8. října 2024

LUŠTÍME: Časopis Puntík - říjen 2024

Říjnový časopis Puntík bývá většinou našim nejoblíbenějším číslem. Já mám podzim ze všech ročních období nejraději a holky jsou zvědavý, jestli je tam čeká něco halloweenského nebo jestli to bude až v tom listopadovém, protože jsou velké milovnice Halloweenu. 

Zahrajete si na schovku v listí, poznáte říjen všemi smysly, s Mylišáky zažijete podzim v lese, s Lízou a Pupíkem zajdete na houby, najdete všechny nesmysly, ukážete co je a neni správně, zjistíte jména všech plyšáků, s Olíkem a lili usušíte listy a vybarvíte obrázky podle puntíků, přečtete si malovanou básničku, vyzkoušíte obrázkové počítání, Červíkovým postavíte domeček, vyrobíte si liščí lampičku a mnoho dalšího.

Tak se na něj pojďme podívat blíž :-).

 

 

 

CO NÁS ZAUJALO NEJVÍCE?

 

1. SCHOVÁVANÁ SE ZVÍŘÁTKY

Zahrajte si na schovávanou! Poznáte, kdo se schovává v hromádkách listí? Můžete hromádky spočítat a pokusit se je seřadit od největší po nejmenší. Moc hezká aktivita na úvod časopisu. Taková podzimní klasika, kdy jsem holkám i vyprávěla, jak jsme museli hrabat listí vždycky ve škole :-D.

 

 

2. ŘÍJEN VŠEMI SMYSLY

Šípky jsou krásnými podzimními plody, stejně jako jeřabiny, ze kterých jsme si vždycky dělali náhrdelník nebo náboje do flusbroků :-D. Hlavně vůně podzimu jako taková má své kouzlo. S podzimem přichází doba čajů s medem. Na houby vyloženě nechodíme ale pozorujeme změny přírody a rádi se hlavně zachumláme pod deku.


 

3. PODZIM V LESE

Podzimní aktivity s Mylišáky v podobě hledání listu, který do řady nepatří, spojení puntíků podle šipek a dovádění zvířátek s kuličkami z psího vína. Mimochodem přečtěte dětem nahlas větu "z psího vína" a schválně, co se u vás stane. U nás to proběhlo jakože mami? cos to řekla? mami? to se neřiká! mami? jaký hovíno? :-D


 

4. TO JE ALE ZMATEK

Podzimní dvoustránkový zmatek. Muchomůrka s pěti patry, houbové bludiště, deštníkový strom, kohoutek na stromě, kanoe na trávě apod. Za úkol, kromě labyrintu, máte navíc najít baterku, klíč, tužku a hrací kostku. Oujééé, to je zase srandy kopec.


 

5. ANO NEBO NE?

Víte co je a co neni správně? Co všechno se děje na podzim? Pokud si něčím dítko neni jisté, nebo mu přijde, že je pravda něco, co pravdou není, běžte ven a co zrovna jde, zkuste společně vypozorovat, případně zakreslit, vyfotit nebo zapsat.


 

6. JAK SE JMENUJÍ?

Je to sice reklama na Billu ale holky jsou z toho odvařený! Projděte cestičku od každého zvířátka a vyjde vám jeho jméno, to vybarvěte stejnou barvou, jako má kolem sebe konkrétní zvířátko. Které jméno se vám líbí nejvíce?


 

7. OLÍK A LILI 

Olík a Lili si dali usušit listy do knih, jenže jim to sušení nevyšlo tak úplně, jak si představovali .. hahaha. Na následující straně máte za úkol spojit najít zvířátka s listů se zvířátky kreslenými a některé vám přebývá, které? Doma si můžete z listů zvířátka vytvořit a nalepit na čtvrtku.


 

8. BAREVNÝ PODZIM

Tohle je dvoustrana spíš pro menší děti, dvouleťáky/tříleťáky, ale i tak se mi moc líbí, protože to jsou ilustrace mé milé Venduly Hegerové a moc se těším, až s nimi začne i ten náš mrňavý Oliver. Podle barevných puntíků se vybarvují obrázky a nesmí se zapomenout taky zorat půdu.


 

9. MALOVANÁ BÁSNIČKA

Malované básničky jsou báječné. Sofi už je čte s přehledem a sama si doplní podle legendy obrázek, když ho zrovna nepozná bez nápovědy. Zkouší taky číst ve dvojici s Olivkou, která "přečte" obrázek a dál necháváčíst Sofinku. Sofi má tak pocit velký ségry a Olivka je šťastná, že taky umí číst :-D.


 

10. OBRÁZKOVÉ POČÍTÁNÍ

Krásné podzimní obrázkové počítání, které s dětmi společně vystřihněte a následně seřaďte různými způsoby - sestupně, vzestupně a popište, co na kartičkách vidíte. Kartičky jsou oboustranné, z druhé strany mají místo čísel puntíky. Můžete si je vzít ven a venku ve stejném počtu přiřadit kaštany, kamínky, žaludy, větve apod.


 

11. PAN A PANÍ ČERVÍKOVI

Průzkumník Žárovka je asi někde na dovolené a tak ho museli zastoupit Červíkovi .. teda aspoň doufám, že je to jenom dočasné, i když jsou teda taky úžasní .. však se na ně podívejte, na rozkošňáky! Pomozte jim připravim dýňový kompot a při prosvícení stránky zjistěte, co se jim tam připletlo navíc.


 

12. DÝŇOVÝ DOMEČEK

Vyrobte si dýňový domeček pana a paní Červíkových, který bude jako takové malé rozkošné leporelo a je potřeba jim pomoct se zabydlením. Rozkošnost Andrey Popprové, která má zlaté ručičky ve vymýšlení takových pokladů. Vznikne vám třídílný otevírací domeček.


 

13. LIŠČÍ LAMPIČKA

Zlatý Bludišťák pro naší Klaudinku! Aneb když Puntík umí udělat radost i 11 leté cácorce a největší milovnici lišek, kterou znám a že těch lišek u ní nebude nikdy dost, i když mám pocit, že jich už snad ani víc být nemůže. S pomcí papíru a umělé svíčky si vytvoříte říjemnou podzimní liščí lampičku, která krásně ozdobí každý dětský pokoj - u nás přímo poličku na posteli.


 

14. PUNTÍKOVY NÁPADY

Puntíkovy nápady krásně podzimní a jednoduché v podobě tvoření z listí, brambor a podzimních plodů - m§žete si vyrobit ježka, draka a co vás ještě napadne dalšího. Náhrdelník či náramek z jeřabin, kaštanová zvířátka, šípkové šperky, girlandu z listí a mnoho dalšího.


 

15. DOPRAVNÍ ZNAČKY

Dopravní značky děti zajímají už v útlém věku. Pamatuju si naše cest do školky, kdy byly neustále otázky na každou značku (i na tu která zakazuje kadění psům :-D) a je to krásný období objevů a zkoumání, které mě moc bavilo a které jsem si užívala u každé. Proto i brzy základní značky uměly. Navíc s nimi můžete procvičovat geometrické tvary.



 

ZÁVĚREM

Podzim je tím nejkrásnějším ročním obdobím, zvlášť pokud se povede teplý a slunečný. Proto je škoda, že se přeloupne léto, v září všude Halloween a se začátkem října už Vánoce. Snažíme se to ignorovat a podzim si co nejvíce užít, když počasí dovolí a když nedovolí, zachumláme se do deky k časopisu, čaji s medem a pohádkám. Zažijte říjen všemi smysly, užijte si podzimní vyrábění, zabydlete Červíkovi a usínejte s jemným světýlkem liščí lampičky.

Časopis Puntík si můžete předplatit na webu send.cz. Určitě doporučujeme předplatné už kvůli tomu, že chodí pohodlně do schránky a můžete využít sourozenecké předplatné společně s časopisem Tečka! Také je za výhodnější cenu. A o zábavu máte postaráno!

Přejeme pohodové luštění :-).

 

Cena: 59,90Kč

 

Žádné komentáře:

Okomentovat