23. října 2023

HRAJEME SI: Zvukové pexeso z edice Kvído

Zvukové pexeso z edice Kvído si našlu cestu do našeho babyclubu, ale nejdříve jsme ho několik týdnů až měsíců testovali doma s naší 3,5 letou Olivkou, která ráda zapojila i prostřední 7 letou Sofinku.

Se zvukovým pexesem, které bych vám ráda ve spolupráci s Albi představila, si děti procvičí zrakovou i sluchovou paměť a také logické uvažování. Právě sluchová paměť je velmi důležitá pro děti předškolního věku - potřebují ji totiž k rozlišování hlásek, které pak mohou samy správně vyslovovat.

Krabička, která zaujme na první pohled, plná válečků vydávajících různé zvuky. Ale jak s nimi pracovat? A kolik her se s nimi dá hrát? To se dozvíte v této recenzi. Tak se na něj pojďme podívat detailněji :-).

 

 

OBSAH HRY

  • 12 válečků (6 párů)
  • Kostka
  • Brožurka

 

BROŽURKA A TIPY NA HRU

V brožurce se dozvíte, jakými způsoby s válečky pracovat a jak s nimi přímo i hrát. Dozvíte se návod na klasické zvukové pexeso, pexeso s kostkou, zvukové řady i jak hrát Černého Petra. V neposlední řadě se dočtete, jakým způsobem hrát turnaj či v jednom hráči a nechybí ani tip na metodický materiál pro učitele ve školce/škole.




 

DETAILY VÁLEČKŮ

Válečky jsou krásně veliké, pevné, bytelné, dobře uchopitelné a bez problémů s nimi pracují i ty nejmenší ručičky, které se s nimi nejraději jen seznamují a poslouchají je, než aby zasedly k opravdové hře jako takové.


 

Dřevo je opracované a nalakované. Nehrozí tříska ani, že by se jen tak oddělilo víčko od válečku.


 

Válečků je celkem 12, narazíte tedy na 6 různých tvarů (značení), které poznají už tříleté děti - kruh, čtverec, obdélník, trojúhelník, srdce a křížek.


 

Z druhé strany je chobotnička Kvído, kterou děti už určitě znají z jiných Albi produktů nebo taky z cest za pokladem, kde Kvída mohou objevit v krabičce s pokladem. My ho máme jako plyšáka a holky pořád hodně baví.


 

PŘÍKLADY HER

Hrát se dá několika způsoby a můžete si vytvářet i vlastní anebo je nechat u rukou dítka, aby si samo vymyslelo, jakým způsobem s nimi bude pracovat. Dětem kolikrát stačí ukázat a zbytek nechat na nich - sami jsme nakonec překvapení, jak dlouho u činnosti vydrží a jak jsou schopné vymýšlet nové způsoby.


 

Na fotkách vidíte dva různé způsoby. Horní fotka znázorňuje hru typu klasického zvukového pexesa, kdy náhodně, aniž byste se dívali na spodní část, hledáte stejné válečky jen podle sluchu. Spodní fotka znázorňuje hru pexesa s kostkou kdy naopak dle hodu kostky posloucháte váleček s konkrétním tvarem a snažíte se k němu najít "poslepu" dvojici.



 

ZÁVĚREM

Zvukové pexeso je vymyšleno způsobem, že se od sebe dá krásně odlišit. Je proto vhodné opravdu i pro ty nejmenší děti. Slyší jemné i hrubé zvuky a nejsou zapojeny náročnější prvky, které byste od sebe hůře odlišovali. 

Za nás je to milá ha, která se hodí nejen do školky, ale také do různých center pro děti a samozřejmě do našeho babyclubu, kde bude mít své místo v jídelní části, kde mám také Montessori poličky a smyslohraní. Tam bude připraveno na tácu k pravidelnému hraní pro děti.

Pokud vás Kvídovo zvukové pexeso zaujalo a chtěli byste ho svým dětem pořídit například k blížícím se Vánocům, najdete ho na eshopu Albi přímo ZDE.


Cena: 449Kč (původně 499Kč)

 

Žádné komentáře:

Okomentovat