8. června 2018

ZDRAVÉ NÁKUPY: Mošty a pyré Ovocňák

Na trhu je nespočet různých pyré kapsiček, ale bohužel ne všechny jsou pro děti vhodné.

Některé obsahují modifikovaný škrob, cukr, aromata nebo koncentráty. Vždy to právě z tohoto důvodu chce číst složení a těmto složkám se ideálně úplně vyhnout.

Také se může stát, že kapsička nejdříve vypadá dobře, ale postupem času se záhadně změní složení a to takovým způsobem, aby na to člověk jen tak nepřišel. Ubere se ovocná složka a přidá se šťáva z koncentrátu - čímž se ušetří, ale zvedne se obsah cukru.

Ovocná štáva a koncentrát ovocné štávy jsou totiž dle Světové zdravotnické organizace a i Americké kardiologické organizace z hlediska vlivu na zdraví na stejné úrovni jako cukr. Bohužel na výrobky oslazené ovocnými šťávami si výrobci píší: “Bez přidaného cukru. Obsahuje přirozeně se vyskytující cukry.” (Zdroj informace Mozaika potravin).

Lidé to pak vesele kupují s tím, že je to bez cukru a pro děti zdravé, jenže jsou na omylu.

Tak po které kapsičce tedy sáhnout, když zrovna není možnost domácí verze, aby byla jistota, že se jedná o kvalitní sváču bez skrytých cukrů a jiných nevhodných složek?




Ovocňák vyrábí nejen kvalitní pyré, ale také výborné mošty. S touto značkou jsem se poprvé setkala před pár lety díky kamarádce, která nám jich pár poslala v balíčku. Do té doby jsem jejich produkty vůbec neznala. Nejsou bohužel ještě tak rozšířené, jak by si zasloužily.

Tentokrát jsme dostali možnost otestovat produkty ve velkém. Klaudinka byla doslova v sedmém nebi, jako kdyby zrovna přišel Ježíšek :-D.




O OVOCŇÁKU

V okruhu 100km kolem nich roste vše co do jejich moštů a pyré potřebují. Proto během let navázali spolupráci se sadaři a pěstiteli, kteří pro ně tvoří kvalitní ovoce a zeleninu, plnou vitamínů, minerálů, podle pravidel integrované produkce SISPO.

Veškerou šťávu a pyré lisují a pasírují z čerstvého ovoce a zeleniny, které mají od sadařů z jejich okolí. To je zásadní rozdíl mezi mošty (za čerstva lisované šťávy) a 100% džusy v krabicích.

Pasterace je proces, kdy se mošt nebo pyré ošetří rychlým zahřátím až na 82°C po dobu 5s a následně jsou chlazeny. Toto v kombinaci s rychlostí výroby, okamžitého naplnění do hermeticky uzavřeného obalu Bag-in-Box a vysokou hygienou zajistí produktu 12 měsíční trvanlivost. 

Pyré vzniká pasírováním ovoce přes síta a ošetuje se opět jen pasterací.


NAŠE TESTOVÁNÍ

Začala bych, z mého pohledu, naprostým TOP produktem, ze kterého jsem paf a v úžasu. Jsou to tyto 250ml za studena lisované 100% šťávy. Vše je ošetřeno pouze šetrnou pasterací bez přídavků čehokoliv.




Díky membráně je tento typ obalu jedinečný a nehrozí tak, že by se sám rozlil. Na fotce je čerstvě otevřený, tedy plný, a neunikla ani kapka. Otáčela jsem ho vzhůru "nohama" a dokonce jsem si ním i házela.




Šťáva není vůbec průzračná. Chuťově úplně akorát - nic sladkého ani kyselého.




Cena: 28Kč/kus


Další verzí za studena lisovaných šťáv jsou tyto 200ml balení, která v sobě mají skryté brčko. Stačí jen odtrhnout roh sáčku a můžete pít. Skladné balení do každého batůžku, ale je potřeba vypít ho hned. Nedá se schovat na později, pokud jste mimo domov.

Černý rybíz obsahuje desetkrát více vitaminu C než citrony. Důležitý je rutin ze skupiny vitaminů P. V rybízu najdeme i vitamíny skupiny B. Co se týče minerálů, je v něm zejména vápník a železo, dále hořčík, draslík a mangan.

Řepa obsahuje mnoho pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek. Má poměrně vysoký obsah bílkovin s cennými aminokyselinami. Ze známých druhů zelenin má nejvyšší obsah železa a mědi. Má vysoký obsah zinku, jódu a manganu, najdeme v ní draslík, hořčík i fluor, kobalt, lithium a vanad.

Červená řepa je přirozeně sladká, černý rybíz je krapet kyselejší. Chuť je ale v obou případech příjemná a osvěžující. 




Cena: 22Kč/kus


Tyto 200g balení zajímavých příchutí pyré mě oslovily ze všeho nejvíce. Líbí se mi jaké mají grafické zpracování a zaujala mě i chuť. 200g balení navíc vystačí i starším dětem jako svačina na cesty - třeba na výlety se školkou.

Pyré je před otevřením potřeba promíchat.



Rakytník se řadí mezi super potraviny a má vysoký obsah vitamínu C, je tedy výborný na podporu imunity. Naproti tomu hruška, je pomáhá doplnit energii a vodu do našeho organismu. Zahání pocit žízně a díky převládající fruktóze ji velmi dobře snáší diabetici.

Spojení višně a arónie je velmi chutnou svačinou, obě ovoce jsou velmi bohaté na minerální látky, podporují krvetvorbu, a díky vitamínu C a flavonoidům jsou silným antioxidantem, který pomáhá vyplavovat volné radikály z našeho těla.




Švestky jsou typickou plodinou mírného pásma, bohaté jsou na vitamín E, a mají vysoký obsah minerálních látek. Velmi dobře pomáhají při středních problémech a zácpě, podporují fukci ledvin, jater a krevního oběhu.




Cena: 22Kč/kus


Tyto příchutě 100% šťáv jsou u dětí ze všeho nejoblíbenější. V tomto případě jsem je ředila, což mi u verze s brčkem nebo u sportovní přišlo nesmyslné. Šťávy jsou ale tak silné, že není vůbec na škodu je naředit a to klidně 50:50. Aspoň je pak množství větší, jinak by to byly schopné vypít na posezení a na chuti to nijak neubere :-)

Látky obsažené v jablku jsou velmi různorodé a velmi cenné. Jablka obsahují vodu, vitamíny, minerální látky, stopové prvky a bioaktivní substance, které jsou nepostradatelnou součástí zdravé výživy.

Čím je višeň tmavší, tím vyšší obsah cenných minerálů má. Jde hlavně o draslík, vápník, hořčík a fosfor a o stopové prvky jako železo, zinek a měď. Ovocné kyseliny, které jsou obsaženy více ve višních než v třešních.

Jahody jsou zdrojem řady důležitých vitaminů. V největší koncentraci v nich nalezneme vitamin C, mocný antioxidant. Obsah vitaminu C je v jahodách srovnatelný s citrusovými plody. Dále obsahují kyselinu listovou a beta-karoten, základní kámen pro syntézu vitaminu A. Také jsou bohaté na kyselinu listovou a draslík, navíc žádné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan.




Cena: 22Kč/kus


Novinky s příchutí jablka/maliny a jablka/mrkve mají vtipné grafické zpracování, které zaujme na první pohled. Mrkev je považována za zlatý důl přírodních vitamínů a látek. Jak všichni jistě víme, žádná jiná rostlina neobsahuje tolik beta-karotenů jako mrkev.  Pyré jablko-mrkev je vyráběno z rané odrůdy mrkve, nazývané karotka.

Pyré je před otevřením potřeba promíchat.




Tyto pyré mi přijdou kyselejší oproti ostatním. Docela jsme se všichni slušně zakřenili, když jsme se ochutnali. Takže první výrazy opravdu stály za to :-D, ale pak se do nich holky milerády pustily a kyselejší chuť jim v ničem nebránila.





Cena: 20Kč kus


Další oblíbenou příchutí, takovou tou klasikou a základem, kterému žádné z dětí neodolá, jsou pyré s příchutí jablko/jahoda a jablko/meruňka.

Tyto malé jsem nechala Sofince. Klaudinka si přivlastnila ty větší :-D.




Pyré je před otevřením potřeba promíchat. Na promíchání jsem přišla úplnou náhodou, kdy jsem pyré nalila na lžičku a přišlo mi moc řídké. Po zamíchání bylo hezky husté.




Cena: 20Kč/kus


OCENĚNÍ

  • Ovocňák 250ml získal ocenění za obal Save Food
Ovocňák získal speciální ocenění SYBA Save Food pro rok 2017. Konkrétně se jedná o 250ml balení s inovačními prvky pro ochranu a proti plýtvání potravin.Tento flexibilní obal je opatřen uzávěrem s membránou proti rozlití, která je umístěna v hrdle sáčku.

  • Pyré certifikováno jako dětský příkrm vhodný od ukončeného 5. měsíce
Rozhodli se zkusit certifikovat pyré jako dětský příkrm. Tedy jako potravu pro děti menší 3 let a pediatrická společnost jim udělila certifikát, že je pyré vhodné pro děti od ukončeného 5. měsíce.
Týká se to těchto 120g produktů: 100% jablko, jablko/jahoda, jablko/hruška, jablko/meruňka.

K tomu bych chtěla dodat jen to, že bych s jahodovou verzí moc nespěchala a nechala ji až kolem 8. či 9. měsíce. Jahody jsou dost silným alergenem, tak s nimi nespěchat :-).

  • Certifikace HACCP

Mít zpracovanou analýzu kritických bodů je dnes povinností každého výrobce. V tomto případě se  pokročilo ještě dále a svoji výrobu certifikovali u akreditované laboratoře, která se tak stala jejich mentorem a dozorovým orgánem v oblasti kvality a jejího sledování.


Další ocenění najdete na oficiálních webových stránkách přímo ZDE.





KAPSIČKY A KOJENÍ

Co se týče kojených dětí a těchto kapsiček, je potřeba být informován o tom, že může být narušen správný způsob sání při kojení. Tím, že se kapsičky sají o dost jinak než prs (což už je prokázáno), je dost pravděpodobné, že dítě stejné sání začne preferovat u kojení, narušuje se to přirozené a způsobuje to dost komplikací. 

Kojení se může stát nepříjemným, bolestivým a hrozí vznik nejen ragád, ale může se rozvinout třeba i kvasinka či se postupně snižuje tvorba. Dítě při nesprávném přisátí vypije méně mléka než ve skutečnosti potřebuje.

Tohle si každý tedy musí rozhodnout sám. 

Pokud máte dlouhodobé problémy s kojením, nedoporučuji to pokoušet. Spíše pyré podávat lžičkou a mošty přelít do obyčejného hrnku.

Sofinka měla první před pár měsíci a tyto kapsičky beru jako výjimečnost, odměnu nebo dárek do balíčku ke dni dětí, k mikuláši apod.


VELKÁ BALENÍ

Pokud nemáte zdroj domácího ovoce a chtěli byste mít kvalitní pyré či mošty, ale nechcete mít doma velké množství kapsiček, můžete si zvolit větší balení.

Dostupné je balení 3l, 5l a 10l.

Tomuto velkému balení se říká bag-in-box. Jeho hlavní předností je schopnost uchovat mošt v nezměněné kvalitě po velmi dlouhou dobu. Mošt je po vylisování ošetřen pasterací při 82°C a okamžitě plněn do potravinářského pytle, který je vakuově uzavřen výpustným ventilem. Vak je následně vložen do kartónové krabice, která zabraňuje přístupu světla. Takto vyrobený, ošetřený a uložený mošt je možné skladovat až 12 měsíců, aniž by se změnila jeho chuť, obsah vitamínů a čerstvost.

Obal zamezuje oxidaci, která je hlavní příčinou znehodnocování potravin. Po otevření, čepujete mošt ventilem, který zamezuje přístupu vzduchu do pytle. Pytel se kolem tekutiny totiž smrskává až do úplného vyčerpání svého obsahu. Díky tomu vám vydrží po otevření čerstvý až 3 týdny.

Což je velkou výhodou, protože když si koupíte mošt v obchodě, je potřeba ho spotřebovat rychle a to do 24 hodin.

To samé platí i u pyré.


ZÁVĚREM

Závěrem bych chtěla dodat, že by tyto kapsičky určitě neměly být náhradou čerstvého ovoce. Spíš je zkuste brát jako výjimečné svačiny s sebou na cesty. Přeci jen, když si vezmete, že v jedné kapsičce jsou třeba 2 přepasírová jablka, tak to by dítě samo o sobě vcelku jen tak nesnědlo.

Z mého pohledu jsou skvělou volbou pro různé dětské balíčky ať už na dětských akcích nebo jen tak doma k Mikuláši, svátku nebo dni dětí.

Oceňuji velké množství příchutí a různorodost :-).


Veškeré další informace najdete na oficiálním eshopu OVOCŇÁK.CZ :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat