27. října 2023

HRAJEME SI: Párty hra Tipni si! Známe se?

Tipni si! Známe se? je parádní party hra do kruhu maximálně 6 hráčů, což je docela škoda, protože hra svádí k většímu počtu a nějakému dobrému pití. Já osobně mám tento typ her ráda, protože se o svých spoluhráčích dozvím i věci, ke kterým bych se jinak nedostala a to mě na tom baví.

Dost se u ní nasmějeme, ale nejednou vznikly taky poměrně komické hádky, na které nikdy nezapomeneme a které se s touto hrou budou táhnout až na věky věků. Je vytvořena způsobem, že se jen tak neohraje. Obsahuje opravdu mraky otázek a když navíc hrajete pokaždý s někym jinym, je to o to vtipnější a zajímavější.

Tak se na ni, ve spolupráci s eshopem Albi.cz pojďme mrknout detailněji :-).

 

 

 

BALENÍ HRY

Krabice hry má plastový insert, což oceňuji, že neni vše na jedné hromadě. Žetonky mužete mít v plastovém pytlíčku, takže vám taky nemusí úplně chrastit. Vše drží dostatečně na svém místě, takže hru bezpečně skladuji tzv. "na stojáka".


 

NÁVOD NA HRU

Návod na hru v podobě oboustranného listu o velikosti krabice hry bohatě stačí na jednoduché vysvětlení pravidel hry. I takový list pravidel je důležitý k přečtení a ne že budete reagovat "to vim jak se hraje!" a po několika partiích zjistíte, že to hrajete blbě :-D. Jo, dá se hrát i jinak, než bylo zamýšleno a ano, hráli jsme ji několik her úplně mimo mísu - každopádně nám to smysl dávalo ale pravidla tam nejsou jen tak pro výplň.


 

HRÁČSKÉ ŽETONY

Tyto žetony se používají v otevřené variantě hry, za které následně dostávát ještě body navíc. Pokládáte je ke svým protihráčům dle toho, jak si myslíte, že odpoví a za každý správný tip máte bod navíc. Jsou samozřejmě oboustranné - jedna strana ANO, druhá NE.


 

PLASTOVÉ MINCE S DVOJÍ HODNOTOU

Plastových mincí je celkem 40. Oranžové mají hodnotu jednoho bodu a modré mají hodnotu tří bodů - ty si dle vašeho bodového hodnocení hromadíte před sebou.


 

ROZHODOVAČE

Dle výroku hráče, který čte, nastavíte svůj rozhodovač (samozřejmě podle pravdy). Rozhodovače by se měly umístit do středu stolu odpovědí dolu a zamíchat. My hrajeme na velkém stole, takže je máme před sebou a hrajeme v podstatě jiný druh otevřené hry.

 

 

TIPOVAČE

Tipovače slouží k tomu, abyste se rozhodli, kolik hráčů odpovědělo na výrok variantou ANO. Na výběr máte také nulu, protože i to se může v některých případech stát, a maximum je 6. Bod získáte vždy, když trefíte správný počet


 

NĚKOLIK TYPŮ OTÁZEK

Otázky pokrývají celkem 6 oblastí - hobby, cestování, domácnost, vaření, oblékání a mazlíčky. Každá oblast je barevně odlišena. Celkem je 300 karet s 900 výroky.


 

OTÁZKY VAŘENÍ

Tak schválně! Kdo z vás drží suchý únor? Kdo někdy jedl psí žrádlo? Kdo párky ohřívá v rychlovarné konvici? Kdo v kuchyni používá všechny produkty Horsta Fuchse? Kdo jí všechno pouze lžící? (no přece JÁ!). Kdo má nejraději českou kuchyni? Kdo by nikdy nejedl syrové maso? Tohle a ještě mnohem více se dozvíte v tématu vaření.

 


 

OTÁZKY OBLÉKÁNÍ

Téma oblékání se u nás moc často netahá. Spíš občas, aby se taky tahalo něco jinýho, než tři témata dokola. V tomto modrém balíčku vás čekají výroky typu: Bez čepice a klobouku pomalu nevyjdu z domu. Už si mě spletli s bezdomovcem. Nosím oblečení po starších sourozencích, rodičích apod. Nosím tříčtvrteční kalhoty. Mám doma roušku pro každou příležitost. Oblečení na další den si připravuju předem. Moje nejoblíbenější barva oblečení je žlutá. To a ještě mnohem víc vás čeká v tématu oblečení.



 

OTÁZKY CESTOVÁNÍ

Kdo z vaší party by řekl následující? Stopuji pouze v zahraničí. Na dovolené mi uletělo letadlo nebo ujel vlak či autobus. alespoň jednou v životě jsem svezl stopařku/stopaře. Nosím peníze v botě či ponožkách. Na letišti jsem alespoň tři hodiny předem. Hotovost vždycky nosím na třech i více různých místech. Na dovolenou šetřím i několik let. Zajímavé výroky, které můžete následně probrat v diskuzi.



 

OTÁZKY HOBBY

Fialovou barvu má téma hobby. Zkuste zjistit, jak to vaši spoluhráči mají s těmito výroky: Nesnášim sudoku. Zbožňuji vědomostní soutěže. Mám raději operu než balet. Nikdy jsem nehrál prší. Jsem šotoušem (fanouškem vlaků). Zbožňuju anime. Ve volném čase dobrovolničím. Nemyslete si, i v partě blízkých přátel vás mnohé výroky mohou překvapit a taky pobavit.



 

OTÁZKY MAZLÍČCI

V sérii mazlíčci se podíváte detailněji například na tyto výroky: Máme doma problém s moly. Uklízím exkrementy cizích psů. Nikdy jsem nerozšlápl šneka. Nesnášim mravence. O oběd se vždycky dělím i se svým mazlíčkem. Nechápu lidi, kteří chovají křečky, morčata, krysy a králíky. Mám raději psy než kočky. Hlavně netvrďte, že máte tlustýho mazlíčka, když doma vedete jenom rybičky! Jo, to jsme museli taky řešit a hádat se, že rybička nemůže být tlustá :-D.



 

OTÁZKY DOMÁCNOST

Posledním tématem je domácnost. Který z vašich spoluhráčů je schopen prohlásit například tohle: Židle mám neustále zavalené oblečením. Pokusila jsem se načaat pošťáka, aby mi neutekl. Alespoň občas se sprchuji studenou vodou. Nikdy nevysávám za/pod nábytkem. Používám doma vonné svíčky a tyčinky. Doma mám skoro neustále otevřené okno. Nesnášim obchody IKEA.



 

PŘÍPRAVA HRY A JAK SE HRAJE

Většinou hrajeme v plném počtu, kdy každému hráči rozdáte jeho zvolenou barvu žetonku, tipovače a k tomu přihodíte rozhodovač, který je barevně neutrální. Hra se hraje na několik kol, ale my ji upřímně hrajeme doslova dokud nás baví.

Začíná ten, kdo je největším tanůstkářem. Vybere si téma a přečte výrok, který se mu nejvíce líbí. Při vybírání témat se nesmí opakovat stejné téma za sebou, vždy se musí střídat. Jakmile přečte výrok, tak všichni hráči, včetně toho, kdo četl, nastaví dle pravdy odpověď na svém rozhodovači a následně spočítáte hráče na svém tipovači, na kterém nastavujete počet dle výroku ANO. 

Následně vše společně otočíte, spočítáte celkový počet odpovědí ANO a každý hráč, který počet trefil, získá jeden bod. Pokud hrajete otevřenou variantu hry (s barevnými žetonky), získáváte další bod, pokud jste se trefili správně. A vítězem se stane ten, kdo má nejvíce mincí.



 

ZÁVĚREM

Výborná hra mezi partu přátel ke sklence vína, piva nebo džusu. Rozhodně se u ní pobavíte, zasmějete a možná i pohádáte, protože rybičky nemůžou být tlustý a protože kecáte, že nemáte výtah! :-D Ale mě to tak moc baví. Poznávat se v situacích, které by vás běžně v konverzaci nenapadly a neměli byste jinou možnost něco takového zjistit.

Kolikrát sami nemáme sílu na nějaké složité strategie nebo jsme se dlouho neviděli a chceme si povídat, tak zasedneme k Tipni si! Známe se? a bavíme se nad způsoby praní, vaření i třeba spaní :-D.

Pokud vás tato výborná party hra zaujala a chtěli byste si ji pořídit ať už na rodinné večery nebo do party kamarádů, najdete ji na eshopu Albi.cz přímo ZDE.

 

Cena: 719Kč (původně 799Kč)

 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat