19. prosince 2017

MLSÁME: Ořechová vosí hnízda bez piškotů

Vosí hnízda jsou z mého pohledu tím nejlepším cukrovím na světě! Teda, ty mini štoly jsou dost velkou konkurencí :-D

No a letos se mi příčilo nastrkat do hnízd piškoty a chtěla jsem to zkusit jinak, bez piškotů. 

Dokonce jsem zjistila, že se tak dělaly dřív - čistě ořechová. Jenže tam byla pro změnu hromada cukru a navíc bílek - což se mi docela příčilo mít neupravený bílek v nepečeném cukroví.

Tak jsem to vymyslela nakonec tak, že jsem využila mamky recept a pozměnila ho podle svého. Bylo to lehce hatla patla ale nakonec si myslím, že to vyšlo pěkně :-)

I tak jsou ale docela dost sladké, nechtěla jsem experimentovat zbytečně moc, abych měla větší jistotu, že se těsto povede.

A místo piškotů na slepení, jsem upekla máslové sušenky. 




SUROVINY

Těsto
  • 160g mletých ořechů
  • 150g moučkového třtinového cukru
  • 50g másla
  • 2 lžíce karobu/kakaa

Sušenky
  • 150g špaldové mouky (na koláče a sušenky)
  • 50g moučkového třtinového cukru
  • 50g másla
  • 1 vejce

POSTUP

V obou případech vše zpracujeme do těsta, které necháme chvilku odpočinout pár hodin v lednici.

Co se týče těsta na vosí hnízda, nebude to s ním o moc lepší, než s klasickým s piškotama. Aspoň tedy u mě je to vyklepávání vždycky o nervy ať už je těsto jakýkoliv :-D

Připravíme si formičky na vosí hnízda, která vysypaná moučkovým cukrem (nebo můžeme zkusit kokosem) plníme těstem a vyklepáváme na tác, na kterém je necháme proschnout aspoň 2 dny, než je začneme plnit krémem.

Krém jsem tentokrát zvolila pudinkový s příchutí Caffé Latté, kterým jsem plnila také ořechy.

Mezitím, co hnízda schnou, si připravíme sušenky ke slepení.

Z těsta vyválíme silnější plát a vykrajujeme tvary o průměru stejné, jako jsou vosí hnízda.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160°C přibližně 10 minut. 





Takže letošní hnízda budou opravdu netradiční :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat