19. října 2023

HRAJEME SI: Den a noc - logická hra pro nejmenší

Den a noc je krásná dřevěná smart game (logická hra) pro děti již od 2 let. Obsahuje parádní velké dřevěné prvky, které děti skládají podle obrázků celkem ve 4 různých obtížnostech. Já ji pořizovala z druhé ruky vloni pro Olivku, tak mám starší verzi krabice.

Jako smartka je určena pro jednoho hráče, děti si s ní hrají nejčastěji jako s hračkou, než se seznámí s dannými úkoly a než se odváží stavět podle obrázku. Dle zralosti postupují dál obtížnostmi s obrázky až se dostanou na složitější varianty hry, kdy občas víc přemýšlí i dospělý.

Tak se na ni pojďme podívat blíž :-).



OBSAH HRY

  • Dřevěná základna
  • 10 dřevěných dílků
  • Brožurka s úkoly

 
 
BROŽURKA S ÚKOLY
 
Smartky je nejlepší hrát/stavět na stole, tak je řešena i brožurka, která má svůj stojánek a můžete ji mít postavenou hned vedle základny. Díky kroužkové vazbě se dobře otáčejí listy, ale stejně s tím Olivce pořád pomáhám, aby nezabrala moc a neroztrhla poměrně tenký papír. 


 
 
Pro představu jsem vyfotila příklad z každé úrovně. Starter a junior jsou klasicky za denního světla a pokročilejší master a expert jsou už v noční verzi. Tam už je potřeba víc koumat, z jakých tvarů je obrázek sestaven.
 




 
 
PŘÍKLADY SESTAV
 
Pro představu jsem vyfotila také z každé obtížnosti po jedné stavbě. Denní stavění je mnohem rychlejší, protože děti rovnou vidí, co je na obrázku. Olivka ho velmi dobře jako tříletá zvládala. V lednu ji budou čtyři, nehraje si s tím každý den, ale postupně se sama dostala na ty složitější, které jsou pro nic sice ještě kolikrát těžké, ale snaží se stavět i následně opravit chyby.
 




 
 
VYCHYTÁVKA ANEB I RODIČ NĚKDY POTŘEBUJE KONTROLU
 
Nejsem ten typ, co čte návody pokud nemusí. A u smartek to platí několikanásobně. Náhodou jsem si ale všimla (nevím, jestli je to někde zmíněno ani jestli to někomu přijde logické), že když jste ve dvou pokročilejších nočních obtížnostech a následně brožurku otočíte na druhou stranu - ne list ale celou brožurku, máte tam výsledek za denního světla.




ZÁVĚREM

Smartky jsou za mě skvělé hry pro začínající deskohráče a milovníky sólovek nebo týmovek, kdy si ke hře sednete společně ale děti to nevidí jako stolní hru, kde postupujete figurkami a házíte kostkou. Tohle je skvělé v tom, že dítě vidí hračku, která je sestavena tak, že se zároveň mnoho učí a postupuje v obtížnostech na další levely.

Sama jsem kolikrát trávila noci u dětských smartek jako například Meta forms nebo Čoko IQ, protože mě to hrozně chytlo a bavilo. Nemohla jsem jít spát, dokud jsem je dostatečně nevyřešila a zároveň jsem se kochala nad jejich genialitou.

Děti se kromě toho, co kam dle obrázku patří, mohou učit také barvy a tvary, mohou si stavět i mimo obrázky a tím procvičovat kreativitu a fantazii. Můžete vytvořit strom a během chvilky z části stromu vznikne auto. Střecha může být zároveň na domečku anebo z ní vytvoříte šaty/sukni. A najednou zjistíte, že si hrajete nerušeně hodiny a pořád vás to baví.

 


Pokud vás hra Den a noc zaujala a chtěli byste ji vašim dětem pořídit například k blížícím se Vánocům anebo později k narozeninám, mrkněte se na ni třeba na Heuréce, kde si najdete pro vás ty nejvýhodnější ceny anebo si dejte poptávku v deskoherní skupině :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat