6. října 2017

VAŘÍME: Zeleninová polévka s celestýnskými nudlemi a medvědím česnekem

Musím se přiznat, že jsem na polévky nikdy nebyla. Jediné, které jsem měla ráda byly rajská, špenátová a mlíkovka :-D Těch jsem se mohla doslova ujíst a klidně jsem si byla 3x přidat. Jinak to nebylo nic, co bych musela jíst a ve škole jsem polévky často vynechávala úplně.

Až po 3 letech společného bydlení (tehdy ještě) s přítelem a to v době, kdy jsem byla po studiích doma, jsem začala postupně propadávat domácímu vaření celkově (dřív jsem moc nevařila, neuměla jsem to a manžel vaří božsky!). No a v té době jsem začala propadávat i polévkám. Hlavně takovým těm, ve kterých stojí lžíce - ty jsou úplně nej! :-)

Od té doby dělám hlavně zeleninové polévky na všechny možné i nemožné způsoby. Zeleninu do nich zásadně strouhám, aby byly pořádně husté a hotové jsou vždy do 25 minut. Takže jsou ideálními rychlovkami na oběd, kdy většinou stačí miska husté polévky a nemusí být druhé jídlo. Navíc krásně zahřejí :-)

No a úplně nejradši v nich mám různé knedlíčky, zavářku, nudličky nebo právě celestýnské nudle :-)


SUROVINY 

Polévka
 
4 mrkve

1 cibule 
1 petržel
1/4 celeru
50g másla

2 lžičky pesta z medvědího česneku
2 litry vroucí vody
1/2 hrsti petrželky
Špetka himalájské růžové soli


Celestýnské nudle


2 vejce
1/3 hrnku mléka

120g polohrubé mouky
Špetka prášku do pečiva
Špetka himalájské růžové soli



POSTUP

Polévka 

Zeleninu si nastrouháme na hrubo na struhadle. Rozpustíme si máslo, na něm zesklovatíme cibuli a přidáme nastrouhanou zeleninu, pesto z medvědího česneku, pořádně zamícháme aby se chutě propojily a necháme za průběžného míchání hezky pár minut podusit aby se pustila šťáva a nasáklo máslo. Zalijeme 2 litry vroucí vody, přidáme petrželku, sůl a vaříme do měkka.


Celestýnské nudle

Množství je na dvě placky. Vymícháme metličkou těsto a opečeme na trošce másla z obou stran. Placky necháme vychladnout, nakrájíme na nudličky a přidáme podle chuti do polévky.

S celestýnskými nudlemi jsem nijak neexperimentovala, měla jsem chuť na ty klasické ale určitě se s nimi bude dát různě čarovat aby byly zdravější :-)




Pesto z medvědího česneku dostávám každoročně od kamarádky, která dělá domácí a je naprosto výborné! Nedovedu si bez něj polévku ani představit, jen bych ho potřebovala mít na kila :-D Jenže u nás nikde pořádně neroste, tak jsem moc vděčná aspoň za zdroj z druhého konce republiky :-)

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat