15. října 2024

UČÍME SE: Abeceda není nuda - 11 her a aktivit v jednom

Abeceda není nuda je další parádní vzdělávací hrou od Pexi, kterou jsme dostali k recenzi. Tento ty vzdělávacích her je velmi doporučován logopedy, v poradnách, ranné péči apod. a často se objevují i přímo ve školkách či družinách. 

"Jak se popasovat s abecedou, jejím čtením a psaním? Celkem 11 zábavných her a aktivit pro děti od 4 do 8 let. Ideální pro předškoláky a prvňáčky. Obsahuje také fixku se stírací tabulkou, na které mohou děti opakovaně trénovat správný úchop pera a zdokonalovat si poznávání a psaní písmenek. Hraní s Abecedou trénuje také postřeh a koncentraci."

Tak se na ni pojďme podívat detailněji :-).

 

 

 

OBSAH VZDĚLÁVACÍ HRY

  • Puzzle (116Ks)
  • Stíratelná tabulka
  • Mazací fixa
  • Hrací deska
  • Figurka
  • Kostka
  • Žetonky (40Ks)
  • Medaile
  • Návod


 

NÁVOD NA HRU I AKTIVITY

Návod na hru je velmi krátký ale za to v něm najdete všech 11 tipů na hry a aktivity, které můžete s touto vzdělávacá hrou vyzkoušet. Navíc věřím, že sami vymyslíte ještě mnoho dalších her. Návod je česky a slovensky.


 

PUZZLE S PÍSMENY, OBRÁZKY I SLOVY

Puzzle se skládají vždy ze čtyř dílků a celkem jich je 116 kusů. Rozděleny jsou barevně a vždy obsahují slovo, psací písmeno, tiskací písmeno a obrázek - písmena jsou ve velké i malé variantě.


 

STÍRACÍ TABULKA S MAZACÍ FIXOU

Na naší škole se učí psací písmo až v druhé polovině druhé třídy, ale naše Sofi se o ně zajímá aktivně poslední měsíce a kolikrát si ze hry vezme jen tuto tabulku, kterou si vyplní a občas přijde pro radu, co je to za písmeno ale většinu už zná. Ještě nemá zafixováno odkud které písmeno začíná, ale na to má ještě čas.


 

HRACÍ DESKA, KOSTKA A FIGURKA

Hrací deska má z druhé strany tabulku s písmeny a stejně tak tabulka s písmeny má z druhé strany hrací desku. Poznáte je od sebe tak, že hlavní psací deska je lesklá a hlavní hrací destička matná. Hrací deska má na sobě písmena a k různému hraní vám vystačí vždy jedna figurka a kostka.


 

MEDAILE

Medaile se dostane za vítězství ve hře. Kdo z vás bude mistr abecedy? Medaile je hezkou motivací ale u nás zrovna Sofi nerada cokoliv hraje vzhledem ke strachu a obavám z prohry, tak se ke všem hrám stavíme jiným způsobem a hrajeme je tak, že je nehrajeme - jinak bych ji k ničemu nedostala.


 

ŽETONKY

Žetonky jsme ještě nerozbalovali, spíš z důvodu bezpečnosti a snadnému poztrácení. Hrajeme většinou ve dvou a buď si hry uzpůsobíme jinak nebo si spíše povídáme a učíme se.



 

MOŽNOSTI HRANÍ

V návodu je vypsaných celkem 11 různých návodů/aktivit na hraní ale dá se jich vymyslet mnohem víc i náročnější a složitější verze se staršími dětmi. Několik příkladů vám zde představím


  • Puzzle Abeceda
Vyskládejte na hromadu všechny puzzliky obrázky či písmeny nahoru a na povel začněte všichni skládat puzzle. Kdo jich složí nejvíce vyhrává.


 

  • Které písmenko?  
 
Vyberte dílky s obrázky a otočte je obrázky nahoru. Vedle nich položte dílky s tiskacími písmeny lícem dolu. Vyberte dílek s písmenem a otočte jej lícem nahoru, najděte k němu správný obrázek. My hrajeme většinou s menším počtem dílků, aby to na Sofi nebylo moc dlouhý a lehčí variantou je neotáčet písmena, aby bylo dítě motivovaný a vybralo nejdřív to, co zná. Zažije úspěch správným seřazením a to ho motivuje hrát dál.
 
 
 
  • Abecední skládačka  
Vyzobejte z krabice všechny dílky, které obsahují psací písmena a snažte se je seskládat podle abecedy tak, jak jdou za sebou. Nemusíte jet hned písmeno po písmenku, ale vezměte první, které vás napadne a snažte se ho zařadit mezi dvě písmena. Těžším způsobem je vzít to od konce.

 

  • Co je to?
Tentokrát se zaměříme na dílky s obrázky, která rozložte před sebe lícem dolu. Vyberte si jeden obrázek a nikom ho neukazujte. Snažte se ho co nejlépe popsat tak, aby ho ostatní mohli uhádnout. Pokud chcete můžete po uhádnutí ještě říct, na které písmeno začíná.
 


  • Mistr abecedy
Připravte si hrací desku a kolem rozložte všechna písmena i obrázky. Střídáte se v hodu kostkou a postupujete figurkou po písmenech. Jakmile figura stoupne na konkrétní písmeno, máte za cíl najít co nejdříve dílek puzzliku se stejným písmenem. Kdo ho najde jako první, ukáže na něj prstem a řekne pět slov, která začínají na to konkrétní písmeno. Pokud je vyjmenuje správně, záská žeton a kdo má deset žetonů, ten vyhrál.


 

ZÁVĚREM

Abeceda není nuda se mi líbí v tom, že můžete klidně nejdříve dítěti představit jeden způsob hry a až následně, kdy uvidíte, že ho zvládá a mohlo by pokročit dál, přidáte další a další možnosti hry, které se ale dají ještě stížit, pokud máte pocit, že by si dítko mohlo zkusit i složitější verze.

Věk je sice doporučovaný od 4 let do 8 let, ale s tím, jaké se dají využít způsoby, zasáhne i ještě trochu starší děti. Řadit písmena ve smyslu M je mezi jakými písmeny? Které písmeno je před CH? Které písmeno je po Š apod. S hrou se dá opravdu vyhrát ještě dalšími mnoha způsoby, než jsou v návodu.

Pokud vás vzdělávací hra Abeceda není nuda zaujala a chtěli byste ji pořídit, najdete ji například na eshopu pexik.cz přímo ZDE a nezapomeňte, že až do 30.11 platí slevový kód KAROL20 na krásných 20% slevy.


Cena: 280Kč


Žádné komentáře:

Okomentovat