nemusíte řešit, jestli je krabička zavřená, málo zavřená, neni zavřená, prostě ji zacvaknete a ona drží i když ji máte v batohu nebo i kdyby vám spadla na zem. Nic se nevysype. Drží pevně díky magnetu. Zároveň nemusíte řešit, kam dáte víčko. Takto je hra vše v jednom a přebývající část můžete ohnout dospod.


 

PRAVIDLA NA KRABIČCE

Krabička je už tak plná až na maximum, že jste rádi, když do ni naskládáte pytlík s žetonky. Pravidla jsou proto chytře řešena na víku a veškeré další informace jsou kolem dokola z venku kostky. Ale nepotřebujete nějak studovat návod, hra i příprava je poměrně jednoduchá - teda, záleží jaký máte postřeh a paměť :-D.


 

VŠE V JEDNOM

Když vyloupete všechny dílky, bude to už sice na knop ale stejně krabičku pevně zavřete na magnet. Já už pak herní karty dávám na stojáka a už ne takhle, aby se mi lée vyndavaly a nemusela jsem krabičku doslova vysypávat.

 

 

OBSAH HRY

  • 60 karet s obrázky i otázkami
  • 20 oboustranných bonusových karet pro Kvídovu paměťovku
  • 4 bodovací karty
  • 32 obrázkových žetonů pro bonusový úkol
  • 40 bodovacích žetonů
  • 1 přesýpací hodiny (15 sekund)
  • Kvídova kostka

 

BONUSOVÉ KARTY

Bonusové karty jsou určeny pro bonusové kolo - Kvídovu paměťovku. Vyberete jednu kartu a položíte ji před hráče, máte 15 vteřin na to zapamatovat si kde co Kvído drží. Po vypršení času kartu otočte a všichni společně sestaví žetony na své hráčské desce nejlépe tak, jak to bylo na předloze. Kdo bude nejrychlejší a bude to mít správně získává žeton hvězdy na svoji bodovací tabulku.


 

ŽETONY NA HRÁČSKÉ DESKY

Těmito žetony si na své hráčské desce označujete získané skore. Ten, kdo jako první nasbírá šest těchto žetonků, tak vyhrál.


 

BONUSOVÉ ŽETONY

Tyto obrázkové bonusové žetony využíváte při bonusovém kole, konkrétně u Kvídovo postřehovky, která se rozjede kdykoliv někdo z hráčů hodí na kostce Kvída.


 

HRÁČSKÉ DESKY

Hra je (bohužel) pouze pro 4 hráče, ale dokážu si představit hrát v týmu nebo ve dvojicích a více spolu interagovat a komunikovat. Učit se tak spolupráci a týmové hře.


 

KOSTKA A PŘESÝPACÍ HODINY

Přesýpací hodiny měří 15 vteřin a kostka je plastová v běžné herní velikosti. Na kostce jsou písmenka K, V, Í, D, O a obrázek chobotničky Kvída. Dle hodu kostkou hrajete buď bonusobou hru anebo odpovídáte na otázky u konkrétního písmene.


 

RŮZNORODÉ OBLASTI

Hra zasahuje různorodé oblasti zaměřené na Českou republiku a vše, co se jí týká. Nejsou konkrétně pojmenovány ale budete se zabývat umělci, kraji, městy i památkami či chráněnými oblastmi.


 
 
PRVNÍ OBLAST SLAVNÉ OSOBNOSTI
 
Můžete mít oblasti rozdělené anebo všechny karty zamíchat a vybírat mezi nimi náhodně, to jsem spíš fotila pro představu, co vás ve hře všechno čeká. V této oblasti jsou malíři, vynálezci, spisovatelé, věda a technika a moho dalších osobností, které se do naší historie zapsali.
 




 
 
DRUHÁ OBLAST MĚSTA
 
V této oblasti se detailněji podíváme na Karlovy Vary, Kutnou Horu, Český Krumllov, Olomouc, Kroměříž, Telč, Plzeň, Litomyšl atd. Dokážete o nich takhle z fleku něco říct? Třeba si sami připomenete znalosti ze školy.
 




 
 
TŘETÍ OBLAST ČECHY A MORAVA
 
Západní Čechy, Severní Čechy, Severní Morava, Praha dokonce několikrát. I zde se dozvíte mnoho zajímavých informací a společně s dětmi si osvěžíte své znalosti.





 
 
ČTVRTÁ OBLAST PŘÍRODA A ZAJÍMAVOSTI
 
Šumava, Přírodní rezervace Soos, Krkonoše, Pálava, Český ráj, České Švýcarsko, Jizerské hory, Jeseníky, Moravský kras a mnoho dalšího. Tahle oblast mě osobně baví ze všech nejvíce, protože mi je příroda blízká a není to tak dávno, co jsme procestovali Moravský kras a byli jsme také v rezervaci Soos. Takže si jen oprášíme to, co už dávno víme.
 




 

PŘÍPRAVA HRY A ZPŮSOB HRY

Každému hráči rozdáte hráčskou desku v jeho zvolené barvě, k tomu od každého žetonku s obrázkem jeden a žetonky hvězd si nechte bokem. Krabičku s otázkami umístěte do středu, aby se z ní daly dobře tahat karty, poblíž připravte časovku (nemusíte s ní hrát) a kostku. 

Začíná hráč, který byl naposledy na Řípu - což je docela vtipné, když jsme tam byli všichni společně a navíc pár týdnů zpátky. Takže to na někoho jednoduše hodíme :-D. Hráč si vybere kartu, položí ji před sebe a otočí přesýpací hodiny. Jakmile vyprší čas, předá kartu hráči vedle sebe a hodí kostkou, aby se zjistilo, na které otázky bude odpovídat.

Takto se střídáte dokola ve směru hodinových ručiček, dokud některý z hráčů nenasbírá plný počet bodů na své hráčské desce.



 

ZÁVĚREM

Výhodou takové hry je to, že nemusíte vůbec hrát podle pravidel, s kostkou nebo přesýpacími hodinami. Můžete to pojmout jako naučné povídání a společně si procházet jednu katu za druhou, odpovídat na otázky a nasávat nové informace.

Hra je určena školákům od 8 let. Je super i třeba do auta jako cestovní aktivita, i když je jí tedy pořádný kus a docela se pronese. Ale pokud je to pro dítko aktuální, je to skvělá cesta, jak se dalším způsobem učit zábavnou formou.

Zasahuje opravdu mnoho oblastí v jednoduchých realistických obrázcích a zajímavých otázkách. 

Doporučila bych ji do školních tříd i družiny, kde si ji děti mohou ve volném čase vytáhnout jak o přestávkách, tak i následně po vyučování.

Pokud vás Česko v kostce zaujalo natolik, že byste ho chtěli svým školákům pořídit, najdete to na eshopu Albi.cz přímo ZDE.

 

Cena: 449Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat