18. října 2017

UČÍME SE: Blíží se Halloween

Vím, že Halloween spousta lidí nikterak neslaví a navíc ho považují za americký kýčovitý svátek, kterému mnohdy ani nerozumí nebo jsou vyloženě jeho odpůrci. No a proto mě napadlo o něm sepsat krátký povídací článek.


CO JE TO TEN HALLOWEEN?

Halloween je tedy anglosaský svátek, který se slaví 31. října. Název vzniknul zkratkou "All hallows eve" což je předvečer všech svatých. Ve skutečnosti je ale Halloween údajně pohanský svátek (Samhain) a s křesťanstvím nemá nic společného. Do Ameriky se dostal až s přistěhovalci z Irska v polovině 19. století. 


ŘEPA A DÝNĚ?

Původní vyřezávání bylo v Irsku do řepy (ale také do tuřínu či brambory), do které vyřezávali různé strašidelné obličeje. Následně vložili zapálené svíčky a postavili si je do oken, což mělo vyhnat od domu duše zemřelých.

Jakmile se tento svátek dostal do Ameriky, tak přišly na řadu dýně, jelikož byly tuříny či řepa údajně hůře dostupné. Dýně byla na každém rohu a oproti předchozím druhům zeleniny se mnohem líp dlabala, tak se u ní zůstalo.


KDO JE TO TEN JACK?

O Jackovi se vypráví mnoho legend. Nejoblíbenější je ale ta o opilcovi Jackovi, který se v předvečer všech svatých opil tak moc, že jeho duše už téměř opustila tělo. Toho se chystal využít ďábel, který si pro Jacka přišel. Jack se z toho všeho snažil vykroutit a ďábla mnohokrát obelstil. stále pokračoval v tom svém alkoholovém opíjení, až se mu to jeden předvečer všech svatých nevyplatilo a zemřel.

Problém byl ale v tom, že nemohl ani do nebe (kvůli svým hříchům) ale ani do pekla. Bylo mu řečeno, aby se prostě vrátil odkud přišel. Na cestu ale dostal žhavý uhlík jako pomoc, při bloudění a hledání svého cíle.Ten vložil do vydlabané řepy (či tuřínu), aby vydržel déle. A od té doby mu svítí na jeho věčné cestě.

Lidé tedy tradičně dávají na své okenní římsy vydlabané dýně s tím, že si z nich Jack vezme světlo a ochrání je před vším zlým.


SYMBOLY HALLOWEENU

  • Dýně - Pomoc Jackovi na jeho cestě a zabránit přiblížení se zlým duchům.
  • Čarodějnice - Již dávní pohané vnímali čarodějnice jako symbol Halloweenu.
  • Kočka - Jako posvátná bytost byla vnímána již Egypťany. Ve středověku začaly být brány jako mazlíčci čarodějnic a tím jako symbol Halloweenu přetrvávají až dodnes

TRICK OR TREAT

Starověcí Keltové si údajně usmiřovali zlé duchy právě sladkostmi. Později církev ty, kteří tento svátek slavili, vyzývala, aby chodili dům od domu a prosili o jídlo výměnou za modlitbu ve prospěch zemřelých. Následně z toho vzniklo koledování. 

Trick or treat je teda z mého pohledu děsně výchovná tradice (ironie) :-D. Buď jednoduše dáte koledu, nebo Vám způsobí nějakou ošklivost.


MY A HALLOWEEN

Jako "bězdětní" jsme Halloween "slavili" tak, že jsme si pouštěli horory :-D Jeden rok jsme ale udělali Halloweenskou párty, na kterou rádi vzpomínáme doteď. Jak my, tak i hosté jsme byli v kostýmech a prostě se bavili, popíjeli, hráli šipky a bylo to parádní. Měla jsem po celém bytě výzdobu, na které jsem se vyřádila a vůbec to nemělo chybu :-D

Co máme děti, tak společně vydlabáváme dýně, vyrábíme výzdobu, zapalujeme svíčky a o Halloweenu si různě povídáme.


HALLOWEEN VE ŠKOLCE
Klaudinka chodí do školky, která je částečně anglická, tak že se tam Halloween slaví, učí se o něm, povídají si, zpívají si písničky a každoročně pořádají halloweenskou akci, kterou celou připravují sami studenti školy.
Vloni jsme na té akci byli poprvé a teda musím říct, že jsem měla nahnáno :-D Horní patro školy bylo celé vyzdobené jako bludiště se hřbitovem a mlhou a v závěru byla tajemná místnost. V tom bludišti byli poschovávaní studenti, kteří se "procházející" snažili vystrašit. My si to patro chtěli projít, tak nám bylo (kvůli Klaudince) zařízeno, aby nikdo "nebafal", ale i tak to byla naprosto úžasná atmosféra.

To si takhle jdu a najednou narazim do jednoho z těch schovaných :-D Ani nemuknul ale já si smíchy málem sedla na zem :-D Člověk byl v úplné tmě a bloudil bludištěm, ve kterém se nedal ani za mák poznat směr cesty.

Spodní patro bylo zaměřené na malé školkové děti, kde bylo pár soutěží, výroba ducha na špejli a hlavně jídelna plná jídla :-D


 Zdroj fotky: http://donegalnews.com/2015/10/cathedral-quarter-to-join-halloween-fest/

Mým velkým přáním je zažít ten pravý Halloween úplně se vším všudy. Hlavně s tím, že se navleču do nějakého kostýmu a budeme chodit po městě na "trick or treat". Zažít tu atmosféru a prožít celý ten den tak, jak to v zahraničí bývá.

Co se týče Halloweenu a našich dušiček, tak názor mám takový, že se to vzájemně nijak nevylučuje ani netříská. Slavit se dá oboje i když slovo "slavit" je trochu v tomto smyslu zvláštní. Halloween je strašidelná zábava a dušičky jsou vzpomínkou a pietním, klidným, tichým dnem.

I na našem území byli dříve Keltové, takže k tomu Halloweenu nemáme zas tak daleko ;-)


DALŠÍ INFORMACE

Žádné komentáře:

Okomentovat