Vosí hnízda jsou z mého pohledu tím nejlepším cukrovím na světě! Teda, ty mini štoly jsou dost velkou konkurencí :-D
No a letos se mi příčilo nastrkat do hnízd piškoty a chtěla jsem to zkusit jinak, bez piškotů.
Dokonce jsem zjistila, že se tak dělaly dřív - čistě ořechová. Jenže tam byla pro změnu hromada cukru a navíc bílek - což se mi docela příčilo mít neupravený bílek v nepečeném cukroví.
Tak jsem to vymyslela nakonec tak, že jsem využila mamky recept a pozměnila ho podle svého. Bylo to lehce hatla patla ale nakonec si myslím, že to vyšlo pěkně :-)
I tak jsou ale docela dost sladké, nechtěla jsem experimentovat zbytečně moc, abych měla větší jistotu, že se těsto povede.
A místo piškotů na slepení, jsem upekla máslové sušenky.
SUROVINY
Těsto
- 160g mletých ořechů
- 150g moučkového třtinového cukru
- 50g másla
- 2 lžíce karobu/kakaa
Sušenky
- 150g špaldové mouky (na koláče a sušenky)
- 50g moučkového třtinového cukru
- 50g másla
- 1 vejce
POSTUP
V obou případech vše zpracujeme do těsta, které necháme chvilku odpočinout pár hodin v lednici.
Co se týče těsta na vosí hnízda, nebude to s ním o moc lepší, než s klasickým s piškotama. Aspoň tedy u mě je to vyklepávání vždycky o nervy ať už je těsto jakýkoliv :-D
Připravíme si formičky na vosí hnízda, která vysypaná moučkovým cukrem (nebo můžeme zkusit kokosem) plníme těstem a vyklepáváme na tác, na kterém je necháme proschnout aspoň 2 dny, než je začneme plnit krémem.
Krém jsem tentokrát zvolila pudinkový s příchutí Caffé Latté, kterým jsem plnila také ořechy.
Mezitím, co hnízda schnou, si připravíme sušenky ke slepení.
Z těsta vyválíme silnější plát a vykrajujeme tvary o průměru stejné, jako jsou vosí hnízda.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160°C přibližně 10 minut.
Takže letošní hnízda budou opravdu netradiční :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat